Escalivada - pečená kapie a cibule
Kategorie: Přílohy
Autor: sarysek

Suroviny
- kapie 4 ks
- cibule 2 ks
Doba přípravy: 90 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Španělsko
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Recept se dá dělat dvěma způsoby - péct v troubě nebo opéct na grilu.
Escalivada v troubě: Troubu zahřejeme na 200 °C. Na plech, který vyložíme pečícím papírem, naskládáme kapie vcelku společně s cibulí. Jakmile je trouba zahřátá, dáme zeleninu tak na 50 minut péct. Když jsou kapie menší, tak i měně. Při pečení zhruba po 30 minutách zeleninu o 180 stupňů otočíme. Troubu vypneme a necháme přes noc zchladnout, případně si delší dobu počkáme.
Escalivada na grilu: Tento způsob je nejlepší použít po grilování. Když už jsme ugrilovali maso a nebudeme už nic připravovat. Využijeme horka z uhlíků. Na mřížku dáme kapii i cibuli a necháme opékat, po nějaké době otáčíme, až se zelenina opeče ze všech stran. Necháme vychladit.
Kapie jakoby nařízneme (vyteče voda) a odstraníme všechna jadérka a stonek. Roztaháme na prkénko a sloupáváme svrchní kůžičku, až žádná není. Pak papriky nakrájíme na 1 cm dlouhé pásky. Cibuli klasicky oloupeme, ona se při uřezání konce vyloupne sama. Cibuli nakrájíme na měsíčky.
Escalivada má více způsobů využití. Dle katalánskeho zvyku se naskládají na talíř kapie, vedle cibule a Kataláni ještě pečou vcelku lilek, který také oloupou. Posolíme, polijeme olivovým olejem a necháme uprostřed stolu, ať si každý vezme pečenou kapii a cibuli jako část přílohy. My to máme doma rádi třeba na opečeném toustovém chlebu s tuňákem nebo ančovičkami. Escalivada je dobrá i jako salát s tuňákem, nadrobno nakrájeným česnekem, olivovým olejem a solí.
Escalivada v troubě: Troubu zahřejeme na 200 °C. Na plech, který vyložíme pečícím papírem, naskládáme kapie vcelku společně s cibulí. Jakmile je trouba zahřátá, dáme zeleninu tak na 50 minut péct. Když jsou kapie menší, tak i měně. Při pečení zhruba po 30 minutách zeleninu o 180 stupňů otočíme. Troubu vypneme a necháme přes noc zchladnout, případně si delší dobu počkáme.
Escalivada na grilu: Tento způsob je nejlepší použít po grilování. Když už jsme ugrilovali maso a nebudeme už nic připravovat. Využijeme horka z uhlíků. Na mřížku dáme kapii i cibuli a necháme opékat, po nějaké době otáčíme, až se zelenina opeče ze všech stran. Necháme vychladit.
Kapie jakoby nařízneme (vyteče voda) a odstraníme všechna jadérka a stonek. Roztaháme na prkénko a sloupáváme svrchní kůžičku, až žádná není. Pak papriky nakrájíme na 1 cm dlouhé pásky. Cibuli klasicky oloupeme, ona se při uřezání konce vyloupne sama. Cibuli nakrájíme na měsíčky.
Escalivada má více způsobů využití. Dle katalánskeho zvyku se naskládají na talíř kapie, vedle cibule a Kataláni ještě pečou vcelku lilek, který také oloupou. Posolíme, polijeme olivovým olejem a necháme uprostřed stolu, ať si každý vezme pečenou kapii a cibuli jako část přílohy. My to máme doma rádi třeba na opečeném toustovém chlebu s tuňákem nebo ančovičkami. Escalivada je dobrá i jako salát s tuňákem, nadrobno nakrájeným česnekem, olivovým olejem a solí.
Podobné recepty
- » Kachna pomalu pečená
(Hodnocení: 1.27 - hlasovalo 55x) - » Pečená kuřecí stehna na česneku
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 30x) - » Kuřecí stehýnka pečená v remosce
(Hodnocení: 1.56 - hlasovalo 41x) - » Pečená uzená žebírka
(Hodnocení: 1.29 - hlasovalo 21x) - » Marinovaná pečená vepřová žebra
(Hodnocení: 1.59 - hlasovalo 41x) - » Pečená srnčí panenka
(Hodnocení: 1.3 - hlasovalo 53x) - » Pomalu pečená krkovička
(Hodnocení: 1.27 - hlasovalo 11x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015716) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307985) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237340) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232241) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy