Jablečno-hruškový koláč s vlašskými ořechy
Kategorie: Moučníky
Autor: Monyszek

Suroviny
- Hrušky, oloupané, bez jádřince, nakrájené na 2,5 cm kousky 4 ks
- Jablka Granny Smith, oloupané, bez jádřince, nakrájené na 2,5 cm kousky 4 ks
- Citron 2 ks
- Krupicový cukr 55 g
- Ořechový likér 2 lžíce
- Mletá skořice 1.5 lžička
- Mletý zázvor 1 lžička
- Vanilkový lusk 1 ks
- Vlašské ořechy, opražené 110 g
- Třtinový cukr 1 lžíce
- Žloutek, našlehaný, smíchaný s 1 lžící mléka 1 ks
- Ušlehaná smetana k servírování 300 ml
- TĚSTO
- Hladká mouka + lžíce navíc 400 g
- Moučkový cukr 75 g
- Máslo, vychlazené 200 g
Doba přípravy: 105 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. Nejprve udělejte těsto: mouku, cukr a dobře vychlazené máslo smíchejte do směsi připomínající strouhanku - ideálně to jde v robotu. Nechte jej puštěný a postupně přilévejte 60 ml ledové vody, abyste získali hladké těsto. Vytvarujte je do kulatého disku a dejte na 30 minut chladit.
2. Mezitím udělejte náplň. Do velkého hrnce dejte kousky hrušek, jablek, šťávu z obou citronů, cukr, likér, skořici, zázvor, semínka vyškrábaná z vanilkového lusku a 125 ml vody a přiveďte k varu. Vařte asi 12 minut, aby ovoce změklo, ale nerozpadalo se. Sejměte z ohně a nechte zchladnout.
3. Troubu předehřejte na 200°C. Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 20 cm. Z těsta oddělte asi 1/4 a tu dejte zpět do lednice, zbytek těsta vyválejte mezi dvěma archy potravinářské fólie do tloušťky 5 mm, těstem vyložte dno i boky formy. Dno propíchejte vidličkou a dejte na dalších 10-15 minut chladit. Pak přiklopte pečícím papírem, zatěžkejte pečícími fazolemi a pečte 20 minut dozlatova.
4. Mezitím nasekejte ořechy nahrubo a smíchejte je s třtinovým cukrem a extra moukou.
5. Upečený základ koláče vyndejte z trouby, na dno rozprostřete ořechovou směs a na ni dejte hruškovou (je-li v ní stále ještě příliš tekutiny, část odeberte nebo přeceďte vše přes cedník).
6. Odebranou čtvrtinu těsta rovněž vyválejte do tloušťky 5 mm, nakrájejte z něj 20 proužků a udělejte z nich ozdobnou poklici na koláč. Přitiskněte si ji k těstu na bocích, pak vše potřete vaječnou směsí a pečte 20-25 minut dozlatova.
7. Servírujte teplé se zakysanou smetanou.
2. Mezitím udělejte náplň. Do velkého hrnce dejte kousky hrušek, jablek, šťávu z obou citronů, cukr, likér, skořici, zázvor, semínka vyškrábaná z vanilkového lusku a 125 ml vody a přiveďte k varu. Vařte asi 12 minut, aby ovoce změklo, ale nerozpadalo se. Sejměte z ohně a nechte zchladnout.
3. Troubu předehřejte na 200°C. Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 20 cm. Z těsta oddělte asi 1/4 a tu dejte zpět do lednice, zbytek těsta vyválejte mezi dvěma archy potravinářské fólie do tloušťky 5 mm, těstem vyložte dno i boky formy. Dno propíchejte vidličkou a dejte na dalších 10-15 minut chladit. Pak přiklopte pečícím papírem, zatěžkejte pečícími fazolemi a pečte 20 minut dozlatova.
4. Mezitím nasekejte ořechy nahrubo a smíchejte je s třtinovým cukrem a extra moukou.
5. Upečený základ koláče vyndejte z trouby, na dno rozprostřete ořechovou směs a na ni dejte hruškovou (je-li v ní stále ještě příliš tekutiny, část odeberte nebo přeceďte vše přes cedník).
6. Odebranou čtvrtinu těsta rovněž vyválejte do tloušťky 5 mm, nakrájejte z něj 20 proužků a udělejte z nich ozdobnou poklici na koláč. Přitiskněte si ji k těstu na bocích, pak vše potřete vaječnou směsí a pečte 20-25 minut dozlatova.
7. Servírujte teplé se zakysanou smetanou.
Podobné recepty
- » Švestkový koláč s bílým jogurtem
(Hodnocení: 1.64 - hlasovalo 120x) - » Svatební koláčky nekynuté
(Hodnocení: 1.36 - hlasovalo 94x) - » Originální linecký koláč
(Hodnocení: 1.52 - hlasovalo 31x) - » Koláč vlámských horníků
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Borůvkový koláč
(Hodnocení: 1.57 - hlasovalo 47x) - » Borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou
(Hodnocení: 1.45 - hlasovalo 20x) - » Obrácený jablečný koláč s karamelem
(Hodnocení: 1.29 - hlasovalo 7x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017436) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316302) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237926) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234625) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131900) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113943)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy