Jablečný štrůdl z taženého těsta s rumovou strouhankou

Kategorie: Moučníky

Autor:

Suroviny

Doba přípravy: 120 min

Obtížnost: Snadné

Způsob přípravy: Pečení

Zařazení: Svačina

Země: Rakousko

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Na pracovní desce nebo na válu uděláme kopeček z mouky a uprostřed vyhloubíme prsty důlek. Do něj vyklepneme vejce, přidáme ocet, vodu, sůl a olej. Pomalinku ze stran zpracováváme mouku (nejlépe to jde špachtlí, kterou mouku přihrnujeme do tekuté směsi), až máme krásně hladké těsto. Pokud je těsto moc tvrdé, přidáme ještě trochu vody.



Z těsta vytvarujeme bochánek, potřeme ho kapkou oleje a přikryté necháme minimálně hodinu odpočinout v chladu. Zatímco těsto odpočívá, připravíme si směs na náplň.



Pracovní plochu poprášíme hladkou moukou a těsto nejprve vyválíme válečkem, jak nejvíce to jde. Těstu se říká tažené, protože teď by se ještě opatrně po všech stranách mělo vytáhnout rukama tak, aby bylo co nejtenčí. Když jsme těsto chystali v učení, muselo se dát skrze něj číst noviny!



Na tence vytažené těsto rozložíme jablečnou směs a těsto opatrně zarolujeme. Na koncích rolky těsto ohneme a štrůdl po stranách uzavřeme, aby směs nevypadla.



Dáme na pečící papír na plech a potřeme vyšlehaným vejcem. Pečeme cca 50 minut v troubě předehřáté na 170°C dozlatova.



JABLEČNÁ SMĚS

Jablka nejprve oloupeme a zbavíme jádřince. Pak je nakrájíme na čtvrtky a poté na jemné plátky. Vložíme do misky a přidáme rozinky, skořicový cukr a zakápneme citronovou šťávou. Důkladně promícháme.



V pánvičce rozpustíme máslo a s cukrem promícháme. Přidáme strouhanku, smícháme a lehce orestujeme. Strouhanka by měla být lehoulince dozlatova. Zakápneme rumem a necháme vychladnout.



Poté smícháme s jablky. Strouhanková směs se postará o to, že hmota se krásně spojí, navíc nasaje při pečení šťávu, která vytéká z jablek. Díky tomu bude riziko, že nám těsto praskne, jenom minimální.

Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist