Huspenina čili sulc od Vilemíny
Kategorie: Pokrmy
Autor: wencek

Suroviny
- bobkový list 2 ks
- celer 1.4 ks
- cibule 2 ks
- hrášek 3 lžíce
- mrkev 3 ks
- nové koření 5 kulička
- sůl 1.2 lžička
- pepř 1.2 lžička
- ocet 100 ml
- kyselá okurka 2 ks
- vepřové koleno 1 ks
- vepřové nožičky 2 ks
- voda 500 ml
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Příprava domácího sulcu vyžaduje jen tolik znalostí, kolik je třeba k uvaření vývaru.
Vepřové koleno a dvě nožičky umyjeme a vložíme do tlakového hrnce spolu s polévkovým kořením, solí, 1 cibulí, 2 mrkvemi a kouskem celeru. Zalijeme vodou do 3/4 (nebo podle značky na hrnci), uzavřeme a vaříme nejméně jednu hodinu, až je vše zcela měkké a kosti vylézají ven. Jakmile maso trochu schladne, vyjmeme ho a zbylý vývar scedíme do menšího hrnce. Vyvařenou zeleninu a koření vyhodíme.
Vývar dáme znovu vařit s necelými 100 ml octa - přidáváme postupně dle chuti. Přisolíme a necháme redukovat (při plném varu bez poklice a se zapnutou digestoří) asi 10 minut, odstavíme.
Mezitím nožičky a koleno obereme, libové maso a pěknou kůži nakrájíme najemno. Nedávám ani všechno maso z kolene. Maso v misce doplníme nakrájenou kyselou okurkou, kostičkami cibule, syrovou mrkví pokrájenou na malé kousky a případně i petrželkou. Můžeme přidat několik lžic hrášku nebo kukuřice. Čerstvá zelenina po zalití horkým sulcem změkne tak akorát, aby nebyla rozvařená. Kdo ji má radši měkčí, může ji dát převařit do vývaru s octem. Osolíme, opepříme a promícháme. Směs rozdělíme do misek a zalijeme vývarem. Dáme ztuhnout do chladu na několik hodin - menší porce (do 1/4 kg) ztuhne asi do 2 hodin, větší za půl dne. Osvědčily se mi nerez misky i vaničky z UH. Vrstvičku tuku z povrchu sebereme a sulc vyklopíme. Dobře uvařený sulc půjde i krájet.
Vepřové koleno a dvě nožičky umyjeme a vložíme do tlakového hrnce spolu s polévkovým kořením, solí, 1 cibulí, 2 mrkvemi a kouskem celeru. Zalijeme vodou do 3/4 (nebo podle značky na hrnci), uzavřeme a vaříme nejméně jednu hodinu, až je vše zcela měkké a kosti vylézají ven. Jakmile maso trochu schladne, vyjmeme ho a zbylý vývar scedíme do menšího hrnce. Vyvařenou zeleninu a koření vyhodíme.
Vývar dáme znovu vařit s necelými 100 ml octa - přidáváme postupně dle chuti. Přisolíme a necháme redukovat (při plném varu bez poklice a se zapnutou digestoří) asi 10 minut, odstavíme.
Mezitím nožičky a koleno obereme, libové maso a pěknou kůži nakrájíme najemno. Nedávám ani všechno maso z kolene. Maso v misce doplníme nakrájenou kyselou okurkou, kostičkami cibule, syrovou mrkví pokrájenou na malé kousky a případně i petrželkou. Můžeme přidat několik lžic hrášku nebo kukuřice. Čerstvá zelenina po zalití horkým sulcem změkne tak akorát, aby nebyla rozvařená. Kdo ji má radši měkčí, může ji dát převařit do vývaru s octem. Osolíme, opepříme a promícháme. Směs rozdělíme do misek a zalijeme vývarem. Dáme ztuhnout do chladu na několik hodin - menší porce (do 1/4 kg) ztuhne asi do 2 hodin, větší za půl dne. Osvědčily se mi nerez misky i vaničky z UH. Vrstvičku tuku z povrchu sebereme a sulc vyklopíme. Dobře uvařený sulc půjde i krájet.
Podobné recepty
- » Huspenina
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 4x) - » Huspenina
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Huspenina spravedlivá
(Hodnocení: 3 - hlasovalo 1x) - » Caponata siciliana
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Caponata siciliana
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Griz čili krupička
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Zlatá slepičí polévka - Goldene joich - židovský penicilín
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017436) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316300) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237926) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234623) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131898) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113943)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy