Maďarská sarma se zelím
Kategorie: Pokrmy
Autor: wencek

Suroviny
- sekaná 500 g
- sladkokyselé zelí 200 g
- předvařená rýže 50 g
- list hlávkového zelí 4 ks
- cibule 1 ks
- vejce 1 ks
- masox 1 kostka
- rajský protlak 1 dl
- kečup 1 dl
Doba přípravy: 90 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Maďarsko
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. Do hrnce nalijeme 2 l vody, do které přidáme špetku soli,lžíci cukru a 1-2 lžíce octa a vodu přivedeme do varu
2. Listy zelí vložíme do vařícího nálevu a povaříme cca 15 min do změknutí, pak listy vytáhneme a necháme odkapat a zchladnout
3. Sladkokyselé zelí předvaříme v čisté vodě cca 15 minut a potom přecedíme, vodu si schováme k pozdějšímu použití
4. Do sekané přidáme vajíčko, propláchnutou předvařenou rýži(polotovar, ne uvařenou, ale v syrovém stavu),drcený kmín, sůl, červenou papriku(koření) a pepř, vše pořádně promícháme
5. Sekanou rozdělíme na čtyři rovné díly z kterých vytvoříme válečky a zabalíme je do jednotlivých listů, které dobře zavážeme nití, nebo zafixujeme párátky
6. Do cca 0,75 l vody vložíme sarmy (sekanou v listu) tak, aby byly téměř ponořeny, přidáme kečup, protlak a kostku masoxu a vaříme cca 40 minut
7. K sarmám přidáme předvařené zelí a za občasného promíchání vaříme 15-20 minut (v případě vyvaření nálevu při přípravě sarem, přidáme, dle potřeby, dříve použitou vodu ze zelí)
8. Hotové sarmy bez nití (párátek) servírujeme na talíř i se zelím a přelijeme jemně (dle chuti) šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Doporučení:
Jako přílohu doporučujeme brambory nebo čerstvý chléb.
Sarma se dá na pár týdnů zamrazit, ale nezapomínejte, že zamrazením potraviny trpí a chuť i vitamíny odcházejí tak rychle jak dlouho je máte v mrazničkách!
Poznámka:
Skvěle chutná po bujarých oslavách.
Recept na sarmu pochází z Turecka, ale zdomácněl, v různých odměnách, i v jiných státec
2. Listy zelí vložíme do vařícího nálevu a povaříme cca 15 min do změknutí, pak listy vytáhneme a necháme odkapat a zchladnout
3. Sladkokyselé zelí předvaříme v čisté vodě cca 15 minut a potom přecedíme, vodu si schováme k pozdějšímu použití
4. Do sekané přidáme vajíčko, propláchnutou předvařenou rýži(polotovar, ne uvařenou, ale v syrovém stavu),drcený kmín, sůl, červenou papriku(koření) a pepř, vše pořádně promícháme
5. Sekanou rozdělíme na čtyři rovné díly z kterých vytvoříme válečky a zabalíme je do jednotlivých listů, které dobře zavážeme nití, nebo zafixujeme párátky
6. Do cca 0,75 l vody vložíme sarmy (sekanou v listu) tak, aby byly téměř ponořeny, přidáme kečup, protlak a kostku masoxu a vaříme cca 40 minut
7. K sarmám přidáme předvařené zelí a za občasného promíchání vaříme 15-20 minut (v případě vyvaření nálevu při přípravě sarem, přidáme, dle potřeby, dříve použitou vodu ze zelí)
8. Hotové sarmy bez nití (párátek) servírujeme na talíř i se zelím a přelijeme jemně (dle chuti) šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Doporučení:
Jako přílohu doporučujeme brambory nebo čerstvý chléb.
Sarma se dá na pár týdnů zamrazit, ale nezapomínejte, že zamrazením potraviny trpí a chuť i vitamíny odcházejí tak rychle jak dlouho je máte v mrazničkách!
Poznámka:
Skvěle chutná po bujarých oslavách.
Recept na sarmu pochází z Turecka, ale zdomácněl, v různých odměnách, i v jiných státec
Podobné recepty
- » Maďarská gulášová polévka
(Hodnocení: 1.17 - hlasovalo 6x) - » Maďarská zelná polévka
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Maďarská zelňačka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Maďarská polévka
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Maďarská pomazánka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Maďarská pomazánka
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Maďarská pomazánka se sýrem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308492) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232268) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131040) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113662)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy