Jablečný štrůdl z taženého těsta s rumovou strouhankou
Kategorie: Moučníky
Autor: Monyszek
Suroviny
- TAŽENÉ TĚSTO
- Hladká mouka 400 g
- Vejce 1 ks
- Slunečnicový olej 3 lžíce
- Voda + dle potřeby 50 ml
- Sůl 1 špetka
- Ocet 1 lžička
- Vejce na potření 1 ks
- JABLEČNÁ SMĚS
- Jablka 4 ks
- Rozinky 2 lžíce
- Skořicový cukr 3 balíček
- Máslo 2 lžíce
- Cukr 2 lžíce
- Citron (štáva) 0.5 ks
- Strouhanka 5 lžíce
- Rum 2 lžíce
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Zařazení: Svačina
Země: Rakousko
Postup:
Na pracovní desce nebo na válu uděláme kopeček z mouky a uprostřed vyhloubíme prsty důlek. Do něj vyklepneme vejce, přidáme ocet, vodu, sůl a olej. Pomalinku ze stran zpracováváme mouku (nejlépe to jde špachtlí, kterou mouku přihrnujeme do tekuté směsi), až máme krásně hladké těsto. Pokud je těsto moc tvrdé, přidáme ještě trochu vody.
Z těsta vytvarujeme bochánek, potřeme ho kapkou oleje a přikryté necháme minimálně hodinu odpočinout v chladu. Zatímco těsto odpočívá, připravíme si směs na náplň.
Pracovní plochu poprášíme hladkou moukou a těsto nejprve vyválíme válečkem, jak nejvíce to jde. Těstu se říká tažené, protože teď by se ještě opatrně po všech stranách mělo vytáhnout rukama tak, aby bylo co nejtenčí. Když jsme těsto chystali v učení, muselo se dát skrze něj číst noviny!
Na tence vytažené těsto rozložíme jablečnou směs a těsto opatrně zarolujeme. Na koncích rolky těsto ohneme a štrůdl po stranách uzavřeme, aby směs nevypadla.
Dáme na pečící papír na plech a potřeme vyšlehaným vejcem. Pečeme cca 50 minut v troubě předehřáté na 170°C dozlatova.
JABLEČNÁ SMĚS
Jablka nejprve oloupeme a zbavíme jádřince. Pak je nakrájíme na čtvrtky a poté na jemné plátky. Vložíme do misky a přidáme rozinky, skořicový cukr a zakápneme citronovou šťávou. Důkladně promícháme.
V pánvičce rozpustíme máslo a s cukrem promícháme. Přidáme strouhanku, smícháme a lehce orestujeme. Strouhanka by měla být lehoulince dozlatova. Zakápneme rumem a necháme vychladnout.
Poté smícháme s jablky. Strouhanková směs se postará o to, že hmota se krásně spojí, navíc nasaje při pečení šťávu, která vytéká z jablek. Díky tomu bude riziko, že nám těsto praskne, jenom minimální.
Podobné recepty
- » Jablečný štrůdl z piva
(Hodnocení: 1.63 - hlasovalo 38x) - » Babiččin jablečný štrúdl
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Obrácený jablečný koláč s karamelem
(Hodnocení: 1.29 - hlasovalo 7x) - » Rychlý jablečný koláč se žmolenkou
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 12x) - » Litý jablečný koláč
(Hodnocení: 1.1 - hlasovalo 10x) - » Jablečný štrůdl z piva
(Hodnocení: 1.63 - hlasovalo 38x) - » Hrníčkový jablečný koláč
(Hodnocení: 1.55 - hlasovalo 11x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017455) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316392) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237931) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234666) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131918) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113947)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy