jsou vlastně semínka borovice(pinie). Velmi často se používají do pokrmů italské kuchyně(teplé i studené), ale mohou se konzumovat i samotné. Mají lahodnou chuť. Jsou velmi bohaté na proteiny, polynenasycené mastné kyseliny(kyselina linolová, pinolová), vitamin B1 a železo a mají vysokou nutriční hodnotu. Mají blahodárný účinek na cévy a na nervovou soustavu. Skladují se v uzavřených nádobách, jinak se rychle kazí.
Po konzumaci piniových oříšků může u těch nekvalitních(které jsou zřejmě smíchány se semínky nejedlého druhu pinie) dostat Syndrom piniových oříšků(angl.: PINE NUT SYNDROME). Chuťové buňky konzumenta jsou ochromeny a stalo se, že i několik týdnů po konzumaci konzumenti vnímali v ústech pouze hořkou, kovovou nebo měděnou příchuť u všech pokrmů a nápojů, které konzumovali.
Po konzumaci piniových oříšků může u těch nekvalitních(které jsou zřejmě smíchány se semínky nejedlého druhu pinie) dostat Syndrom piniových oříšků(angl.: PINE NUT SYNDROME). Chuťové buňky konzumenta jsou ochromeny a stalo se, že i několik týdnů po konzumaci konzumenti vnímali v ústech pouze hořkou, kovovou nebo měděnou příchuť u všech pokrmů a nápojů, které konzumovali.