Obyčejný bílý ošatkový chléb
Kategorie: Ostatní
Autor: sarysek

Suroviny
- sůl 2 lžička
- čerstvé droždí 21 g
- vlažná voda 250 ml
- cukr krystal 1 lžička
- hladká mouka extra speciál 00 500 g
Doba přípravy: 160 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 9
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Do mísy robota prosejeme hladkou mouku extra speciál 00 a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.
Potom mísíme v robotu nejprve na rychlosti č. 1 asi 10 minut a na rychlosti č. 2 ještě 4 minuty, až dostaneme hladké, lesklé, pružné, nelepivé a poloměkké těsto, které dáme do pomoučněné kulaté ošatky, pomoučníme i vrch těsta, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto vyklopíme na plech vystlaný teflonovou fólií, vložíme péct do trouby vyhřáté na 230 °C, pečeme na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem při této teplotě 10 minut, teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě 45 minut, přičemž na spodek trouby jsme dali hrneček s horkou vodou, aby se během pečení vytvořila pára.
Upečený obyčejný bílý ošatkový chléb vybereme, necháme úplně vychladnout a až po vychladnutí pokrájíme na krajíce. Jde o jednoduchý, ale velmi chutný obyčejný chléb s měkkou střídkou a křupavou kůrkou
Potom mísíme v robotu nejprve na rychlosti č. 1 asi 10 minut a na rychlosti č. 2 ještě 4 minuty, až dostaneme hladké, lesklé, pružné, nelepivé a poloměkké těsto, které dáme do pomoučněné kulaté ošatky, pomoučníme i vrch těsta, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto vyklopíme na plech vystlaný teflonovou fólií, vložíme péct do trouby vyhřáté na 230 °C, pečeme na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem při této teplotě 10 minut, teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě 45 minut, přičemž na spodek trouby jsme dali hrneček s horkou vodou, aby se během pečení vytvořila pára.
Upečený obyčejný bílý ošatkový chléb vybereme, necháme úplně vychladnout a až po vychladnutí pokrájíme na krajíce. Jde o jednoduchý, ale velmi chutný obyčejný chléb s měkkou střídkou a křupavou kůrkou
Podobné recepty
- » Domácí obyčejný chléb
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Švestkový koláč s bílým jogurtem
(Hodnocení: 1.64 - hlasovalo 120x) - » Domáci gnocchi s uzeným a bílým zelím
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 12x) - » Povidlová omáčka z Bílých Karpat
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Zavináče z bílých ryb
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Omáčka z bílých fazolí s dušeným masem
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » marináda na kuřecí maso s bílým vínem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015606) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307946) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237339) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232194) - » Couračka
(Navštívilo: 150777) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131029) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113659)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy