Sushi - Maki s krabími tyčinkami
Kategorie: Maso
Autor: sarysek
Suroviny
- voda 3 šálek
- salátová okurka 1 ks
- rýže hikari nebo jasmínová rýže 1.5 šálek
- cukr 1 lžíce
- krabí tyčinky 1 balíček
- mořské řasy Nori 1 balíček
- sůl 1 lžíce
- japonský ocet 2 lžíce
- podle chuti
- křen wasabi 1 ks
- nakládaný zázvor 1 ks
- sójová omáčka 1 ks
- jarní cibulka s natí 1 ks
Doba přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Rýži propláchneme pod tekoucí vodou. Rýži jsem použil jasmínovou místo originální japonské rýže hikari (kulatá zrna). Rýže by po uvaření měla být lepkavá, proto nelze použít jako náhradu českou rýži. Vodu a rýži dáme do hrnce. Rýže by měla byt trochu ponořena. Přivedeme k varu a vaříme nepřikryté 2 - 3 minuty na prudkém ohni. Pak hrnec přikryjeme a vaříme na mírném ohni dalších cca 5 minut, voda v hrnci by se měla vyvařit. Lze použít i speciální hrnce na vaření rýže. Hrnec s rýží odstavíme a necháme cca 20 minut odpočinout.
Mezitím připravíme octový nálev. Používá se jen japonský ocet ale jako náhradu je možné použít nálev smícháním klasického octa, lžíce cukru a lžíce soli. Vše řádně promícháme, aby se cukr i sůl rozpustila. Do odstáté rýže přidáme buď japonský ocet nebo nálev jenž jsme si připravili dle chuti, pozor na kyselost. Rýži promícháme a necháme vychladnout .
Salátovou okurku opláchneme a nakrájíme podélně na hranolky (cca 0,5 cm až 1 cm v průměru). Nakrájíme jen takové množství, které upotřebíme jako náplň, záleží na velikosti okurky. Jarní cibulku odkrojíme a nať jemně nakrájíme (mimo konců).
Připravíme si bambusovou podložku, na kterou položíme arch mořské řasy lesklou stranou dolů kousek od spodního okraje. Rozprostřeme na mořskou řasu rovnoměrně připravenou rýži, a to na spodní část, nahoře by část řasy měla cca 1 - 2 cm vyčnívat. Vrstva by měla byt cca 0,5 cm vysoká. Střed podélně potřeme jemně japonským křenem wasabi, kdo nemá rád pálivé, tak jej nepotře. Postupně pak klademe na střed za sebou krabí tyčinky, jenž obkládáme nakrájenou okurkou. Nakonec posypeme střed jemně nakrájenou natí jarní cibulky. Bambusovou podložku pomalu srolujeme, co nejvíce stahujeme a trochu i utlačíme. Vznikne váleček, vrchní část konce řasy lehce navlhčíme a přitiskneme. Okraje ořízneme (doporučuji ostřejší nůž), sushi pak nakrájíme na cca 2 - 3 cm silné plátky. Postup opakujeme podle množství surovin.
Hotové sushi - maki s krabími tyčinkami namáčíme do sójové omáčky, možné i namáčet do wasabi . Po každém soustu zajídáme nakládaným zázvorem (pro zlepšení chuti).
Mezitím připravíme octový nálev. Používá se jen japonský ocet ale jako náhradu je možné použít nálev smícháním klasického octa, lžíce cukru a lžíce soli. Vše řádně promícháme, aby se cukr i sůl rozpustila. Do odstáté rýže přidáme buď japonský ocet nebo nálev jenž jsme si připravili dle chuti, pozor na kyselost. Rýži promícháme a necháme vychladnout .
Salátovou okurku opláchneme a nakrájíme podélně na hranolky (cca 0,5 cm až 1 cm v průměru). Nakrájíme jen takové množství, které upotřebíme jako náplň, záleží na velikosti okurky. Jarní cibulku odkrojíme a nať jemně nakrájíme (mimo konců).
Připravíme si bambusovou podložku, na kterou položíme arch mořské řasy lesklou stranou dolů kousek od spodního okraje. Rozprostřeme na mořskou řasu rovnoměrně připravenou rýži, a to na spodní část, nahoře by část řasy měla cca 1 - 2 cm vyčnívat. Vrstva by měla byt cca 0,5 cm vysoká. Střed podélně potřeme jemně japonským křenem wasabi, kdo nemá rád pálivé, tak jej nepotře. Postupně pak klademe na střed za sebou krabí tyčinky, jenž obkládáme nakrájenou okurkou. Nakonec posypeme střed jemně nakrájenou natí jarní cibulky. Bambusovou podložku pomalu srolujeme, co nejvíce stahujeme a trochu i utlačíme. Vznikne váleček, vrchní část konce řasy lehce navlhčíme a přitiskneme. Okraje ořízneme (doporučuji ostřejší nůž), sushi pak nakrájíme na cca 2 - 3 cm silné plátky. Postup opakujeme podle množství surovin.
Hotové sushi - maki s krabími tyčinkami namáčíme do sójové omáčky, možné i namáčet do wasabi . Po každém soustu zajídáme nakládaným zázvorem (pro zlepšení chuti).
Podobné recepty
- » Sushi maki I.
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Burrito Maki Sushi
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Sushi
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Burrito Maki Sushi
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Sushi
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Sushi po česku
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Gunkan sushi
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1009049) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 274834) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 235180) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 219976) - » Couračka
(Navštívilo: 150541) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 126382) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 112129)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy