Hovězí rib eye steak
Kategorie: Maso
Autor: wencek

Suroviny
- hovězí roštěnec 500 g
- hrubá mouka 1 lžička
- olivový olej 1 dl
- drcený barevný pepř 1 lžička
- Příloha
- fazolky se slaninou 2 ks
- barbecue omáčka 2 lžíce
- stakové hranolky 2 ks
Doba přípravy: 30 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Smažení
Země: Česká republika
Počet porcí: 2
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Pro přípravu hovězího rib eye steaku budeme potřebovat kvalitní hovězí z vysokého roštěnce. Díky tomu, že je maso prorostlé tukem, bude výsledný steak šťavnatý a velmi chutný. Pro přípravu doporučujeme například Uruguayské hovězí z mladých býků, které neobsahuje růstové hormony a zvířata byla krmena pouze krmivem rostlinného původu.
Maso opláchneme proudem studené vody, osušíme, rozdělíme na dva vysoké plátky (krájíme přes vlákna - nikdy ne po vláknech). Připravené plátky masa lehce promačkáme pěstí (paličku nepoužívejte) a polijeme trochou olivového oleje. Před smažením maso necháme asi 30 minut uležet. Nekořeníme ani nesolíme!
Pánev rozpálíme na vysokou teplotu (bez oleje) a maso opečeme z každé strany asi 2,5 - 3 minuty. Následně vložíme na pekáč do předehřáté trouby (220°C z obou stran). A pečeme 5 minut na medium, well done 8-10 minut. Každá trouba peče malinko jinak, tak doporučuji napoprvé vyzkoušet 8-10 minut a příště čas zkrátit nebo prodloužit podle chuti tak, aby maso nebylo příliš vysušené (jak se říká - "mrtvé").
Po upečení maso vyjmeme a necháme na talíři pod pokličkou několik minut odpočinout. Následně maso podle chuti osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
Hovězí rib eye steak podáváme se steakovými hranolky, barbecue omáčkou nebo s fazolovými lusky a opečenou slaninou.
Maso opláchneme proudem studené vody, osušíme, rozdělíme na dva vysoké plátky (krájíme přes vlákna - nikdy ne po vláknech). Připravené plátky masa lehce promačkáme pěstí (paličku nepoužívejte) a polijeme trochou olivového oleje. Před smažením maso necháme asi 30 minut uležet. Nekořeníme ani nesolíme!
Pánev rozpálíme na vysokou teplotu (bez oleje) a maso opečeme z každé strany asi 2,5 - 3 minuty. Následně vložíme na pekáč do předehřáté trouby (220°C z obou stran). A pečeme 5 minut na medium, well done 8-10 minut. Každá trouba peče malinko jinak, tak doporučuji napoprvé vyzkoušet 8-10 minut a příště čas zkrátit nebo prodloužit podle chuti tak, aby maso nebylo příliš vysušené (jak se říká - "mrtvé").
Po upečení maso vyjmeme a necháme na talíři pod pokličkou několik minut odpočinout. Následně maso podle chuti osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
Hovězí rib eye steak podáváme se steakovými hranolky, barbecue omáčkou nebo s fazolovými lusky a opečenou slaninou.
Poznámka:
hranolky a fazolky na dvě porcePodobné recepty
- » Hovězí queensland steak v glazuře z pomerančové kůry a bourbonu
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Hovězí steak s rukolou a sýrem
(Hodnocení: 1.4 - hlasovalo 5x) - » Hovězí steak na pepři s přelivem
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Hovězí steak na zelenině
(Hodnocení: 3 - hlasovalo 1x) - » Grilovaný hovězí steak
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Hovězí steaky s rajčaty v bazalce
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Hovězí steaky se zeleninovým salátem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017436) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316300) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237926) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234623) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131898) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113943)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy