Vepřo, knedlo, zelo
Kategorie: Maso
Autor: wencek

Suroviny
- vepřové plecko 1 kg
- cibule 1 ks
- sádlo 1 lžíce
- kmín 1 lžička
- sůl 1 lžička
- voda 0.5 l
- Na zelí
- bílé hlavkové zelí 700 g
- sádlo 50 g
- hladká mouka 10 g
- cibule 1 ks
- mletý kmín 1 lžička
- voda 0.5 l
- ocet 1 lžička
- cukr 1 lžička
- sůl 0.5 lžička
- Houskový knedlík
- polohrubá mouka 350 g
- mléko 300 g
- žemle 145 g
- sůl 10 g
- prášek do pečiva 8 g
- vejce 1 ks
- voda 1 l
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Příprava masa:
1. Maso omyjeme, posypeme kmínem, osolíme, do pekáče dáme lžíci sádla, vložíme maso, pro barvu přidáme celou cibuli
2. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme za průběžného podlévání do měkka (u bůčku, když je maso dostatečně propečené, nařízneme kůži se sádlem do čtverečků, aby se lépe vypekl tuk a maso bylo chutnější, libové maso naopak častěji přeléváme výpekem, aby se nevysušovalo)
3. Upečené maso, což trvá zhruba 2 hodiny, vyjmeme z trouby a na prkénku nakrájíme na porce, vypečenou šťávu slijeme do kastrůlku, do pekáče nalijeme trošku vody, nožem seškrábneme napečenou šťávu, vlijeme ji do výpeku a krátce povaříme
4. Vepřovou pečeni podáváme s knedlíkem a dušeným bílým zelím.
Příprava houskových knedlíků:
1. Mouku prosejeme spolu s pečícím práškem, malé množství mouky si dáme stranou na vyválení knedlíků
2. Přidáme něco málo soli, vejce rozmícháme s trochou vlažného mléka a zbylé mléko a lehce promícháme, až vznikne těsto, do kterého vmícháme nakrájenou žemli
3. Knedlíkové těsto rozkrájíme na díly, které rozválíme na šišky o průměru asi 5 cm a délce 20 cm, vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme 20-25 minut, po zavaření knedlíky lehce nadzvedneme, aby se nepřichytili ke dnu a občas je obrátíme
4. Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby vyprchala pára.
Příprava dušeného zelí:
1. Očištěné zelí zbavíme zvadlých listů, rozřežeme na čtvrtky, nakrájíme na nudličky a košťál vykrojíme
2. Zelí spaříme vařící vodou a necháme okapat
3. Na rozpáleném sádle orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mletý kmín, sůl a za občasného míchání dusíme doměkka
4. Podle potřeby podléváme horkou vodou
5. Zelí zaprášíme hladkou moukou, podusíme a potom podle chuti přidáme cukr, ocet a znovu chvíli dusíme.
Doporučení:
V mnoha obměnách se připravuje vepřo, knedlo, zelo ve všech českých regionech. Někde se podává i s bramborovým knedlíkem, nebo červeným zelím. Na Moravě se dušené zelí připravuje z čerstvého bílého zelí podušeného na cibulce a slanině, zahuštěné moukou.
1. Maso omyjeme, posypeme kmínem, osolíme, do pekáče dáme lžíci sádla, vložíme maso, pro barvu přidáme celou cibuli
2. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme za průběžného podlévání do měkka (u bůčku, když je maso dostatečně propečené, nařízneme kůži se sádlem do čtverečků, aby se lépe vypekl tuk a maso bylo chutnější, libové maso naopak častěji přeléváme výpekem, aby se nevysušovalo)
3. Upečené maso, což trvá zhruba 2 hodiny, vyjmeme z trouby a na prkénku nakrájíme na porce, vypečenou šťávu slijeme do kastrůlku, do pekáče nalijeme trošku vody, nožem seškrábneme napečenou šťávu, vlijeme ji do výpeku a krátce povaříme
4. Vepřovou pečeni podáváme s knedlíkem a dušeným bílým zelím.
Příprava houskových knedlíků:
1. Mouku prosejeme spolu s pečícím práškem, malé množství mouky si dáme stranou na vyválení knedlíků
2. Přidáme něco málo soli, vejce rozmícháme s trochou vlažného mléka a zbylé mléko a lehce promícháme, až vznikne těsto, do kterého vmícháme nakrájenou žemli
3. Knedlíkové těsto rozkrájíme na díly, které rozválíme na šišky o průměru asi 5 cm a délce 20 cm, vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme 20-25 minut, po zavaření knedlíky lehce nadzvedneme, aby se nepřichytili ke dnu a občas je obrátíme
4. Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby vyprchala pára.
Příprava dušeného zelí:
1. Očištěné zelí zbavíme zvadlých listů, rozřežeme na čtvrtky, nakrájíme na nudličky a košťál vykrojíme
2. Zelí spaříme vařící vodou a necháme okapat
3. Na rozpáleném sádle orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mletý kmín, sůl a za občasného míchání dusíme doměkka
4. Podle potřeby podléváme horkou vodou
5. Zelí zaprášíme hladkou moukou, podusíme a potom podle chuti přidáme cukr, ocet a znovu chvíli dusíme.
Doporučení:
V mnoha obměnách se připravuje vepřo, knedlo, zelo ve všech českých regionech. Někde se podává i s bramborovým knedlíkem, nebo červeným zelím. Na Moravě se dušené zelí připravuje z čerstvého bílého zelí podušeného na cibulce a slanině, zahuštěné moukou.
Poznámka:
voda u knedlíků je na vařeníPodobné recepty
- » Gnocchi s masem a petrželovo-smetanovou omáčkou
(Hodnocení: 2.11 - hlasovalo 9x) - » Petrželová omáčka
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 3x) - » Knedlo vepřo zelo
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Zelové placky
(Hodnocení: 1.27 - hlasovalo 15x) - » Arabský petrželový salát
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Dozlatova pečené kuře s estragonem, citróny a petrželovovými brambory
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Parmazánová bramboračka s petrželovým pestem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017457) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316413) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237939) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234721) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131936) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113951)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy