Chléb od tety Věry
Kategorie: Ostatní
Autor: sarysek

Suroviny
- voda 2 hrnek
- hladká mouka 1.5 hrnek
- sůl 2 lžička
- žitný kvásek 100 g
- mouka na domácí chléb 1 hrnek
- mletá sladká paprika 1 lžička
- polohrubá mouka 1.5 hrnek
- drcený kmín 2 lžička
Doba přípravy: 10 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Do mísy vsypeme hladkou, polohrubou a mouku na domácí chléb. Přidáme sůl, kmín, papriku. Promícháme, uděláme důlek a do něj vlijeme kvásek a vodu, vše řádně smícháme, přikryjeme a necháme kynout 18 hodin. Po 12 hodinách těsto v míse jen promícháme a necháme kynout dál.
Půl hodiny před pečením dáme do trouby hrnec s poklicí a zapneme troubu na vysokou teplotu. Doporučuji si předem vystřihnout z pečícího papíru kolo o průměru velikosti dna hrnce. Předejdeme tak případnému připečení a máme jistotu, že chléb z hrnce lehce vyklopíme. Po nahřátí sundáme poklici, vložíme papír a pomocí stěrky vlijeme těsto, zakryjeme poklicí a necháme půl hodiny péct. Pak odkryjeme, dolů do trouby můžeme dát kastrůlek s vodou a chléb dopečeme. Můžeme i trochu snížit teplotu z 250 °C na 220 - 200 °C. Trvá to podle teploty 20 - 30 minut.
Upečený chléb od tety Věry necháme na mřížce vychladnout. Má skvělou chuť, křupavou kůrčičku a provoní celý byt.
Celá práce se vejde do 10 minut bez kynutí. Pokud je těsto vykynuté, můžeme chléb od tety Věry péct i dříve (14 hodin). Trochu mi vadilo při tom překládání těsta na pomoučněném vále, že někdy po upečení byly na řezu chleba znát stopy mouky. Takto je recept jednodušší a chlebíček na řezu perfektní.
Půl hodiny před pečením dáme do trouby hrnec s poklicí a zapneme troubu na vysokou teplotu. Doporučuji si předem vystřihnout z pečícího papíru kolo o průměru velikosti dna hrnce. Předejdeme tak případnému připečení a máme jistotu, že chléb z hrnce lehce vyklopíme. Po nahřátí sundáme poklici, vložíme papír a pomocí stěrky vlijeme těsto, zakryjeme poklicí a necháme půl hodiny péct. Pak odkryjeme, dolů do trouby můžeme dát kastrůlek s vodou a chléb dopečeme. Můžeme i trochu snížit teplotu z 250 °C na 220 - 200 °C. Trvá to podle teploty 20 - 30 minut.
Upečený chléb od tety Věry necháme na mřížce vychladnout. Má skvělou chuť, křupavou kůrčičku a provoní celý byt.
Celá práce se vejde do 10 minut bez kynutí. Pokud je těsto vykynuté, můžeme chléb od tety Věry péct i dříve (14 hodin). Trochu mi vadilo při tom překládání těsta na pomoučněném vále, že někdy po upečení byly na řezu chleba znát stopy mouky. Takto je recept jednodušší a chlebíček na řezu perfektní.
Podobné recepty
- » Ovocné tvarohové knedlíky z toustového chleba
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 6x) - » Originální chlebíčky
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 9x) - » Výborný "podmaz" na chlebíčky
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 5x) - » Bílkový chlebíček
(Hodnocení: 1.31 - hlasovalo 13x) - » Velikonoční chlebíčky
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Obložené chlebíčky s lososovou pomazánkou
(Hodnocení: 1.23 - hlasovalo 13x) - » Obložené chlebíčky se sardelovým máslem a očky
(Hodnocení: 1.18 - hlasovalo 11x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017464) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316450) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237960) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234751) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131939) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113956)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy