Univerzální papriková směs
Kategorie: Ostatní
Autor: sarysek

Suroviny
- sůl 1.2 lžíce
- rajče 0.5 kg
- červená paprika 1.5 kg
- mletý černý pepř 1 lžička
- tomatový protlak 100 g
- cibule 1 kg
- kečup 7 dl
- želírovací cukr 150 g
- nakládací směs na ovoce za studena 1 lžička
- cukr 1 lžíce
- cuketa 0.75 kg
- koření na čínu 2 lžička
- červená kapie 0.75 kg
- slunečnicový olej na smažení 2.5 dl
- podle chuti
- citronová šťáva 1 ks
Doba přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Zavařování
Země: Bulharsko
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Veškerou zeleninu očistíme.
Ve vyšším hrnci rozpálíme olej a lehce na něm podusíme cibuli pokrájenou na menší kostičky. Přidáme papriky a oloupanou cuketu (pokrájené na plátky 2 x 2 cm), přidáme koření, sůl a vše dusíme 15 minut. Poté přidáme rajčata nakrájená na kostičky a dusíme dalších 5 minut.
Podušenou směs lehce rozmixujeme tyčovým mixérem na hrubší kaši. Do této zeleninové kaše přidáme kečup, protlak, želírovací cukr, lžičku prášku na konzervování zeleniny za studena a vše za neustálého míchání 5 minut vaříme. V této době směs dochutíme citronovou šťávou a cukrem tak, aby směs měla paprikovou lehce nasládlou a v pozadí jemně kysele navinulou chut.
Dochucenou paprikovou směs dáme ještě horkou do menších skleniček, uzavřeme a necháme vychladnout víčkem dolů, směs nám takto ošetřená vydrží minimálně 2 roky. Pro pálivou směs použijeme 3/4 kg pálivých paprik a 1/5 kg sladkých paprik.
Z tohoto množství je cca 18 - 20 2 dl skleniček. Univerzální papriková směs se používá za studena.
Ve vyšším hrnci rozpálíme olej a lehce na něm podusíme cibuli pokrájenou na menší kostičky. Přidáme papriky a oloupanou cuketu (pokrájené na plátky 2 x 2 cm), přidáme koření, sůl a vše dusíme 15 minut. Poté přidáme rajčata nakrájená na kostičky a dusíme dalších 5 minut.
Podušenou směs lehce rozmixujeme tyčovým mixérem na hrubší kaši. Do této zeleninové kaše přidáme kečup, protlak, želírovací cukr, lžičku prášku na konzervování zeleniny za studena a vše za neustálého míchání 5 minut vaříme. V této době směs dochutíme citronovou šťávou a cukrem tak, aby směs měla paprikovou lehce nasládlou a v pozadí jemně kysele navinulou chut.
Dochucenou paprikovou směs dáme ještě horkou do menších skleniček, uzavřeme a necháme vychladnout víčkem dolů, směs nám takto ošetřená vydrží minimálně 2 roky. Pro pálivou směs použijeme 3/4 kg pálivých paprik a 1/5 kg sladkých paprik.
Z tohoto množství je cca 18 - 20 2 dl skleniček. Univerzální papriková směs se používá za studena.
Podobné recepty
- » Piškotová roláda univerzální
(Hodnocení: 1.25 - hlasovalo 4x) - » Univerzální zálivka na salát
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 2x) - » Univerzální kakaové těsto
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Univerzální pomazánka
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Univerzální recept na linecké cukroví
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Univerzální salát
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Univerzální zálivka na salát
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015823) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308853) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237402) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232536) - » Couračka
(Navštívilo: 150785) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131125) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113689)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy