neboli mučenka jedlá je kulaté ovoce výrazné chuti, které je pod slupkou šťavnatý a obsahuje velké množství semínek. Používá se zejména na džusů, ale jí se také samostatně nebo v dezertech Maracuja se pěstuje v Indii, v Karibiku, na Floridě, v JAR, ve východní Africe, Brazílii, v Izraeli, na Novém Zélandu a v Jižní Americe.
Existují 2 druhy maracuji:
žlutá - může dorůst až do velikosti grapefruitu, má hladkou slupku žluté barvy
tmavě fialová - je menší(cca ve velikosti citronu) a má fialovou svráštěnou slupku( pozor- slupka obsahuje glykosid, který je mírně jedovatý. Vařením slupky například při přípravě džemu se jed zničí)
Existují 2 druhy maracuji:
žlutá - může dorůst až do velikosti grapefruitu, má hladkou slupku žluté barvy
tmavě fialová - je menší(cca ve velikosti citronu) a má fialovou svráštěnou slupku( pozor- slupka obsahuje glykosid, který je mírně jedovatý. Vařením slupky například při přípravě džemu se jed zničí)