Pečené kuře s citronovo-bylinkovým máslem a okurkovým salátem
Kategorie: Maso
Autor: Monyszek

Suroviny
- Máslo 50 g
- Bylinky (tymián, petrželka) 1 svazek
- Česnek 4 stroužek
- Citron 2 ks
- Kuře 1.5 kg
- Mrkev 2 ks
- Cibule 1 ks
- Bobkový list 2 ks
- Hladká mouka 1 lžíce
- Kuřecí vývar 250 ml
- Brambory uvařené ve slupce 600 g
- SALÁT
- Salátová okurka 2 ks
- Ocet 2 lžíce
- Jablečný ocet 1 lžíce
- Cukr 4 lžička
- Sůl dle chuti 1 špetka
- Pepř dle chuti 1 špetka
- Slunečnicový olej 1 lžíce
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Zařazení: Oběd
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. V malé misce promíchejte máslo s většinou jemně nasekaných bylinek, rozetřeným stroužkem česneku a citronovou šťávou vymačkanou z poloviny citronu. Lehce osolte a dejte stranou.
Kuře omyjte, osušte a prstem ruky odtrhněte kůži od masa na prsou kuřete. Do vzniklé kapsy dejte většinu bylinkového másla. Zbytkem potřete celé kuře svrchu. Do vnitřní dutiny kuřete dejte zbylé přepůlené citrony, zbytek bylinek a rozmáčklý česnek a kuřeti svažte nohy k sobě.
Na dno pekáčku vyskládejte nasekanou mrkev, cibuli a bobkové listy. Navrch posaďte kuře, lehce ho podlijte vodou a pečte 1,5 hodiny. Podlévejte výpekem. Pak kuře vyjměte z trouby, přendejte ho na servírovací talíř a pomocí dřevěných hůlek vytáhněte z dutiny česnek a půlky citronu a kuře nechte 5 minut odpočinout. Udělejte šťávu: do výpeku v pekáči vymačkejte šťávu, která ještě zbyla v citronech pečených uvnitř kuřete, pekáč dejte na sporák a na slabém plameni ho zahřívejte. Cibuli a mrkev můžete ponechat, případně odstranit. Opatrně vmíchejte mouku, a když je zcela rozmíchaná, vlévejte vývar a pár minut povařte. Šťávu přelijte do omáčníku a servírujte ke kuřeti – jednotlivé porce podávejte s bramborami vařenými ve slupce a okurkovým salátem.
Na salát omyjte obě okurky, odřízněte konce a nastrouhejte je na hrubé straně struhadla. Dejte do mísy. Ze zbylých ingrediencí našlehejte zálivku. Tu vmíchejte k okurkám.
Kuře omyjte, osušte a prstem ruky odtrhněte kůži od masa na prsou kuřete. Do vzniklé kapsy dejte většinu bylinkového másla. Zbytkem potřete celé kuře svrchu. Do vnitřní dutiny kuřete dejte zbylé přepůlené citrony, zbytek bylinek a rozmáčklý česnek a kuřeti svažte nohy k sobě.
Na dno pekáčku vyskládejte nasekanou mrkev, cibuli a bobkové listy. Navrch posaďte kuře, lehce ho podlijte vodou a pečte 1,5 hodiny. Podlévejte výpekem. Pak kuře vyjměte z trouby, přendejte ho na servírovací talíř a pomocí dřevěných hůlek vytáhněte z dutiny česnek a půlky citronu a kuře nechte 5 minut odpočinout. Udělejte šťávu: do výpeku v pekáči vymačkejte šťávu, která ještě zbyla v citronech pečených uvnitř kuřete, pekáč dejte na sporák a na slabém plameni ho zahřívejte. Cibuli a mrkev můžete ponechat, případně odstranit. Opatrně vmíchejte mouku, a když je zcela rozmíchaná, vlévejte vývar a pár minut povařte. Šťávu přelijte do omáčníku a servírujte ke kuřeti – jednotlivé porce podávejte s bramborami vařenými ve slupce a okurkovým salátem.
Na salát omyjte obě okurky, odřízněte konce a nastrouhejte je na hrubé straně struhadla. Dejte do mísy. Ze zbylých ingrediencí našlehejte zálivku. Tu vmíchejte k okurkám.
Podobné recepty
- » Zapečené smetanové brambory s kuřecím masem
(Hodnocení: 1.51 - hlasovalo 61x) - » Zapečené gnocchi s kuřecím masem a žampiony
(Hodnocení: 1.4 - hlasovalo 15x) - » Zapečené noky s brokolicí a kuřecím masem
(Hodnocení: 1.17 - hlasovalo 18x) - » Pomalu pečené kuřecí stehýnko
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Pečené kuřecí maso s hranolky
(Hodnocení: 1.4 - hlasovalo 5x) - » Zapečené kuřecí ragú
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 4x) - » Pečené kuře s nádivkou
(Hodnocení: 1.25 - hlasovalo 4x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015712) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307971) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237339) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232230) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131036) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy