Čapátí po africku
Kategorie: Přílohy
Autor: sarysek

Suroviny
- hladká mouka 0.5 kg
- podle potřeby
- cukr krupice 1 ks
- rostlinný olej 1 ks
- sůl 1 ks
- vlažná voda 1 ks
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Keňa
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Tento recept je trochu pracnější, než obvyklá příprava, ale výsledek stojí za to. Základem úspěchu je jen a pouze kvalitní a čerstvá hladká mouka. Pokud je mouka příliš stará, placky se nepovedou a budou tvrdé.
Mouku vsypeme do dostatečně velké mísy a přisypeme podle chuti sůl a cukr (možno udělat jako slané i sladké jídlo, na slané doporučuji tak lžičku soli a lžíci cukru), promícháme a přiléváme teplou vodu. Těsto na čapátí je potřeba neustále míchat a vodu přilévat opatrně, mělo by vzniknout tuhé vláčné těsto. Výhodou je, že můžete neomezeně přidávat mouku i vodu, dokud nebude těsto tak akorát.
Z těsta odtrhneme kus velikosti asi golfového míčku, na pomoučněném vále rozválíme válečkem na tenkou placku a tu potřeme tence olejem (asi půl lžičky na jedno potření) a svineme do trubičky. Při svinování je potřeba palcem chytit těsto v místě styku s válem a ostatními prsty protilehlou stranu, těsto svinout a zároveň jakoby vytáhnout a podsunout, aby svinutí bylo co nejpevnější. Když máme svinutou trubičku, svineme ji znovu co nejpevněji od jednoho konce k druhému (výsledek vypadá jako plochá šnečí ulita). Tuto placku vyválíme do tenka, znovu lehce potřeme olejem a celé předchozí svinování opakujeme a poté znovu vyválíme. Placka čapátí je teď hotová. Stejným způsobem uděláme z celého zbytku těsta.
Rozpalíme pánev s kapkou či dvěma oleje a vložíme placku, kterou za neustálého otáčení (já to dělám psrty) opečeme. Až se začnou tvořit bubliny, trvá to jen pár minut, placku obrátíme a za točení opečeme i na druhé straně. Placka by měla být zlatavá s nahnědlými bublinami, které nejsou na škodu.
Horkou placku položíme na talíř, který vložíme do igelitové tašky. Tohle je velmi důležité, protože jinak by placka ztvrdla. Když ji vložíme do tašky, krásně zvláční. Každou další hotovou placku přidáme na talíř.
Až je vše hotové, můžeme čapátí po africku vyndat a servírovat k různě upravenému masu nebo k omáčkám, nejlépe v africkém či indickém stylu. Placky čapátí jsou výborné i samotné.
Mouku vsypeme do dostatečně velké mísy a přisypeme podle chuti sůl a cukr (možno udělat jako slané i sladké jídlo, na slané doporučuji tak lžičku soli a lžíci cukru), promícháme a přiléváme teplou vodu. Těsto na čapátí je potřeba neustále míchat a vodu přilévat opatrně, mělo by vzniknout tuhé vláčné těsto. Výhodou je, že můžete neomezeně přidávat mouku i vodu, dokud nebude těsto tak akorát.
Z těsta odtrhneme kus velikosti asi golfového míčku, na pomoučněném vále rozválíme válečkem na tenkou placku a tu potřeme tence olejem (asi půl lžičky na jedno potření) a svineme do trubičky. Při svinování je potřeba palcem chytit těsto v místě styku s válem a ostatními prsty protilehlou stranu, těsto svinout a zároveň jakoby vytáhnout a podsunout, aby svinutí bylo co nejpevnější. Když máme svinutou trubičku, svineme ji znovu co nejpevněji od jednoho konce k druhému (výsledek vypadá jako plochá šnečí ulita). Tuto placku vyválíme do tenka, znovu lehce potřeme olejem a celé předchozí svinování opakujeme a poté znovu vyválíme. Placka čapátí je teď hotová. Stejným způsobem uděláme z celého zbytku těsta.
Rozpalíme pánev s kapkou či dvěma oleje a vložíme placku, kterou za neustálého otáčení (já to dělám psrty) opečeme. Až se začnou tvořit bubliny, trvá to jen pár minut, placku obrátíme a za točení opečeme i na druhé straně. Placka by měla být zlatavá s nahnědlými bublinami, které nejsou na škodu.
Horkou placku položíme na talíř, který vložíme do igelitové tašky. Tohle je velmi důležité, protože jinak by placka ztvrdla. Když ji vložíme do tašky, krásně zvláční. Každou další hotovou placku přidáme na talíř.
Až je vše hotové, můžeme čapátí po africku vyndat a servírovat k různě upravenému masu nebo k omáčkám, nejlépe v africkém či indickém stylu. Placky čapátí jsou výborné i samotné.
Podobné recepty
- » Čapátí po africku
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Indické placky čápátí
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Čapátí po africku
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Indické placky čápátí
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Kuřecí prsa po africku
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Čapátí po africku
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015775) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308553) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237351) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232293) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131048) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113667)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy