Chai čaj
Kategorie: Nápoje
Autor: wencek

Suroviny
- granulovaný čaj 3 lžíce
- mléko 0.5 l
- hřebíček 5 ks
- pepř 3 kulička
- celá skořice 1 ks
- zelené kardamomy 3 ks
- koření chai masala 1 špetka
Doba přípravy: 10 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Vezmeme nejaky sikovny hrnec, se kterym se nam bude dobre manupilovat ( to hlavne v pripade pokud varime na plynu – u elektriny je to jedno ). Nejlepsi je takovy co ma jedno delsi ucho ( madlo) a obsahove odpovida asi tak litru. Do nadoby dame granulovany caj ( cca. lzicku na osobu), vsechno koreni a cukr. Krome kardamomu. Kardamom si pripravime tak, ze polozime tupou hranu noze na zrnko kardamomu a pritlacime az se zrnko se rozpukne.
Smes zalijeme mlekem a privedeme k varu, v momente kdy se smes zacne varit, vhodime kardamon. Smes udrzujeme ve varu asi 1–2 min. za staleho michani. Tady je sikovny ten hrnec s jednim madlem ( pokud varite na plynu) hrnec drzime ve vysce tak aby ho olizovaly jen spicky plamenu a mleko probublavalo a delalo penu.
Pak scedime pres cajove sitko do malych kalisku a podavame.
Taky je mozne nejdrive sypany caj zalit asi 1,5 dcl. vodou a nejdrive nechat prejit varem tuto smes a tu pak zalit mlekem. Pokud zvolite tuto variantu, pouzijte opravdu male mnozstvi vody!
Uvadene mnozstvi koreni je takove, ktere vyhovuje nam doma. Aby vam chai chutnal je nutne mnozstvi caje a koreni uzpusobit vlastnim chutovym poharkum. Pokud vam treba v chaii nebude chutnat „stiplavost pepre“ tak ho proste vynechte a naopak zase muzete pridat koreni, ktere vam bude vyhovovat v/n.
Dovolim si par rad zaverem :
nikdy nepouzivejte jiny caj nez CERNY
nikdy nepouzivejte jine mleko nez POLOTUCNE
misto cukru muzete pouzit med, ale pocitejte s tim, ze se to odrazi na vumi a chuti caje.
V Indii se k vyrobe „chaie“ pouziva granulovany cerny sypany caj. Jsou to listky caje posekane na velmi drobno a suchym teplem se zkrouti do drobounkych granulek. Pokud nemate granulovany caj, pouzijte kvalitni klasicky sypany cerny caj.
Chai se v Indii pije jako hlavni napoj. Behem dne maji indove dve pauzy. Dopoledne v 10 hod. a odpoledne ve 16.00 – temto pauzam se tady rika " chai vala". Je to cas kdy se pije caj. Piji ho co nejvice horky, z malych sklenenych kalisku o obsahu asi 1 dcl.. Chai vylozene hlasite srkaji a vychutnavaji si chut a horkost napoje a to i ve dnech kdy teplota preskoci 45 st. C..Indove skoro neznaji klasickou upravu caje, tak jak ho delame my. Radi se chlubi tim, ze to byli oni kdo naucili anglicany delat " caj s mlekem"…kdo vi ?! Pokud si v Indii objednate „thee“, tak se vas budou nekolikrat ptat…coze si to chcete dat ??? Tohle slovo indove vubec nepouzivaji a nasi klasickou pripravu caje odsuzuji.
Na chai existuje mnoho receptu, nekdo pridava koreni Masalu ( specialne namichanou pro chai), jiny pridava i cerstvy zazvor nebo susene kousky datli ci manga atd. atd.. Urcite ale nevynechejte kardamon, skorici a hrebicek…to jsou tri zakladni kameny pro vyrobu indickeho chaie.
Smes zalijeme mlekem a privedeme k varu, v momente kdy se smes zacne varit, vhodime kardamon. Smes udrzujeme ve varu asi 1–2 min. za staleho michani. Tady je sikovny ten hrnec s jednim madlem ( pokud varite na plynu) hrnec drzime ve vysce tak aby ho olizovaly jen spicky plamenu a mleko probublavalo a delalo penu.
Pak scedime pres cajove sitko do malych kalisku a podavame.
Taky je mozne nejdrive sypany caj zalit asi 1,5 dcl. vodou a nejdrive nechat prejit varem tuto smes a tu pak zalit mlekem. Pokud zvolite tuto variantu, pouzijte opravdu male mnozstvi vody!
Uvadene mnozstvi koreni je takove, ktere vyhovuje nam doma. Aby vam chai chutnal je nutne mnozstvi caje a koreni uzpusobit vlastnim chutovym poharkum. Pokud vam treba v chaii nebude chutnat „stiplavost pepre“ tak ho proste vynechte a naopak zase muzete pridat koreni, ktere vam bude vyhovovat v/n.
Dovolim si par rad zaverem :
nikdy nepouzivejte jiny caj nez CERNY
nikdy nepouzivejte jine mleko nez POLOTUCNE
misto cukru muzete pouzit med, ale pocitejte s tim, ze se to odrazi na vumi a chuti caje.
V Indii se k vyrobe „chaie“ pouziva granulovany cerny sypany caj. Jsou to listky caje posekane na velmi drobno a suchym teplem se zkrouti do drobounkych granulek. Pokud nemate granulovany caj, pouzijte kvalitni klasicky sypany cerny caj.
Chai se v Indii pije jako hlavni napoj. Behem dne maji indove dve pauzy. Dopoledne v 10 hod. a odpoledne ve 16.00 – temto pauzam se tady rika " chai vala". Je to cas kdy se pije caj. Piji ho co nejvice horky, z malych sklenenych kalisku o obsahu asi 1 dcl.. Chai vylozene hlasite srkaji a vychutnavaji si chut a horkost napoje a to i ve dnech kdy teplota preskoci 45 st. C..Indove skoro neznaji klasickou upravu caje, tak jak ho delame my. Radi se chlubi tim, ze to byli oni kdo naucili anglicany delat " caj s mlekem"…kdo vi ?! Pokud si v Indii objednate „thee“, tak se vas budou nekolikrat ptat…coze si to chcete dat ??? Tohle slovo indove vubec nepouzivaji a nasi klasickou pripravu caje odsuzuji.
Na chai existuje mnoho receptu, nekdo pridava koreni Masalu ( specialne namichanou pro chai), jiny pridava i cerstvy zazvor nebo susene kousky datli ci manga atd. atd.. Urcite ale nevynechejte kardamon, skorici a hrebicek…to jsou tri zakladni kameny pro vyrobu indickeho chaie.
Podobné recepty
- » Adrak chai
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Masala chai
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Adrak chai
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017436) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316305) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237927) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234625) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131900) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113943)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy