Bezlepkový dort
Kategorie: Moučníky
Autor: sarysek

Suroviny
- na ozdobu
- pařížská šlehačka 1 ks
- náplň
- rybízová marmeláda 2 sklenice
- těsto
- solamyl 150 g
- slunečnicový olej 150 ml
- vanilkový pudink 2 balíček
- prášek do pečiva 1 balíček
- vanilkový cukr 1 balíček
- vejce 7 ks
- cukr krystal 200 g
- citronová kůra 1 ks
Doba přípravy: 90 min
Obtížnost: Snadné
Určen pro: Bez lepku
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do mísy a z bílků ušleháme sníh. Ke žloutkům přidáme vanilkový cukr, 200 g cukru krystal a začneme šlehat. Postupně do žloutkové směsi zašleháme i 150 ml oleje a citronovou kůru. Až budou suroviny pořádně promíchané a vyšlehané, trvá to asi 15 minut, přimícháme i předem připravenou a promíchanou směs solamylu, pudinků a prášku do pečiva. Těsto by mělo mít krásně žlutou barvu, obzvlášť pokud použijeme domácí vejce a kvalitní pudink. Platí: čím žlutější, tím lepší. Mělo by být celkem řídké.
Nakonec přimícháme i sníh z bílků a těsto nalijeme do pečící dortové formy, kterou si předem vymažeme máslem a vysypeme solamylem. Dáme péct do trouby na 150 °C asi na 20 minut. Doporučuji vyzkoušet špejlí, jestli je těsto i vespod upečené. Když už je téměř hotové, zvýšíme troubu na 200 °C a pečeme, dokud se navrchu neudělá zlatavá krusta. Poté formu vyndáme z trouby a necháme vystydnout.
Studený korpus si vyndáme z formy a rozkrojíme na 4 pláty. Pokud těsto hodně vykynulo, což se stává často, odkrojíme i horní kopeček. Aby byly všechny pláty rovné.
Pláty promažeme silnými vrstvami výrazné rybízové marmelády. Je na to nejlepší, protože má kyselejší chuť, která skvěle doplňuje sladké těsto. Rozhodně s ní nešetříme a namažeme ji i navrch, skvěle to vypadá.
Bezlepkový dort ozdobíme například pařížskou šlehačkou a nebo jak vám to prostě chutná. Ovoce, zdobení, čokoláda, želé.. fantazie se meze nekladou, ale doporučuji obalit dort ze stran, lépe to vypadá. Hotový bezlepkový dort nakrájíme a můžeme podávat.
Nakonec přimícháme i sníh z bílků a těsto nalijeme do pečící dortové formy, kterou si předem vymažeme máslem a vysypeme solamylem. Dáme péct do trouby na 150 °C asi na 20 minut. Doporučuji vyzkoušet špejlí, jestli je těsto i vespod upečené. Když už je téměř hotové, zvýšíme troubu na 200 °C a pečeme, dokud se navrchu neudělá zlatavá krusta. Poté formu vyndáme z trouby a necháme vystydnout.
Studený korpus si vyndáme z formy a rozkrojíme na 4 pláty. Pokud těsto hodně vykynulo, což se stává často, odkrojíme i horní kopeček. Aby byly všechny pláty rovné.
Pláty promažeme silnými vrstvami výrazné rybízové marmelády. Je na to nejlepší, protože má kyselejší chuť, která skvěle doplňuje sladké těsto. Rozhodně s ní nešetříme a namažeme ji i navrch, skvěle to vypadá.
Bezlepkový dort ozdobíme například pařížskou šlehačkou a nebo jak vám to prostě chutná. Ovoce, zdobení, čokoláda, želé.. fantazie se meze nekladou, ale doporučuji obalit dort ze stran, lépe to vypadá. Hotový bezlepkový dort nakrájíme a můžeme podávat.
Podobné recepty
- » Bezlepkový knedlík
(Hodnocení: 1.43 - hlasovalo 14x) - » Bezlepkový piškot z pudinku
(Hodnocení: 1.18 - hlasovalo 11x) - » Bezlepkový velikonoční mazanec
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 3x) - » Bezlepkový těstovinový salát
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Bezlepkový segedýnský guláš
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 4x) - » Bezlepkový chléb
(Hodnocení: 2.5 - hlasovalo 2x) - » Oříškový dort s pohanky (bezlepkový)
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015811) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308785) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237388) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232461) - » Couračka
(Navštívilo: 150785) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131105) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113683)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy