Křehký knížecí koláč s citronovým krémem
Kategorie: Moučníky
Autor: Bmilinka1991

Suroviny
- Hladká mouka 150 g
- Moučkový cukr 30 g
- Kypřící prášek do pečiva 1.2 lžička
- Máslo 100 g
- Sůl 1 špetka
- Fazole nebo hrách na zatížení těsta 1 kg
- Na krém
- Cukr 140 g
- Sůl 1 špetka
- Šťáva z citronů 2 ks
- Citronová kůra 1 lžíce
- Žloutky 2 ks
- Škrobová moučka nebo pudinkový prášek 60 g
- Máslo 60 g
- Na dokončení
- Smetana ke šlehání 33% 250 ml
- Moučkový cukr 1 ks
Doba přípravy: 100 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
V míse smíchejte prosátou mouku s cukrem a kypřícím práškem. Přidejte pokrájené, změklé máslo a asi 2 lžíce vody smíchané se solí. Zpracujte na vláčné těsto, zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočinout.
Těsto rozválejte na kruh o průměru asi o 5 cm větší, než je horní okraj formy. Formu ( o průměru 26-28 cm ) jemně vytřete máslem a dno můžete vyložit kruhem pečícího papíru. Těsto přemístěte opatrně do formy, dobře ho namáčkněte na její stěny a přesahující okraje opatrně ořízněte. Těsto na dně jemně propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem, zasypte vrstvou suchých fazolí nebo keramickými korálky a nechte asi 15 minut odpočinout. Korpus vložte do trouby předehřáté na 210°C. Po deseti minutách snižte teplotu na 180°C a pečte, až okraje začnou zlátnout. Korpus vyndejte, vysypte fazole a odstraňte pečící papír. Okraje korpusu zakryjte alobalem, vraťte do trouby a pečte, až je i dno upečené dozlatova.
V kastrůlku přiveďte k varu 400 ml vody. Přidejte cukr, citronovou kůru a šťávu. Smíchejte pudinkový prášek se 100 ml vody a žloutky. Za stálého míchání vlijte do kastrůlku, a když směs zhoustne, vmíchejte máslo a odstavte. Krátce promíchejte a nalijte do upečeného korpusu. Vložte do trouby předehřáté na 150°C a pečte asi 20 minut. Pokud okraje těsta příliš tmavnou, zakryjte je alobalem. Upečený koláč nechte částečně zchladnout, povrch krému zakryjte fólií a nechte důkladně vychladit. Před podáváním koláč ozdobte šlehačkou a podle chuti jednotlivé porce pocukrujte.
Těsto rozválejte na kruh o průměru asi o 5 cm větší, než je horní okraj formy. Formu ( o průměru 26-28 cm ) jemně vytřete máslem a dno můžete vyložit kruhem pečícího papíru. Těsto přemístěte opatrně do formy, dobře ho namáčkněte na její stěny a přesahující okraje opatrně ořízněte. Těsto na dně jemně propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem, zasypte vrstvou suchých fazolí nebo keramickými korálky a nechte asi 15 minut odpočinout. Korpus vložte do trouby předehřáté na 210°C. Po deseti minutách snižte teplotu na 180°C a pečte, až okraje začnou zlátnout. Korpus vyndejte, vysypte fazole a odstraňte pečící papír. Okraje korpusu zakryjte alobalem, vraťte do trouby a pečte, až je i dno upečené dozlatova.
V kastrůlku přiveďte k varu 400 ml vody. Přidejte cukr, citronovou kůru a šťávu. Smíchejte pudinkový prášek se 100 ml vody a žloutky. Za stálého míchání vlijte do kastrůlku, a když směs zhoustne, vmíchejte máslo a odstavte. Krátce promíchejte a nalijte do upečeného korpusu. Vložte do trouby předehřáté na 150°C a pečte asi 20 minut. Pokud okraje těsta příliš tmavnou, zakryjte je alobalem. Upečený koláč nechte částečně zchladnout, povrch krému zakryjte fólií a nechte důkladně vychladit. Před podáváním koláč ozdobte šlehačkou a podle chuti jednotlivé porce pocukrujte.
Podobné recepty
- » Křehký štrůdl
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Křehký rebarborový koláč
(Hodnocení: 1.43 - hlasovalo 7x) - » Křehký borůvkový koláč
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Křehký tvarohový koláč
(Hodnocení: 3 - hlasovalo 1x) - » Křehký makový závin bez vajec
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 2x) - » Křehký koláč s mákem
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 6x) - » Křehký jablečný koláč
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015711) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307959) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237339) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232216) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131030) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113660)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy