Ondrova sladko-pikantní marináda
Kategorie: Ostatní
Autor: sarysek
Suroviny
- voda 0.5 hrnek
- med 3 lžíce
- tabasco 15 kapka
- kokosové mléko 165 ml
- hovězí steak 4 plátek
- sójová omáčka 1 lžíce
- ostrý kečup 2 lžíce
- chilli paprička 2 ks
- worcestrová omáčka 2 lžíce
- extra panenský olivový olej 4 lžíce
- podle chuti
- citronová šťáva 1 ks
- zázvor 1 ks
- mletý pepř 1 ks
- sušený česnek 1 ks
- majoránka 1 ks
- citronová kůra 1 ks
- pomerančová kůra 1 ks
Doba přípravy: 20 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Míchání
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Koupíme kokosové mléko THAI CHOICE, které je v malé konzervě o objemu 165 ml. Mléko pořádně promícháme, abychom se zbavili tuhých cucků. Do mléka přidáme 3 lžíce medu a opět promícháme. Od oka přidáme nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče. Z poloviny citronu také vyždímáme každičkou kapičku. Můžeme přidat i šťávu ze 1/4 pomeranče. Dvě menší či jednu větší chilli papričku (feferonku) zbavíme semínek, pokud někomu pálivost semínek nevadí, může samozřejmě nechat, a nakrájíme ji nadrobno. Dále přidáme worcester, tabasco a sójovou omáčku. Vše opět pečlivě promícháme.
Zhruba centimetrový kousek zázvoru nastrouháme a přidáme do směsi. Stejně tak přidáme slušně velkou špetku čerstvé nebo sušené majoránky a sušeného drceného česneku. Můžeme použít i česnek čerstvý, v tom případě asi 2 - 4 stroužky, záleží, jak kdo má česnek rád. Jako poslední koření patří trocha pepře. Sůl nedáváme vůbec, dostatečně postačí sójová omáčka. Navíc má jít o sladko-pikantní chuť, takže sůl není ani potřeba. Nakonec do marinády přidáme kečup (nejlépe ostrý, jemný bývá příliš sladký, občas lehce nakyslý), který ovšem dáváme hlavně kvůli lehkému zahuštění. Poslední ingrediencí je olivový olej a pro zvětšení množství přilijeme cca 1/2 hrnku vody. Směs na sladko-pikantní marinádu pečlivě promícháme.
Do marinády dáme naložit silnější plátky (pořádný steak) hovězího masa přes noc. Druhý den si pak rozehřejeme na pánvi trošičku olivového oleje, protože je olej ale už v marinádě, není víceméně potřeba, a položíme steaky. Ihned také přilijeme cca 1/4 - 1/3 marinády a necháme maso opékat. Když se marináda z větší části vyvaří, dolijeme zbytek. Maso občas otáčíme. Pokud chceme marinádu mít hustější, tak trošičku zahustíme.
Ve výsledku by marináda měla být sladká, ovšem nikoliv moc, a stejně tak i ostrá. Díky tomu, že maso bude pouštět šťávu, ondrova sladko-pikantní marináda chytne docela hodně gulášovou barvu a lehce i chuť.
Zhruba centimetrový kousek zázvoru nastrouháme a přidáme do směsi. Stejně tak přidáme slušně velkou špetku čerstvé nebo sušené majoránky a sušeného drceného česneku. Můžeme použít i česnek čerstvý, v tom případě asi 2 - 4 stroužky, záleží, jak kdo má česnek rád. Jako poslední koření patří trocha pepře. Sůl nedáváme vůbec, dostatečně postačí sójová omáčka. Navíc má jít o sladko-pikantní chuť, takže sůl není ani potřeba. Nakonec do marinády přidáme kečup (nejlépe ostrý, jemný bývá příliš sladký, občas lehce nakyslý), který ovšem dáváme hlavně kvůli lehkému zahuštění. Poslední ingrediencí je olivový olej a pro zvětšení množství přilijeme cca 1/2 hrnku vody. Směs na sladko-pikantní marinádu pečlivě promícháme.
Do marinády dáme naložit silnější plátky (pořádný steak) hovězího masa přes noc. Druhý den si pak rozehřejeme na pánvi trošičku olivového oleje, protože je olej ale už v marinádě, není víceméně potřeba, a položíme steaky. Ihned také přilijeme cca 1/4 - 1/3 marinády a necháme maso opékat. Když se marináda z větší části vyvaří, dolijeme zbytek. Maso občas otáčíme. Pokud chceme marinádu mít hustější, tak trošičku zahustíme.
Ve výsledku by marináda měla být sladká, ovšem nikoliv moc, a stejně tak i ostrá. Díky tomu, že maso bude pouštět šťávu, ondrova sladko-pikantní marináda chytne docela hodně gulášovou barvu a lehce i chuť.
Podobné recepty
- » Grilovací marináda
(Hodnocení: 1.39 - hlasovalo 18x) - » Medovo-pivní marináda na steaky
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 3x) - » Česneková grilovací marináda
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » BBQ marináda
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Ovocná marináda
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Chilli-bazalková marináda
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Nejlepší marináda na maso
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 6x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1012732) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 292160) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 236113) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 223326) - » Couračka
(Navštívilo: 150666) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 128288) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 112871)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy