Jablkový koláč
Kategorie: Moučníky
Autor: karel.abra
Suroviny
- Těsto:
- Hladká mouka 100 g
- Polohrubá mouka 100 g
- Sůl 1 špetka
- Máslo 100 g
- Žloutek 1 ks
- Studená voda 3 lžíce
- Náplň:
- Jablka 5 ks
- Cukr krupice 3 lžíce
- Máslo 50 g
- Meruňková marmeláda 6 lžička
- Aromatický alkohol(např.třešňovice) 2 lžíce
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Postup:
1. Mouku prosijeme na vál a utvoříme v ní důlek. Do něj vložíme kousky másla se žloutkem a prsty je rozmělníme; směs by měla vzhledem připomínat míchaná vejce.
2. Vařečkou sm ěs důkladně spojíme, přilijeme studenou vodu, znovu zpracujeme a vytvoříme vláčnou kouli. Zabalíme ji do fólie a dáme na půl hodiny do ledničky (těsto se pak nebude lepit). Před další úpravou ho necháme zvláčnět při pokojové teplotě.
3. Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzdušnou na 180 °C. Plech nebo pečicí formu o průměru 25 cm vymažeme máslem.
4. Jablka(doporučujeme Golden Delicious) nakrájíme na tenké plátky, zbytek nasekáme na nepravidelné kousky. Těsto rozválíme na placku a přemístíme na plech; pokud jste zvolili formu, vytlačíme placku do odpovídajícího tvaru prsty. Pokryjeme ,zbytkovými‘ kousíčky jablek a teprve na ně poklademe po kruhu plátky jablek. Posypeme krupicovým cukrem, poházíme změklými kostkami másla a dáme do trouby.
5. Po 45 minutách pečení přepneme troubu na pět minut na gril. Poté troubu vypneme a necháme v ní koláč ještě pět minut odpočívat.
6. V kastrůlku na mírném ohni rozmícháme zavařeninu s alkoholem. Směsí potřeme upečený koláč.
Poznámka:
Jak proměnit jablečný koláč v ideál: ■ Na posledních 3–5 minut ho dejte pod gril v troubě. Koláč díky tomu získá krásnou barvu i chuť, protože cukr na povrchu zkaramelizuje. Doporučuju hlídat – gril umí být rychlejší než smrt! ■ Naše křehké těsto je trochu jiné, než jak ho znáte. Vynechali jsme cukr: koláč s ním může jednak snadno zhořknout, jednak pak rychle tvrdne. Náš postup má i další dvě výhody: nenutí vás pracovat co nejrychleji, aby suroviny nezteplaly (jak je u křehkého těsta zvykem), a navíc není třeba se bát, že hmota bude lepivá. ■ Suroviny: jablka by měla být co nejšťavnější, aby zvláčněla korpus. Nejlepším aromatickým alkoholem na jablkový koláč je samozřejmě calvados. Třešňovici ale vřele doporučuju – rozhodně to nebude naposled, kdy se vám bude při pečení hodit jako elegantní náhrada bramborového tuzemáku.Podobné recepty
- » Výborný jablkový koláč
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Vrstvený jablkový koláč
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Jablkový koláč se zakysanou smetanou
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Dvoubarevný jablkový koláč
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Jablkový koláč
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Holandský jablkový koláč
(Hodnocení: 3 - hlasovalo 2x) - » Mřížkový jablkový koláč
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308489) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232261) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy