Třešňové blues
Kategorie: Moučníky
Autor: Bmilinka1991

Suroviny
- Čerstvé třešně, omyté, vypeckované 500 g
- Krupicový cukr 5 lžíce
- Krupicový cukr do bílků 100 g
- Listové těsto 250 g
- Marcipán 75 g
- Kukuřičný škrob 2 lžička
- Creme de cassis ( rybízový sirup bez alkoholu ) 3 lžíce
- Bílky 2 ks
Doba přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. Troubu předehřejte na 190 °C. Třešně dejte do hrnce, zasypte je dvěma lžícemi krupicového cukru, přilijte 150 ml vody a krátce povařte, aby změkly; trvá to zhruba 5 minut. Pak je přendejte do cedníku a nechte okapat (případně vyždímejte) – šťávu však zachyťte.
2. Těsto vyválejte na plát; měl by být o něco větší, než je třiadvaceticentimetrová kulatá koláčová forma s vlnitým okrajem. Pak ho do formy vmáčkněte – pečlivě do všech záhybů – a přečnívající těsto odřízněte ostrým nožem. Marcipán rozdrobte a promíchejte se třemi lžícemi cukru. Směsí posypte dno koláče a navrch rovnoměrně rozprostřete třešně. Pečte patnáct až dvacet minut, až je těsto zlaté a krásně křupavé.
3. Mezitím krátce povařte zachycenou šťávu z třešní (mělo by jí být zhruba 200 ml, případně dolijte vodou). Kukuřičný škrob rozmíchejte v troše studené vody a pak vlijte k třešňové šťávě. Míchejte tak dlouho, až získáte lepkavou a hladkou hmotu. K ní můžete přidat crème de cassis. Vzniklou ,třešňovicí‘ přelijte základ koláče a nechte vychladnout.
4. Bílky ušlehejte na sníh, pak k nim přidejte 100 g cukru a vyšlehejte dotuha. Bílky navršte na koláč a přesvědčte se, že mezi třešňovým základem a bílky nejsou žádné mezery. Vraťte na deset minut do trouby; bílky by měly lehce zhnědnout. Podávat můžete ještě teplé nebo po vychladnutí.
2. Těsto vyválejte na plát; měl by být o něco větší, než je třiadvaceticentimetrová kulatá koláčová forma s vlnitým okrajem. Pak ho do formy vmáčkněte – pečlivě do všech záhybů – a přečnívající těsto odřízněte ostrým nožem. Marcipán rozdrobte a promíchejte se třemi lžícemi cukru. Směsí posypte dno koláče a navrch rovnoměrně rozprostřete třešně. Pečte patnáct až dvacet minut, až je těsto zlaté a krásně křupavé.
3. Mezitím krátce povařte zachycenou šťávu z třešní (mělo by jí být zhruba 200 ml, případně dolijte vodou). Kukuřičný škrob rozmíchejte v troše studené vody a pak vlijte k třešňové šťávě. Míchejte tak dlouho, až získáte lepkavou a hladkou hmotu. K ní můžete přidat crème de cassis. Vzniklou ,třešňovicí‘ přelijte základ koláče a nechte vychladnout.
4. Bílky ušlehejte na sníh, pak k nim přidejte 100 g cukru a vyšlehejte dotuha. Bílky navršte na koláč a přesvědčte se, že mezi třešňovým základem a bílky nejsou žádné mezery. Vraťte na deset minut do trouby; bílky by měly lehce zhnědnout. Podávat můžete ještě teplé nebo po vychladnutí.
Podobné recepty
- » Třešňové guliváry
(Hodnocení: 1.4 - hlasovalo 5x) - » Třešňové brandy
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Třešňové taštičky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Třešňové lívance
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Třešňové taštičky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Třešňové kuličky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Třešňové florentinky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015713) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307979) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237339) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232234) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131037) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy