Voňavé domácí rohlíky a housky
Kategorie: Ostatní
Autor: Monyszek

Suroviny
- Droždí 0.5 kostka
- Cukr krupice 1 lžička
- Polotučné mléko 300 ml
- Sůl 1 lžička
- Hladká mouka 500 g
- Vejce 1 ks
- Žloutek 1 ks
- Olej 2 lžíce
- Sezamové semínko 1 balíček
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: V domácí pekárně
Země: Česká republika
Počet porcí: 12
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Nejprve si připravte kvásek. Do misky dejte asi 50 mililitrů ohřátého (vlažného) mléka, přidejte rozdrobené droždí, špetku soli a lžíci cukru. Nádobku zakryjte utěrkou a postavte ji asi na půl hodiny na teplé místo.
Zatímco budete čekat, než vám kvásek vzejde, do větší mísy vsypte mouku, osolte ji. Pak vlijte připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujte. Postup odpovídá klasickým postupů přípravy těsta.
Pokud zrovna nepatříte k ranním ptáčatům a přemýšlíte, jak si práci ulehčit předem, v tomto bodě se zastavte. Těsto si připravte už večer, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na noc do chladničky.
Ať už jste se vrhli do přípravy naráz nebo jste bochánek právě vytáhli z ledničky, v obou případech pokračujte dál tím, že ho lehce zaprášíte hladkou moukou a necháte asi půl hodinku vykynout. Kynutí můžete urychlit tím, že si zahřejete troubu na 100 °C, pak těsto vykyne za pět minut.
Až vám těsto noblesně vzejde, vyndejte ho na pomoučněnou pracovní desku.
Pokud chcete tvořit housky, těsto si rozdělte zhruba na 10 až 12 dílů, každý z nich rozkrojte ještě na další tři menší dílky. Vyválejte z nich delší prameny a spleťte jako copánek.
Pokud si chcete pochutnat na rohlících, válečkem rozválejte zhruba z každé třetiny těsta kulatou placku. Tu nožem rozkrájejte (jako dort) na čtyři díly, čímž vzniknout trojúhelníky, které postupně zarolujte. Začněte od nejširší strany, přejděte až k cípku ve středu. Pokud rohlíky zatočíte, rázem z nich máte podkovičky.
Na posypku můžete použít podle chuti hrubozrnnou mořskou sůl, kmín, sezamové semínko, sladkou papriku nebo provensálské koření, které pečivo krásně ovoní.
Pečivo přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte a nechte ještě pár minut odpočívat. Nezapomeňte, že ještě lehce vyběhne.
Zakrátko je vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kde si pobudou přibližně 20 minut.
Zatímco budete čekat, než vám kvásek vzejde, do větší mísy vsypte mouku, osolte ji. Pak vlijte připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujte. Postup odpovídá klasickým postupů přípravy těsta.
Pokud zrovna nepatříte k ranním ptáčatům a přemýšlíte, jak si práci ulehčit předem, v tomto bodě se zastavte. Těsto si připravte už večer, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na noc do chladničky.
Ať už jste se vrhli do přípravy naráz nebo jste bochánek právě vytáhli z ledničky, v obou případech pokračujte dál tím, že ho lehce zaprášíte hladkou moukou a necháte asi půl hodinku vykynout. Kynutí můžete urychlit tím, že si zahřejete troubu na 100 °C, pak těsto vykyne za pět minut.
Až vám těsto noblesně vzejde, vyndejte ho na pomoučněnou pracovní desku.
Pokud chcete tvořit housky, těsto si rozdělte zhruba na 10 až 12 dílů, každý z nich rozkrojte ještě na další tři menší dílky. Vyválejte z nich delší prameny a spleťte jako copánek.
Pokud si chcete pochutnat na rohlících, válečkem rozválejte zhruba z každé třetiny těsta kulatou placku. Tu nožem rozkrájejte (jako dort) na čtyři díly, čímž vzniknout trojúhelníky, které postupně zarolujte. Začněte od nejširší strany, přejděte až k cípku ve středu. Pokud rohlíky zatočíte, rázem z nich máte podkovičky.
Na posypku můžete použít podle chuti hrubozrnnou mořskou sůl, kmín, sezamové semínko, sladkou papriku nebo provensálské koření, které pečivo krásně ovoní.
Pečivo přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte a nechte ještě pár minut odpočívat. Nezapomeňte, že ještě lehce vyběhne.
Zakrátko je vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kde si pobudou přibližně 20 minut.
Podobné recepty
- » Voňavé domácí capuccino
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Jehněčí hřbet ve voňavé krustě
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Voňavé vepřové kotletky se zelím
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Voňavé filé na karí a smetaně
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Voňavé kuře
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Voňavé muffiny z červeného vína
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Voňavé zázvorky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308489) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232261) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy