Burger bulky
Kategorie: Ostatní
Autor: sarysek

Suroviny
- na ozdobu
- sezamová semínka 1 ks
- na potření
- žloutek 1 ks
- těsto
- vejce 3 ks
- cukr krupice 30 g
- vlažné plnotučné mléko 115 g
- máslo 115 g
- hladká mouka 65 g
- polohrubá pšeničná mouka 120 g
- sůl 9 g
- hladká pšeničná mouka 300 g
- instantní kvasnice na pečení 8 g
Doba přípravy: 150 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Z ledničky vyndáme 115 g másla, aby pak mělo pokojovou teplotu. Ve velké míse smícháme dohromady 65 g hladké mouky a 6 - 8 g instantních kvasnic, přilijeme 115 g vlažného plnotučného mléka a zaděláme tak kvásek. Mícháme vařečkou, dokud není kvásek krásně rovnoměrně promísený. Kvásek zakryjeme utěrkou a dáme ho na půlhodiny do tepla.
Po půlhodině by kvásek měl mít v sobě bublinky, pokud nemá, tak ještě necháme 15 minut. V době, kdy se nám dělá kvásek, dáme do druhé mísy 300 g hladké pšeničné mouky, 120 g polohrubé mouky, 30 g cukru krupice, 9 g soli a promícháme. Do kvásku rozklepneme 3 velká vejce o hmotnosti 40 g a znovu důkladně mícháme vařečkou, dokud není směs pěkně hladká.
Nyní přimícháváme postupně sypké ingredience z druhé mísy. Ke konci jde míchání ztuha, ale nedejte se odradit a míchejte dál. Až se hmota spojí a bude jednolitá, necháme ji 5 minut odpočinout. Postupně zapracováváme ve čtyřech dávkách 115 g másla pokojové teploty. Těsto hněteme vařečkou. Je to piplačka a jde to pomalu, než se máslo spojí s těstem. A až se tak stane, mícháme ještě 10 minut, aby bylo těsto pěkně nadýchané.
Potom těsto na burger bulky přendáme na pomoučněný vál a zpracováváme rukama, dokud není povrch hladký a těsto lehké, vláčné a nelepí. Těsto vložíme zpět do mísy vytřené olejem a zakryjeme utěrkou. Necháme vykynout, dokud se těsto nezdvojnásobí.
Na vále vykynuté těsto rozdělíme rovnoměrně na bochánky a znovu je rukou vypracujeme do kuličky. Do středu uděláme palcem důlek - jako bychom chtěli palec zabalit do těsta. Vzduchovou bublinu zaděláme a vytvarujeme kuličky, které naskládáme na papírem vyloženým plech, tak aby měly mezi sebou 5 cm mezeru. Burger bulky znovu zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Mezitím rozklepneme vejce a oddělíme bílek od žloutku. Žloutek pak rozšleháme vidličkou. Po 50 minutách kynutí potřeme bochánky žloutkem a posypeme sezamovým semínkem. Zapneme troubu a necháme ji rozehřát na 250 °C.
Po deseti minutách vložíme plech a pečeme 15 minut, dokud nejsou bulky krásně zlaté. Hned po vytáhnutí z trouby překryjeme plech utěrkou a postříkáme ji vodou, aby byla utěrka hodně vlhká. Bulky pak budou vláčné ještě víc.
Burger bulky po vychladnutí můžeme rozkrojit, předehřát na grilu a dále servírovat s masem a zeleninou.
Po půlhodině by kvásek měl mít v sobě bublinky, pokud nemá, tak ještě necháme 15 minut. V době, kdy se nám dělá kvásek, dáme do druhé mísy 300 g hladké pšeničné mouky, 120 g polohrubé mouky, 30 g cukru krupice, 9 g soli a promícháme. Do kvásku rozklepneme 3 velká vejce o hmotnosti 40 g a znovu důkladně mícháme vařečkou, dokud není směs pěkně hladká.
Nyní přimícháváme postupně sypké ingredience z druhé mísy. Ke konci jde míchání ztuha, ale nedejte se odradit a míchejte dál. Až se hmota spojí a bude jednolitá, necháme ji 5 minut odpočinout. Postupně zapracováváme ve čtyřech dávkách 115 g másla pokojové teploty. Těsto hněteme vařečkou. Je to piplačka a jde to pomalu, než se máslo spojí s těstem. A až se tak stane, mícháme ještě 10 minut, aby bylo těsto pěkně nadýchané.
Potom těsto na burger bulky přendáme na pomoučněný vál a zpracováváme rukama, dokud není povrch hladký a těsto lehké, vláčné a nelepí. Těsto vložíme zpět do mísy vytřené olejem a zakryjeme utěrkou. Necháme vykynout, dokud se těsto nezdvojnásobí.
Na vále vykynuté těsto rozdělíme rovnoměrně na bochánky a znovu je rukou vypracujeme do kuličky. Do středu uděláme palcem důlek - jako bychom chtěli palec zabalit do těsta. Vzduchovou bublinu zaděláme a vytvarujeme kuličky, které naskládáme na papírem vyloženým plech, tak aby měly mezi sebou 5 cm mezeru. Burger bulky znovu zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Mezitím rozklepneme vejce a oddělíme bílek od žloutku. Žloutek pak rozšleháme vidličkou. Po 50 minutách kynutí potřeme bochánky žloutkem a posypeme sezamovým semínkem. Zapneme troubu a necháme ji rozehřát na 250 °C.
Po deseti minutách vložíme plech a pečeme 15 minut, dokud nejsou bulky krásně zlaté. Hned po vytáhnutí z trouby překryjeme plech utěrkou a postříkáme ji vodou, aby byla utěrka hodně vlhká. Bulky pak budou vláčné ještě víc.
Burger bulky po vychladnutí můžeme rozkrojit, předehřát na grilu a dále servírovat s masem a zeleninou.
Podobné recepty
- » Hamburger s karamelizovanou cibulí Zdeňka Pohlreicha
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Hamburger s karamelizovanou cibulí
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 6x) - » Domácí hamburger
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 3x) - » Pomazánka z limburgerského sýru
(Hodnocení: 1.25 - hlasovalo 4x) - » Hovězí burger s čedarem a jalapeňos
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Hovězí cheeseburger
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Lososový burger
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015771) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308484) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237345) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232260) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy