Zelníky
Kategorie: Pokrmy
Autor: wencek

Suroviny
- Na těsto
- cukr 1 lžička
- súl 1 špetka
- mouka hladká 500 g
- mléka 2.5 dl
- droždí 20 g
- Náplň 0 ks
- sůl 1 špetka
- sádlo 2 lžíce
- černý pepř 1 špetka
- hlávkové zelí 500 g
Doba přípravy: 145 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Zelí omyjeme, vykrojíme košťál, listy nakrájíme na nudličky a ještě je překrájíme na drobnější kousky. V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme zelí, mírně ho podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou 35 minut. Měkké zelí necháme vychladnout a slijeme z něj případnou šťávu.
Lžíci mouky promícháme v hrnku s rozdrobeným droždím, cukrem a 1 dl vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kvásek 15 minut kynout. Mezitím zbylou mouku prosejeme do mísy a promícháme ji se solí. Přilijeme připravený kvásek a pomocí zbylého vlažného mléka zaděláme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 65 minut kynout. Těsto rozdělíme na pomoučeném válu na dvě části, připravíme z nich válečky a každý nakrájíme na osm stejně velkých kousků.
Kousky těsta mírně zploštíme, rozdělíme na ně dušené zelí a zabalíme je jako buchty. Každou buchtu pak válečkem mírně rozválíme a zploštíme. Zelníky rozdělíme na plechy vyložené papírem na pečení a necháme ještě 10 minut v teple kynout. Nakonec je vložíme do trouby vyhřáté na 190 - 200°C a pečeme 20 minut dozlatova. Upečené zelníky ihned po vyjmutí z trouby potřeme rozpuštěným sádlem a před podáváním je necháme vychladnout.
Lžíci mouky promícháme v hrnku s rozdrobeným droždím, cukrem a 1 dl vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kvásek 15 minut kynout. Mezitím zbylou mouku prosejeme do mísy a promícháme ji se solí. Přilijeme připravený kvásek a pomocí zbylého vlažného mléka zaděláme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 65 minut kynout. Těsto rozdělíme na pomoučeném válu na dvě části, připravíme z nich válečky a každý nakrájíme na osm stejně velkých kousků.
Kousky těsta mírně zploštíme, rozdělíme na ně dušené zelí a zabalíme je jako buchty. Každou buchtu pak válečkem mírně rozválíme a zploštíme. Zelníky rozdělíme na plechy vyložené papírem na pečení a necháme ještě 10 minut v teple kynout. Nakonec je vložíme do trouby vyhřáté na 190 - 200°C a pečeme 20 minut dozlatova. Upečené zelníky ihned po vyjmutí z trouby potřeme rozpuštěným sádlem a před podáváním je necháme vychladnout.
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308489) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232265) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy