Vepřo, knedlo, zelo

Kategorie: Maso

Autor:

Vepřo, knedlo, zelo

Suroviny

Porce: 6 + –

Doba přípravy: 120 min

Obtížnost: Středně obtížné

Způsob přípravy: Pečení

Země: Česká republika

Počet porcí: 6

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Příprava masa:
1. Maso omyjeme, posypeme kmínem, osolíme, do pekáče dáme lžíci sádla, vložíme maso, pro barvu přidáme celou cibuli
2. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme za průběžného podlévání do měkka (u bůčku, když je maso dostatečně propečené, nařízneme kůži se sádlem do čtverečků, aby se lépe vypekl tuk a maso bylo chutnější, libové maso naopak častěji přeléváme výpekem, aby se nevysušovalo)
3. Upečené maso, což trvá zhruba 2 hodiny, vyjmeme z trouby a na prkénku nakrájíme na porce, vypečenou šťávu slijeme do kastrůlku, do pekáče nalijeme trošku vody, nožem seškrábneme napečenou šťávu, vlijeme ji do výpeku a krátce povaříme
4. Vepřovou pečeni podáváme s knedlíkem a dušeným bílým zelím.

Příprava houskových knedlíků:
1. Mouku prosejeme spolu s pečícím práškem, malé množství mouky si dáme stranou na vyválení knedlíků
2. Přidáme něco málo soli, vejce rozmícháme s trochou vlažného mléka a zbylé mléko a lehce promícháme, až vznikne těsto, do kterého vmícháme nakrájenou žemli
3. Knedlíkové těsto rozkrájíme na díly, které rozválíme na šišky o průměru asi 5 cm a délce 20 cm, vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme 20-25 minut, po zavaření knedlíky lehce nadzvedneme, aby se nepřichytili ke dnu a občas je obrátíme
4. Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby vyprchala pára.

Příprava dušeného zelí:
1. Očištěné zelí zbavíme zvadlých listů, rozřežeme na čtvrtky, nakrájíme na nudličky a košťál vykrojíme
2. Zelí spaříme vařící vodou a necháme okapat
3. Na rozpáleném sádle orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mletý kmín, sůl a za občasného míchání dusíme doměkka
4. Podle potřeby podléváme horkou vodou
5. Zelí zaprášíme hladkou moukou, podusíme a potom podle chuti přidáme cukr, ocet a znovu chvíli dusíme.

Doporučení:
V mnoha obměnách se připravuje vepřo, knedlo, zelo ve všech českých regionech. Někde se podává i s bramborovým knedlíkem, nebo červeným zelím. Na Moravě se dušené zelí připravuje z čerstvého bílého zelí podušeného na cibulce a slanině, zahuštěné moukou.

Poznámka:

voda u knedlíků je na vaření
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist