Žitný kvásek na pečení chleba - startér podle Petera Reinharta

Kategorie: Ostatní

Autor:

Žitný kvásek na pečení chleba - startér podle Petera Reinharta

Suroviny

Porce: 1 + –
  • vlažná voda 500 ml
  • žitná chlebová mouka 500 g

Doba přípravy: 160 min

Obtížnost: Snadné

Způsob přípravy: Míchání

Země: Česká republika

Počet porcí: 1

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Než začneme se založením kvásku, připravíme si chlebovou žitnou mouku, vlažnou vodu, čistou uzavíratelnou skleněnou zavařovací sklenici o objemu 0,7 litru i více a dřevěnou vařečku, protože kvásek zásadně nemícháme kovovou lžící.

1. den: Do sklenice dáme 100 g chlebové žitné mouky, přilijeme 100 ml vlažné vody a dřevěnou vařečkou pořádně spolu promícháme dohladka, aby tam nezůstaly hrudky. Má vzniknout trošku hutnější směs než palačinkové těsto. Sklenici překryjeme mikroténovým sáčkem a necháme odpočívat na pultě při pokojové teplotě (cca 21 - 23 °C) asi 24 hodin.

2. den: Druhý den se ještě v naší sklenici, až tak moc neděje, ale i tak přibližně po 24 hodinách přikrmíme kvásek - přimícháme dřevěnou vařečkou cca 50 g žitné chlebové mouky a cca 50 ml vlažné vody, nádobu opět přikryjeme, ale ne neprodyšně a necháme odpočívat při pokojové teplotě dalších 24 hodin.

3. den: Kvásek obyčejně ožívá a začne pracovat. Na povrchu jsou vidět malé bublinky a zvětší se nám mírně objem. Zopakujeme přikrmení - 50 g žitné chlebové mouky a 50 ml vlažné vody.

4. den: Kvásek už vesele bublá. Tím však narůstá i objem, proto odlijeme polovinu objemu, kterou můžeme použít hned na pečení anebo vyhodíme, protože nově zakládaný kvásek potřebuje aspoň týden - ideálně 10 - 14 dní na dokonalé vyzrání.

Takže, ať to zní jakkoliv rozhazovačně, polovina kvásku musí jít od tohoto dne vždy před novým dokrmením pryč. Dokrmíme stejným postupem jako 2. den - 50 g žitné chlebové mouky a 50 ml vlažné vody a toto opakujeme ještě týden. Kvásek je celou dobu ve sklenici na pultě při pokojové teplotě cca 21 až 23 °C.

Krásně vyzrálý žitný kvásek potom použijeme na pečení a zbylou část přelijeme do skleněné sklenice s uzávěrem a odložíme do chladničky. Přibližně jednou za 2 týdny vybereme kvásek ven z chladničky, necháme trochu aklimatizovat při pokojové teplotě, jednou přikrmíme a znovu uložíme do chladničky.

Pomocí dobře vyzrálého žitného kvásku pečeme nádherný, voňavý a báječně chutnající domácí chléb.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist