Jablečno-hruškový koláč s vlašskými ořechy

Kategorie: Moučníky

Autor:

Jablečno-hruškový koláč s vlašskými ořechy

Suroviny

Porce: 8 + –
  • Hrušky, oloupané, bez jádřince, nakrájené na 2,5 cm kousky 4 ks
  • Jablka Granny Smith, oloupané, bez jádřince, nakrájené na 2,5 cm kousky 4 ks
  • Citron 2 ks
  • Krupicový cukr 55 g
  • Ořechový likér 2 lžíce
  • Mletá skořice 1.5 lžička
  • Mletý zázvor 1 lžička
  • Vanilkový lusk 1 ks
  • Vlašské ořechy, opražené 110 g
  • Třtinový cukr 1 lžíce
  • Žloutek, našlehaný, smíchaný s 1 lžící mléka 1 ks
  • Ušlehaná smetana k servírování 300 ml
  • TĚSTO
  • Hladká mouka + lžíce navíc 400 g
  • Moučkový cukr 75 g
  • Máslo, vychlazené 200 g

Doba přípravy: 105 min

Obtížnost: Středně obtížné

Způsob přípravy: Pečení

Země: Česká republika

Počet porcí: 8

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

1. Nejprve udělejte těsto: mouku, cukr a dobře vychlazené máslo smíchejte do směsi připomínající strouhanku - ideálně to jde v robotu. Nechte jej puštěný a postupně přilévejte 60 ml ledové vody, abyste získali hladké těsto. Vytvarujte je do kulatého disku a dejte na 30 minut chladit.

2. Mezitím udělejte náplň. Do velkého hrnce dejte kousky hrušek, jablek, šťávu z obou citronů, cukr, likér, skořici, zázvor, semínka vyškrábaná z vanilkového lusku a 125 ml vody a přiveďte k varu. Vařte asi 12 minut, aby ovoce změklo, ale nerozpadalo se. Sejměte z ohně a nechte zchladnout.

3. Troubu předehřejte na 200°C. Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 20 cm. Z těsta oddělte asi 1/4 a tu dejte zpět do lednice, zbytek těsta vyválejte mezi dvěma archy potravinářské fólie do tloušťky 5 mm, těstem vyložte dno i boky formy. Dno propíchejte vidličkou a dejte na dalších 10-15 minut chladit. Pak přiklopte pečícím papírem, zatěžkejte pečícími fazolemi a pečte 20 minut dozlatova.

4. Mezitím nasekejte ořechy nahrubo a smíchejte je s třtinovým cukrem a extra moukou.

5. Upečený základ koláče vyndejte z trouby, na dno rozprostřete ořechovou směs a na ni dejte hruškovou (je-li v ní stále ještě příliš tekutiny, část odeberte nebo přeceďte vše přes cedník).

6. Odebranou čtvrtinu těsta rovněž vyválejte do tloušťky 5 mm, nakrájejte z něj 20 proužků a udělejte z nich ozdobnou poklici na koláč. Přitiskněte si ji k těstu na bocích, pak vše potřete vaječnou směsí a pečte 20-25 minut dozlatova.

7. Servírujte teplé se zakysanou smetanou.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist