Acma - turecké sladké pečivo
Kategorie: Moučníky
Autor: sarysek

Suroviny
- na ozdobu
- celý mák 1 lžíce
- na potření
- žloutek 1 ks
- slunečnicový olej 50 ml
- mléko 1 lžíce
- těsto
- vejce 1 ks
- mléko 150 ml
- slunečnicový olej 50 ml
- kypřící prášek do pečiva 2 lžička
- cukr krystal na posypání droždí 1 lžička
- droždí 42 g
- domácí bílý hustý neochucený jogurt 150 ml
- sůl 0.25 lžička
- cukr krystal 4 lžíce
- vanilkový cukr 1 balení
- hladká mouka extra speciál 00 500 g
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Turecko
Počet porcí: 7
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr krystal, vanilkový cukr, prášek do pečiva a promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.
K vykynutému kvásku přidáme 150 ml bílého hustého neochuceného domácího jogurtu, můžeme použít jogurt řeckého typu, 50 ml slunečnicového oleje, 1 celé vejce a vymícháme řidší hladké měkké těsto. Kdyby těsto velmi lepilo, přidáme trochu mouky.
Na desku rozetřeme jemnou vrstvu oleje a stejně na ruce. Těsto rukama z mísy vybereme a pootáčíme ho v oleji na desce. Mísu také jemně potřeme olejem, vrátíme těsto do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
Desku znovu potřeme olejem, pomocí stěrky vykynuté těsto z mísy dáme na desku a stěrkou rozdělíme těsto na dvě poloviny. Dále stěrkou každou polovinu rozdělíme asi na 70 g části. S těstem se výborně pracuje. Z těsta bude mít 14 kusů. Každou část zakulatíme na bochníček a poskládáme na olejem natřenou desku.
Z každého bochníčku naolejovanými dlaněmi rozválíme delší váleček, uchopíme do rukou oba konce a váleček vícekrát v protisměru spirálovitě zatočíme a stočíme do šneka. Jeden konec založíme na spodek a druhý konec provlečeme ve středu zespodu směrem nahoru a máme požadovaný tvar pečiva.
Vytvořené šneky uložíme dále od sebe na plech s teflonovou fólií, necháme 15 minut přikryté vzdušnou utěrkou na teple ještě vykynout. Když šneci vykynou, potřeme je vaječným žloutkem rozšlehaným s polévkovou lžící studeného mléka a posypeme celým mákem nebo sezamem.
Turecké pečivo vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev. Na spodek trouby vložíme hrneček s vroucí vodou a pečeme 25 až 30 minut, dokud nezíská pěknou zlatohnědou barvu na povrchu. Upečené pečivo vybereme a necháme vychladnout na mřížce.
Acma je velmi oblíbené turecké sladké pečivo, známé i ve světě. Nejčastěji mívá tvar šneků, věnečků nebo našich žemlí. Acma bývá různě posypaná, nejčastěji mákem nebo sezamem. Pečivo má příjemnou nepřeslazenou chuť.
Díky jogurtu, oleji, prášku do pečiva a dvojnásobné dávce droždí než je obvyklé na toto množství mouky je acma velmi jemná. Pečivo je krásně nadýchané a úžasně lehké jako pírko. Toto pečivo je známé nejen na sladko, ale i na slano, nejčastěji se plní mletým masem, špenátem, sýrem feta a podobně.
U nás byla Acma na sladkou snídani, jen se tak po ní zaprášilo. Jeden kus jsem uchránila a měla jsem ho druhý den ke kávě a mohu konstatovat, že i druhý den bylo měkké a vláčné.
K vykynutému kvásku přidáme 150 ml bílého hustého neochuceného domácího jogurtu, můžeme použít jogurt řeckého typu, 50 ml slunečnicového oleje, 1 celé vejce a vymícháme řidší hladké měkké těsto. Kdyby těsto velmi lepilo, přidáme trochu mouky.
Na desku rozetřeme jemnou vrstvu oleje a stejně na ruce. Těsto rukama z mísy vybereme a pootáčíme ho v oleji na desce. Mísu také jemně potřeme olejem, vrátíme těsto do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
Desku znovu potřeme olejem, pomocí stěrky vykynuté těsto z mísy dáme na desku a stěrkou rozdělíme těsto na dvě poloviny. Dále stěrkou každou polovinu rozdělíme asi na 70 g části. S těstem se výborně pracuje. Z těsta bude mít 14 kusů. Každou část zakulatíme na bochníček a poskládáme na olejem natřenou desku.
Z každého bochníčku naolejovanými dlaněmi rozválíme delší váleček, uchopíme do rukou oba konce a váleček vícekrát v protisměru spirálovitě zatočíme a stočíme do šneka. Jeden konec založíme na spodek a druhý konec provlečeme ve středu zespodu směrem nahoru a máme požadovaný tvar pečiva.
Vytvořené šneky uložíme dále od sebe na plech s teflonovou fólií, necháme 15 minut přikryté vzdušnou utěrkou na teple ještě vykynout. Když šneci vykynou, potřeme je vaječným žloutkem rozšlehaným s polévkovou lžící studeného mléka a posypeme celým mákem nebo sezamem.
Turecké pečivo vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev. Na spodek trouby vložíme hrneček s vroucí vodou a pečeme 25 až 30 minut, dokud nezíská pěknou zlatohnědou barvu na povrchu. Upečené pečivo vybereme a necháme vychladnout na mřížce.
Acma je velmi oblíbené turecké sladké pečivo, známé i ve světě. Nejčastěji mívá tvar šneků, věnečků nebo našich žemlí. Acma bývá různě posypaná, nejčastěji mákem nebo sezamem. Pečivo má příjemnou nepřeslazenou chuť.
Díky jogurtu, oleji, prášku do pečiva a dvojnásobné dávce droždí než je obvyklé na toto množství mouky je acma velmi jemná. Pečivo je krásně nadýchané a úžasně lehké jako pírko. Toto pečivo je známé nejen na sladko, ale i na slano, nejčastěji se plní mletým masem, špenátem, sýrem feta a podobně.
U nás byla Acma na sladkou snídani, jen se tak po ní zaprášilo. Jeden kus jsem uchránila a měla jsem ho druhý den ke kávě a mohu konstatovat, že i druhý den bylo měkké a vláčné.
Podobné recepty
- » Turecké brambory
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Turecké datle plněné sýrem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Turecké brambory
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Turecké pide
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Kabak mücver - turecké křupavé cuketovo-sýrové placky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Sulu köfte - turecké masové kuličky v rajčatové omáčce
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Gözleme - turecké kynuté plněné kapsy
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015716) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307986) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237340) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232241) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy