Houbová směs v tuku
Kategorie: Ostatní
Autor: sarysek

Suroviny
- česnek 4 stroužek
- mletý pepř 0.6 lžička
- tuk 500 g
- lesní houby (směs) 2 kg
- sůl 3 lžička
- mletý kmín 0.5 lžička
Doba přípravy: 30 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Zavařování
Země: Česká republika
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Rozpustíme v kastrolu tuk Ceres nebo sádlo (500 g), na něj nasypeme 2 kg očištěných a na plátky nakrájených lesních hub (nejlépe směs) a za stálého míchání počneme smažit jako smaženici. Přidáme 1/2 lžičky mletého kmínu, 2/3 lžičky mletého pepře, 3 lžičky soli a stále občas mícháme, aby se směs nepřipálila. Směs při smažení pouští šťávu a je bíle kalná, postupně však světlá. V této době (asi po 20 minutách) přidáme do směsi 4 stroužky prolisovaného česneku, zamícháme, dochutíme solí (nepatrně přesolíme).
Houbovou směs v tuku ihned plníme 3 cm pod okraj do menších (2 - 3 dl) uzavíratelných sklenek, které ještě zalijeme 1 cm tuku, zavřeme víčkem a necháme vychladnout. Takto ošetřené houby vydrží uložené na chladnějším místě i rok. Ale pro jistotu je můžeme zavařit, a to druhý den při teplotě 90 °C 15 minut, potom nám houby v tuku vydrží i 3 roky.
Dále se mi osvědčilo (v případě mála lesních hub) přidat do směsi až 40 % nakrájené hlívy ústřičné, která krásně přijme chuť i vůni houbové směsi. Žampiony to neumí a drží si svoji zemitou chuť. Zbylý tuk v hrnci použijeme na další várku, ale klidně i pod maso či na chleba.
Houbovou směs v tuku ihned plníme 3 cm pod okraj do menších (2 - 3 dl) uzavíratelných sklenek, které ještě zalijeme 1 cm tuku, zavřeme víčkem a necháme vychladnout. Takto ošetřené houby vydrží uložené na chladnějším místě i rok. Ale pro jistotu je můžeme zavařit, a to druhý den při teplotě 90 °C 15 minut, potom nám houby v tuku vydrží i 3 roky.
Dále se mi osvědčilo (v případě mála lesních hub) přidat do směsi až 40 % nakrájené hlívy ústřičné, která krásně přijme chuť i vůni houbové směsi. Žampiony to neumí a drží si svoji zemitou chuť. Zbylý tuk v hrnci použijeme na další várku, ale klidně i pod maso či na chleba.
Podobné recepty
- » Houbová směs na topinky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Masovo-houbová směs
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Houbová směs na topince
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Houbová směs na bagetce
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Jednoduchá houbová polévka
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 3x) - » Houbová pomazánka na topinky II
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Houbová smaženice
(Hodnocení: 3 - hlasovalo 2x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017434) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316299) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237926) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234614) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131896) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113942)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy