Sýrový koláč se žampiony
Kategorie: Pokrmy
Autor: Zdeňka Fridrichová

Suroviny
- hladká mouka 250 g
- sůl 1 špetka
- máslo 125 g
- smetana 2 lžíce
- malé žampiony (náplň) 500 g
- máslo (náplň) 2 lžíce
- sůl (náplň) 1 špetka
- mletý černý pepř (náplň) 1 špetka
- malá rajčátka (náplň) 100 g
- sýr ementál (náplň) 100 g
- rokfór (náplň) 125 g
- vejce (náplň) 3 ks
- zakysaná smetana (náplň) 150 g
Doba přípravy: 50 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Mouku se špetkou soli prosijeme na vál, přidáme změklé máslo nakrájené na kousky a smetanu. Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na kulatý plát silný asi 5 mm. Formu o průměru 26 cm vymažeme tukem, vložíme do ní těsto a po obvodu vytáhneme vyšší okraj. Těsto propícháme vidličkou a necháme 30 minut odpočinout.
Mezi tím si připravíme náplň. Očistíme žampiony a nakrájíme je na plátky. V pánvi rozpustíme máslo a žampiony asi 4 minuty restujeme. Osolíme je, opepříme a necháme trochu zchladnout. Rajčátka omyjeme a rozpůlíme. Ementál nastrouháme nahrubo, rokf=or rozdrobíme a oba sýry dáme do mísy. Přidáme vejce a zakysanou smetanu, opepříme a důkladně promícháme.
Troubu předehřejeme na 200°C, vložíme do ní formu a těsto asi 6 minut předpékáme. Na předpečený koláč rovnoměrně rozdělíme orestované žampiony malá rajčátka a vše zalijeme sýrovou směsí. Teplotu snížíme na 170°C a dopékáme dalších asi 40 minut dozlatova. Před podáváním ozdobíme bylinkami. Koláč chutná teplý, ale i studený, například k aperitivu.
Mezi tím si připravíme náplň. Očistíme žampiony a nakrájíme je na plátky. V pánvi rozpustíme máslo a žampiony asi 4 minuty restujeme. Osolíme je, opepříme a necháme trochu zchladnout. Rajčátka omyjeme a rozpůlíme. Ementál nastrouháme nahrubo, rokf=or rozdrobíme a oba sýry dáme do mísy. Přidáme vejce a zakysanou smetanu, opepříme a důkladně promícháme.
Troubu předehřejeme na 200°C, vložíme do ní formu a těsto asi 6 minut předpékáme. Na předpečený koláč rovnoměrně rozdělíme orestované žampiony malá rajčátka a vše zalijeme sýrovou směsí. Teplotu snížíme na 170°C a dopékáme dalších asi 40 minut dozlatova. Před podáváním ozdobíme bylinkami. Koláč chutná teplý, ale i studený, například k aperitivu.
Poznámka:
1 lousek asi 2250 kJ/537 kcalPodobné recepty
- » Sýrový koláč
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Sýrový koláč
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Šunkovo-sýrový koláč
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Sýrový koláč
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Sýrový koláč
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Sýrový koláč
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Sýrový koláč
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017437) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316316) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237929) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234646) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131912) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113945)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy