Focaccia s olivami, sušenými rajčaty a tymiánem
Kategorie: Moučníky
Autor: sarysek

Suroviny
- hladká mouka 1 kg
- panenský olivový olej 8 lžíce
- vlažná voda nebo mléko 500 ml
- kvasnice 60 g
- cukr 1 špetka
- sůl 1 špetka
- černé olivy, rozpůlené 2 hrst
- čerstvý tymián 5 snítka
- sušená rajčata, nakrájená na kousky 50 g
- olej 1 hrnek
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Itálie
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. Z větší části vlažné vody nebo mléka, špetky cukru a rozdrobených kvasnic uděláme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Do proseté mouky vlijeme vykynuté droždí,
olej a sůl a podle potřeby dolijeme zbylé mléko. Na vále propracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce, a utvoříme z něj bochánek, který uhladíme mokrýma rukama, přendáme do mísy, přikryjeme vlhkou čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu.
2. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu ho rychle propracujeme, rozdělíme na 4 stejné díly, vytvarujeme vyšší placky a necháme ještě chvíli nakynout.
3. Do placek uděláme prstem několik důlků a zatlačíme do nich olivy, kousky sušených rajčat a malé snítky tymiánu. Placky přendáme na olejem potřený plech. Zakapeme je zbytkem oleje a pečeme v dobře předehřáté troubě při 200 stupních asi 20-25 minut dozlatova. Nejlépe chutnají ještě teplé, ihned po upečení.
olej a sůl a podle potřeby dolijeme zbylé mléko. Na vále propracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce, a utvoříme z něj bochánek, který uhladíme mokrýma rukama, přendáme do mísy, přikryjeme vlhkou čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu.
2. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu ho rychle propracujeme, rozdělíme na 4 stejné díly, vytvarujeme vyšší placky a necháme ještě chvíli nakynout.
3. Do placek uděláme prstem několik důlků a zatlačíme do nich olivy, kousky sušených rajčat a malé snítky tymiánu. Placky přendáme na olejem potřený plech. Zakapeme je zbytkem oleje a pečeme v dobře předehřáté troubě při 200 stupních asi 20-25 minut dozlatova. Nejlépe chutnají ještě teplé, ihned po upečení.
Poznámka:
Extra panenský olivový olej lisovaný z,bio‘ oliv obsahuje přírodní antioxidanty a také látky, které tlumí bolest. Jeho jemnou chuť oceníte zejména ve studené kuchyni, používá se však také při přípravě ryb a bílého masa. Doporučená cena za 500 ml je 249,90 Kč.Pro výrobu pesta Arisi je použita výhradně čerstvá bazalka, sýr Grana Padano, kešu oříšky, extra panenský olivový olej a 20% rajčat. Hodí se k těstovinám, ke gratinování nebo do marinády. Cena 42,90 Kč.
Kromě klasických olivových olejů můžete při přípravě italských jídel využít i novinku od značky Monini, která nabízí ochucené extra panenské oleje. Kromě pikantní varianty česnek a chilli je k dostání také s příchutí citronu nebo bazalky. Doporučená cena za 250 ml je 149,90 Kč.
Podobné recepty
- » Plněná Focaccia
(Hodnocení: 1.38 - hlasovalo 8x) - » Domácí Focaccia
(Hodnocení: 1.82 - hlasovalo 11x) - » Celozrnná focaccia bez kynutí
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » chléb Focaccia
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Bramborová focaccia
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Focaccia s červenou cibulí
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Focaccia al formaggio
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308488) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232261) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy