Králík po provensálsku
Kategorie: Maso
Autor: Monyszek

Suroviny
- Vývar z masoxu 0.75 l
- Čerstvá majoránka 0.5 lžička
- Tymián 0.5 lžička
- Čerstvá bazalka 0.5 lžička
- Pepř černý mletý 1 lžička
- Olej 1 lžíce
- Víno bílé 1 sklenice
- Máslo 1 lžíce
- Cibule 1 ks
- Mouka hladká 1 lžička
- Sůl 1 lžička
- Bobkový list 1 ks
- Králík 1.5 kg
- Čerstvé žampiony 100 g
- Zelené olivy 100 g
- Rajčatový protlak 2 lžíce
- Šalotka 3 ks
- Česnek 5 stroužek
Doba přípravy: 90 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Dušení
Zařazení: Oběd
Země: Francie
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1.Králíka očistěte a naporcujte. Snažte se ho také částečně vykostit.
2.Pak ho osolte, opepřete a poprašte hladkou moukou.
3.V pekáčku rozehřejte olej a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
4.Vložte porce králíka a v troubě je opečte po všech stranách.
5.Pak podlijte vývarem z masoxu, do něhož vmíchejte protlak, víno a koření.
6.Duste v troubě, až se šťáva z části vydusí.
7.Pak přidejte pokrájené žampiony, oloupané a omyté šalotky a propláchnuté olivy.
8.Duste ještě chvíli, až se žampiony osmahnou. Podle potřeby podlijte trochou horké vody.
9.Měkké maso vyjměte na mísu a dejte na teplo.
10.Šťávu s žampiony, olivami a šalotkami promíchejte, podle potřeby zřeďte a zjemněte kouskem másla.
11.Maso podávejte přelité šťávou, obložené plátky žampionů, olivami a šalotkami s přílohou dušené rýže.
12.Pozn. Ve Francii je králík ceněným masem. Připravuje se na mnoho způsobu, z nichž v jižních kuchyních nesmí chybět česnek a provensálské koření.
2.Pak ho osolte, opepřete a poprašte hladkou moukou.
3.V pekáčku rozehřejte olej a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
4.Vložte porce králíka a v troubě je opečte po všech stranách.
5.Pak podlijte vývarem z masoxu, do něhož vmíchejte protlak, víno a koření.
6.Duste v troubě, až se šťáva z části vydusí.
7.Pak přidejte pokrájené žampiony, oloupané a omyté šalotky a propláchnuté olivy.
8.Duste ještě chvíli, až se žampiony osmahnou. Podle potřeby podlijte trochou horké vody.
9.Měkké maso vyjměte na mísu a dejte na teplo.
10.Šťávu s žampiony, olivami a šalotkami promíchejte, podle potřeby zřeďte a zjemněte kouskem másla.
11.Maso podávejte přelité šťávou, obložené plátky žampionů, olivami a šalotkami s přílohou dušené rýže.
12.Pozn. Ve Francii je králík ceněným masem. Připravuje se na mnoho způsobu, z nichž v jižních kuchyních nesmí chybět česnek a provensálské koření.
Podobné recepty
- » Pečený králík
(Hodnocení: 1.43 - hlasovalo 23x) - » Smetanový králík v zelí
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Marinovaný pečený králík
(Hodnocení: 1.83 - hlasovalo 6x) - » Králík na smetaně
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 4x) - » Králík na slanině
(Hodnocení: 1.15 - hlasovalo 13x) - » Králík na divoko
(Hodnocení: 1.43 - hlasovalo 7x) - » Králík na liškách
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017471) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316493) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237965) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234801) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131979) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113957)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy