Krémové rizoto s brokolicí
Kategorie: Pokrmy
Autor: wencek

Suroviny
- rýže 400 g
- vývar 1 l
- cibule 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- parmezán 120 ks
- česnek 1 ks
- máslo 100 ks
- suché víno 350 ml
- brokolice 300 g
- sterilizovaná kukuřice 1 plechovka
- sušené rajčata v oleji 100 g
Doba přípravy: 40 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Dušení
Země: Itálie
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Brokolici rozebereme na malé růžičky, uvaříme ji na skus a scedíme. Připravíme si masový vývar, který udržujeme horký.
Na vedlejší plotýnce v jiném hrnci rozehřejeme olivový olej a 3 lžíce másla, přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek a na mírné teplotě asi 10 minut restujeme – nesmí se zbarvit, pouze změknout. Potom přidáme syrovou rýži (nepropláchnutou) a zvýšíme teplotu. Rýži smažíme za stálého míchání asi minutu, dokud nebudou všechna zrnka průsvitná. Přilijeme víno a za stálého míchání ho necháme odpařit.
Když rýže vsákne veškeré víno, přidáme sběračku vývaru, ztlumíme teplotu a opepříme a osolíme. Stále promícháváme a tekutinu necháme opět vsáknout a vyvařit. Poté přidáme další sběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká „na skus“. Jestliže vývar spotřebujeme před změknutím rýže, přilijeme trochu horké vody (je dobré ji mít pro každý případ připravenou v rychlovarné konvici).
Hotové rizoto odstavíme z plotýnky a vmícháme zbylé máslo, růžičky brokolice, scezená kukuřičná zrnka, na nudličky pokrájená okapaná sušená rajčaty a polovinu nastrouhaného parmezánu. Důkladně promísíme a necháme asi 2 minuty pod pokličkou „dojí
Na vedlejší plotýnce v jiném hrnci rozehřejeme olivový olej a 3 lžíce másla, přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek a na mírné teplotě asi 10 minut restujeme – nesmí se zbarvit, pouze změknout. Potom přidáme syrovou rýži (nepropláchnutou) a zvýšíme teplotu. Rýži smažíme za stálého míchání asi minutu, dokud nebudou všechna zrnka průsvitná. Přilijeme víno a za stálého míchání ho necháme odpařit.
Když rýže vsákne veškeré víno, přidáme sběračku vývaru, ztlumíme teplotu a opepříme a osolíme. Stále promícháváme a tekutinu necháme opět vsáknout a vyvařit. Poté přidáme další sběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká „na skus“. Jestliže vývar spotřebujeme před změknutím rýže, přilijeme trochu horké vody (je dobré ji mít pro každý případ připravenou v rychlovarné konvici).
Hotové rizoto odstavíme z plotýnky a vmícháme zbylé máslo, růžičky brokolice, scezená kukuřičná zrnka, na nudličky pokrájená okapaná sušená rajčaty a polovinu nastrouhaného parmezánu. Důkladně promísíme a necháme asi 2 minuty pod pokličkou „dojí
Podobné recepty
- » Krémové rizoto
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Krémové rizoto s řepou
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Krémové fettuccine s kuřecím masem a houbami
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Krémové řezy
(Hodnocení: 5 - hlasovalo 1x) - » Extra Kremove Kafe
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Krémové ořechové „pesto“
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Krémové těstoviny s bazalkou
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015713) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307979) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237339) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232234) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131037) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy