Bramborové koblížky od Vilemíny
Kategorie: Pokrmy
Autor: wencek

Suroviny
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Smažení
Země: Česká republika
Počet porcí: 5
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Recept pochází z prvorepublikové Úsporné kuchařky od Anuše Kejřové, poměr surovin jsem si trochu upravila a postup zjednodušila.
Brambory je třeba uvařit den předem.
Pak si vyndáme z lednice kousek másla (asi dvě lžíce), droždí, vejce a mléko. Trochu mléka ohřejeme a rozmícháme v něm kostku droždí, můžeme přidat lžičku cukru, a necháme vzejít.
Zatím umícháme máslo s vejcem (v robotu nebo i tyčovým mixérem to půjde lépe), přidáme mouku a na ni nastrouháme oloupané uvařené brambory, trochu osolíme. Vzniklou drobenku zaděláme vzešlým kváskem, případně přidáme ještě trochu mléka. Těsto dobře propracujeme, aby nelepilo, mělo by být tužší. Necháme asi hodinu kynout. Mezitím si usekáme uzené maso nadrobno.
Vyklopíme vykynuté těsto na vál a vyválíme placku asi půl centimetru silnou, větším kolečkem nebo hrnkem namáčeným v mouce vykrájíme kolečka, půlku jich poklademe hromádkami uzeného, přiklopíme zbylými kolečky a dobře přitiskneme. Během kynutí obrátíme, trvá to ještě asi půl hodiny.
Koblížky smažíme nejlépe v sádle, v malém kastrůlku, protože musejí plavat, aby se nenasákly. Po rozpálení teplotu snížíme a koblížky dáváme vypouklou stranou dolů. Přiklopíme pokličkou, když jsou dozlatova, obrátíme. Zkusíme jeden koblížek, zda je dost propečený i uvnitř. Necháme na ubrousku odsáknout a ještě teplé podáváme se zeleninovým (třeba i zelným) salátem.
Brambory je třeba uvařit den předem.
Pak si vyndáme z lednice kousek másla (asi dvě lžíce), droždí, vejce a mléko. Trochu mléka ohřejeme a rozmícháme v něm kostku droždí, můžeme přidat lžičku cukru, a necháme vzejít.
Zatím umícháme máslo s vejcem (v robotu nebo i tyčovým mixérem to půjde lépe), přidáme mouku a na ni nastrouháme oloupané uvařené brambory, trochu osolíme. Vzniklou drobenku zaděláme vzešlým kváskem, případně přidáme ještě trochu mléka. Těsto dobře propracujeme, aby nelepilo, mělo by být tužší. Necháme asi hodinu kynout. Mezitím si usekáme uzené maso nadrobno.
Vyklopíme vykynuté těsto na vál a vyválíme placku asi půl centimetru silnou, větším kolečkem nebo hrnkem namáčeným v mouce vykrájíme kolečka, půlku jich poklademe hromádkami uzeného, přiklopíme zbylými kolečky a dobře přitiskneme. Během kynutí obrátíme, trvá to ještě asi půl hodiny.
Koblížky smažíme nejlépe v sádle, v malém kastrůlku, protože musejí plavat, aby se nenasákly. Po rozpálení teplotu snížíme a koblížky dáváme vypouklou stranou dolů. Přiklopíme pokličkou, když jsou dozlatova, obrátíme. Zkusíme jeden koblížek, zda je dost propečený i uvnitř. Necháme na ubrousku odsáknout a ještě teplé podáváme se zeleninovým (třeba i zelným) salátem.
Poznámka:
podle chuti solímePodobné recepty
- » Bramborové koblížky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Bramborové koblížky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Plněné bramborové taštičky s šunkou a sýrem
(Hodnocení: 1.62 - hlasovalo 13x) - » Bramborové placky se škvarkama
(Hodnocení: 1.46 - hlasovalo 13x) - » Bramborové placky na plotně
(Hodnocení: 1.43 - hlasovalo 7x) - » Bramborové kynuté buchty
(Hodnocení: 1.55 - hlasovalo 20x) - » Plněné bramborové knedlíky III
(Hodnocení: 1.21 - hlasovalo 19x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015717) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308001) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237341) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232245) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy