Skořicová buchta
Kategorie: Moučníky
Autor: Monyszek

Suroviny
- Sušené droždí 1 lžíce
- Hladká mouka 580 g
- Vejce 4 ks
- Krupicový cukr 250 g
- Sůl 2 lžička
- Máslo 180 g
- Mletá skořice 2 lžíce
- VANILKOVÁ POLEVA
- Moučkový cukr 110 g
- Sůl 0.5 lžička
- Máslo 2 lžíce
- Mléko 2 lžíce
- Vanilkový extrakt 1 lžička
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Zařazení: Svačina
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Do mísy mixéru nalijte 125 ml teplé vody, přisypte droždí a nechte 5–7 minut jen tak stát. Pak promixujte dohladka. Poté přisypte 65 g mouky a promíchejte. Na teplém místě nechte asi 30 minut stát, aby se objem směsi zvětšil. Přidejte vejce, 50 g cukru, sůl a zbývající mouku. Pak těsto 4–5 minut hněťte. Poté do něj přidejte 120 g másla a opět prohněťte, aby bylo krásně hladké a pružné – trvat to bude asi 10 minut. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Pak hněťte další 3 minuty a nakonec těsto přendejte do čisté mísy, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte 1,5–2 hodiny kynout.
Koláčovou formu o průměru 22 cm lehce vymažte máslem. Rozpuštěné máslo dejte do mísy. Zbylý cukr (je to ještě 200 g) smíchejte se skořicí v jiné míse. Z těsta vyválejte asi 45 kuliček (jedna o průměru asi 2,5 cm). Pak každou kuličku nejprve poválejte v másle, pak ji obalte ve skořicovém cukru a jednu vedle druhé vyskládejte do formy – nejprve na dno, pak ve vyšších vrstvách na sebe. Pak je posypte zbylým skořicovým cukrem, zastříkněte zbylým máslem, překryjte fólií a nechte hodinu kynout.
Troubu předehřejte na 180 °C, fólii odstraňte a buchtu dejte péct pěkně dozlatova, tedy asi 50– 55 minut. Nechte 15 minut zchladnout a pak zastříkněte vanilkovou polevou. Uděláte ji poměrně jednoduše. Cukr a sůl smíchejte v míse. Máslo, mléko a vanilkový extrakt promíchejte do hladké pasty a tu pak vmíchejte k cukru. Vzniklou polevou buchtu polijte.
Koláčovou formu o průměru 22 cm lehce vymažte máslem. Rozpuštěné máslo dejte do mísy. Zbylý cukr (je to ještě 200 g) smíchejte se skořicí v jiné míse. Z těsta vyválejte asi 45 kuliček (jedna o průměru asi 2,5 cm). Pak každou kuličku nejprve poválejte v másle, pak ji obalte ve skořicovém cukru a jednu vedle druhé vyskládejte do formy – nejprve na dno, pak ve vyšších vrstvách na sebe. Pak je posypte zbylým skořicovým cukrem, zastříkněte zbylým máslem, překryjte fólií a nechte hodinu kynout.
Troubu předehřejte na 180 °C, fólii odstraňte a buchtu dejte péct pěkně dozlatova, tedy asi 50– 55 minut. Nechte 15 minut zchladnout a pak zastříkněte vanilkovou polevou. Uděláte ji poměrně jednoduše. Cukr a sůl smíchejte v míse. Máslo, mléko a vanilkový extrakt promíchejte do hladké pasty a tu pak vmíchejte k cukru. Vzniklou polevou buchtu polijte.
Podobné recepty
- » Skořicová hrnková bábovka
(Hodnocení: 5 - hlasovalo 1x) - » Skořicová jablka s překvapením
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Skořicová omáčka
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Skořicová poleva
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Skořicová srdíčka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Skořicová bábovka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015612) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307947) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237339) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232199) - » Couračka
(Navštívilo: 150777) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131029) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113660)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy