Chai čaj

Kategorie: Nápoje

Autor:

Chai čaj

Suroviny

Porce: 4 + –

Doba přípravy: 10 min

Obtížnost: Středně obtížné

Způsob přípravy: Vaření

Země: Česká republika

Počet porcí: 4

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Vezmeme nejaky sikovny hrnec, se kterym se nam bude dobre manupilovat ( to hlavne v pripade pokud varime na plynu – u elektriny je to jedno ). Nejlepsi je takovy co ma jedno delsi ucho ( madlo) a obsahove odpovida asi tak litru. Do nadoby dame granulovany caj ( cca. lzicku na osobu), vsechno koreni a cukr. Krome kardamomu. Kardamom si pripravime tak, ze polozime tupou hranu noze na zrnko kardamomu a pritlacime az se zrnko se rozpukne.
Smes zalijeme mlekem a privedeme k varu, v momente kdy se smes zacne varit, vhodime kardamon. Smes udrzujeme ve varu asi 1–2 min. za staleho michani. Tady je sikovny ten hrnec s jednim madlem ( pokud varite na plynu) hrnec drzime ve vysce tak aby ho olizovaly jen spicky plamenu a mleko probublavalo a delalo penu.
Pak scedime pres cajove sitko do malych kalisku a podavame.
Taky je mozne nejdrive sypany caj zalit asi 1,5 dcl. vodou a nejdrive nechat prejit varem tuto smes a tu pak zalit mlekem. Pokud zvolite tuto variantu, pouzijte opravdu male mnozstvi vody!
Uvadene mnozstvi koreni je takove, ktere vyhovuje nam doma. Aby vam chai chutnal je nutne mnozstvi caje a koreni uzpusobit vlastnim chutovym poharkum. Pokud vam treba v chaii nebude chutnat „stiplavost pepre“ tak ho proste vynechte a naopak zase muzete pridat koreni, ktere vam bude vyhovovat v/n.

Dovolim si par rad zaverem :
nikdy nepouzivejte jiny caj nez CERNY
nikdy nepouzivejte jine mleko nez POLOTUCNE
misto cukru muzete pouzit med, ale pocitejte s tim, ze se to odrazi na vumi a chuti caje.

V Indii se k vyrobe „chaie“ pouziva granulovany cerny sypany caj. Jsou to listky caje posekane na velmi drobno a suchym teplem se zkrouti do drobounkych granulek. Pokud nemate granulovany caj, pouzijte kvalitni klasicky sypany cerny caj.
Chai se v Indii pije jako hlavni napoj. Behem dne maji indove dve pauzy. Dopoledne v 10 hod. a odpoledne ve 16.00 – temto pauzam se tady rika " chai vala". Je to cas kdy se pije caj. Piji ho co nejvice horky, z malych sklenenych kalisku o obsahu asi 1 dcl.. Chai vylozene hlasite srkaji a vychutnavaji si chut a horkost napoje a to i ve dnech kdy teplota preskoci 45 st. C..Indove skoro neznaji klasickou upravu caje, tak jak ho delame my. Radi se chlubi tim, ze to byli oni kdo naucili anglicany delat " caj s mlekem"…kdo vi ?! Pokud si v Indii objednate „thee“, tak se vas budou nekolikrat ptat…coze si to chcete dat ??? Tohle slovo indove vubec nepouzivaji a nasi klasickou pripravu caje odsuzuji.
Na chai existuje mnoho receptu, nekdo pridava koreni Masalu ( specialne namichanou pro chai), jiny pridava i cerstvy zazvor nebo susene kousky datli ci manga atd. atd.. Urcite ale nevynechejte kardamon, skorici a hrebicek…to jsou tri zakladni kameny pro vyrobu indickeho chaie.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist