Pomalu pečená hovězí kližka
Kategorie: Maso
Autor: sarysek

Suroviny
- hovězí kližka 750 g
- velké cibule 2 ks
- velká mrkev 1 ks
- čerstvá petrželová nať (plocholistá) 1 svazek
- čerstvé oregano (dobromysl) 3 snítka
- dle chuti a potřeby sůl, pepř, vývar, vepřové sádlo 1 ks
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Hovězí kližku si nakrájíme na silnější plátky a lehce na okraji nakrojíme, aby se nám příliš při dušení nekroutila. Plátky kližky potřeme olejem, opepříme a bohatě posypeme najemno nasekanou petrželovou natí smíchanou s nasekaným oregánem. Naložené maso dáme do chladu nejlépe na 24 hodin.
Do rozpáleného vepřového sádla vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit do lehce zlaté barvy. Maso v cibulovém základu opečeme a po jeho zatažení podlijeme vývarem a přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Hrnec s poklicí vložíme do rozpálené trouby a pomalu táhneme a maso tak dusíme, dokud není dle naší potřeby dostatečně měkké. Při dušení hlídáme množství vzniklé šťávy a přidáváme pak již jen trošku vody, aby nedošlo k vyvření a připálení masa.
Jakmile je maso měkké, tak ho vyndáme a silný výpek rozmixujeme ponorným mixerem do hladké omáčky. Přidáme 1,5 dl smetany na vaření a ještě promixujeme společně. Pro lesk a jemnost vložíme do hotové omáčky oříšek másla. Podáváme s napařeným houskovým knedlíkem.
Do rozpáleného vepřového sádla vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit do lehce zlaté barvy. Maso v cibulovém základu opečeme a po jeho zatažení podlijeme vývarem a přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Hrnec s poklicí vložíme do rozpálené trouby a pomalu táhneme a maso tak dusíme, dokud není dle naší potřeby dostatečně měkké. Při dušení hlídáme množství vzniklé šťávy a přidáváme pak již jen trošku vody, aby nedošlo k vyvření a připálení masa.
Jakmile je maso měkké, tak ho vyndáme a silný výpek rozmixujeme ponorným mixerem do hladké omáčky. Přidáme 1,5 dl smetany na vaření a ještě promixujeme společně. Pro lesk a jemnost vložíme do hotové omáčky oříšek másla. Podáváme s napařeným houskovým knedlíkem.
Podobné recepty
- » Kachna pomalu pečená
(Hodnocení: 1.27 - hlasovalo 55x) - » Pomalu pečená krkovička
(Hodnocení: 1.27 - hlasovalo 11x) - » Pomalu pečená krůtí stehna na bramborách III.
(Hodnocení: 1.13 - hlasovalo 8x) - » Pomalu pečená rebarbora
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Pomalu pečená kýta na pivu III.
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Jehněčí kýta pomalu pečená
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Kachna pomalu pečená
(Hodnocení: 1.27 - hlasovalo 55x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015712) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307977) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237339) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232230) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131036) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy