Borůvkové víno
Kategorie: Nápoje
Autor: wencek

Suroviny
- borůvky 5 kg
- cukr 800 g
- voda 1 lžička
- fosforečňan amonný 1 ks
- kvasinky Malaga 1 ks
Doba přípravy: 180 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Kvašení
Země: Česká republika
Počet porcí: 5
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. Rozmačkané borůvky ihned vylisujeme a zbylé výlisky s přídavkem vody vylisujeme druhý den
2. Obě šťávy smícháme, rozpustíme cukr a přidáme 2 g fosforečňanu amonného, abychom urychlili kvašení
3. Necháme 2-3 dny nakvasit
4. Několikrát denně zamícháme, aby se koláč, který plave nahoře, promíchal
5. Tento koláč vylisujeme přes plátno a čistou šťávu odspodu slijeme a přecedíme sítkem (žíněným)
6. Na zkvašení použijeme kvasinky Champagne nebo Malaga
7. Větší množství vína zakvašujeme v sudech, které však musíme velmi pečlivě vymýt a vysířit. Pro začátečníky jsou vhodnější okurková láhev nebo velké skleněné speciální láhve na víno, kde můžeme pochod kvašení dobře pozorovat. Demižóny (opletené) nemůžeme dezinfikovat zapálenou sírou, proto je vyplachujeme po vymytí ještě teplou vodou s tabletou kaliumpyrosulfitu (10 g na 5 l vody)
8. Víno stáčíme do níže postavených lahví hadičkou, která nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale cca 3 cm nade dnem (aby nenasála kal ze dna). Sklenice plníme až nahoru, aby i zátka byla vínem smáčena
9. Zátky vsuneme jen volně, nebo dáme jen vatové špunty, neboť víno nám bude ještě dokvašovat, na láhve dohlížíme, aby byly plné
10. Usadí-li se u dna vína ještě kal, znovu víno přetočíme nebo čistíme gaminem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny. Želatinu rozpustíme v teplé vodě a v jiné nádobě rozpustíme tanin. Po důkladné promíchání přidáme do vína nejdříve tanin , dobře zamícháme, pak vlijeme želatinu a opět promícháme. Po zčištění víno znovu přetočíme
11. Teprve, když je víno úplně čisté, láhve pevně zátkujeme a ukládáme ležmo, aby zátka byla vínem smáčena
12. Zátky mají být nepoužití, málo pórovité a dlouhé. Před upotřebení zátky několik hodin namáčíme ve vodě 70 °C teplé a z této vody zátku po zátce vyjímáme , vsuneme do zátkovačky a zarazíme do hrdla láhve
13. Uložené láhve by měli být uskladněny při teplotě do 14 °C.
Doporučení:
Borůvky používáme jen úplně zralé, protože se rychle kazí a víno z nich vyrobené by mělo hořkou chuť.
2. Obě šťávy smícháme, rozpustíme cukr a přidáme 2 g fosforečňanu amonného, abychom urychlili kvašení
3. Necháme 2-3 dny nakvasit
4. Několikrát denně zamícháme, aby se koláč, který plave nahoře, promíchal
5. Tento koláč vylisujeme přes plátno a čistou šťávu odspodu slijeme a přecedíme sítkem (žíněným)
6. Na zkvašení použijeme kvasinky Champagne nebo Malaga
7. Větší množství vína zakvašujeme v sudech, které však musíme velmi pečlivě vymýt a vysířit. Pro začátečníky jsou vhodnější okurková láhev nebo velké skleněné speciální láhve na víno, kde můžeme pochod kvašení dobře pozorovat. Demižóny (opletené) nemůžeme dezinfikovat zapálenou sírou, proto je vyplachujeme po vymytí ještě teplou vodou s tabletou kaliumpyrosulfitu (10 g na 5 l vody)
8. Víno stáčíme do níže postavených lahví hadičkou, která nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale cca 3 cm nade dnem (aby nenasála kal ze dna). Sklenice plníme až nahoru, aby i zátka byla vínem smáčena
9. Zátky vsuneme jen volně, nebo dáme jen vatové špunty, neboť víno nám bude ještě dokvašovat, na láhve dohlížíme, aby byly plné
10. Usadí-li se u dna vína ještě kal, znovu víno přetočíme nebo čistíme gaminem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny. Želatinu rozpustíme v teplé vodě a v jiné nádobě rozpustíme tanin. Po důkladné promíchání přidáme do vína nejdříve tanin , dobře zamícháme, pak vlijeme želatinu a opět promícháme. Po zčištění víno znovu přetočíme
11. Teprve, když je víno úplně čisté, láhve pevně zátkujeme a ukládáme ležmo, aby zátka byla vínem smáčena
12. Zátky mají být nepoužití, málo pórovité a dlouhé. Před upotřebení zátky několik hodin namáčíme ve vodě 70 °C teplé a z této vody zátku po zátce vyjímáme , vsuneme do zátkovačky a zarazíme do hrdla láhve
13. Uložené láhve by měli být uskladněny při teplotě do 14 °C.
Doporučení:
Borůvky používáme jen úplně zralé, protože se rychle kazí a víno z nich vyrobené by mělo hořkou chuť.
Poznámka:
5 porcí = 5 litkůPodobné recepty
- » Borůvkové knedlíky
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Kynuté borůvkové knedlíky II.
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Borůvkové BeBe řezy
(Hodnocení: 2.33 - hlasovalo 3x) - » Borůvkové koláčky s drobenkou
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Borůvkové knedlíky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Borůvkové košíčky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015771) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308484) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237345) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232260) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy