Kváskový chléb bez práce
Kategorie: Ostatní
Autor: sarysek

Suroviny
- hladká mouka 2 hrnek
- žitný kvásek 0.5 hrnek
- voda 2 hrnek
- drcený kmín 2 lžička
- sůl 2 lžička
- polohrubá mouka 2 hrnek
Doba přípravy: 90 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Do mísy vsypeme polohrubou a hladkou mouku, osolíme, okmínujeme. Přidáme kvásek a vodu. Zamícháme, aby se vše spojilo. Těsto na chléb dáme do mísy, přikryjeme a necháme 17 - 18 hodin v klidu kynout.
Vykynuté těsto rozetřeme na pomoučněný vál na placku asi 3 cm vysokou a několikrát přeložíme jako obálku nebo šátečky. Překládáním vzniklý bochánek vrátíme do moukou vysypané mísy a přikryté necháme další 2 hodiny kynout.
Půl hodiny před koncem kynutí zapneme troubu s připraveným hrncem s poklicí. Dolů do trouby dáme plech s okrajem. Poté těsto přemístíme do horkého hrnce a pod poklicí pečeme 30 minut. Poté sejmeme poklici a do plechu vlijeme vodu. Dáváme pozor na páru! V závěru chléb dopékáme 20 - 30 minut podle toho, jakou barvu kůrky požadujeme.
Kváskový chléb bez práce necháme vychladnout na mřížce pod utěrkou. Pokud jste trpěliví a nechcete hnětením ztrácet čas, je tento recept přesně pro vás. Čas přípravy je uveden bez kynutí.
Tak jsem se dočkala a pokus se vydařil! Chtěla jsem zjistit, zda mohu upéct chléb pouze z kvásku, přitom použít metodu dlouhého kynutí. To čekání stálo za to! Největší radost jsem měla, když mi maminka řekla, že tohle je přesně ten chléb, který znala z dětství.
Vykynuté těsto rozetřeme na pomoučněný vál na placku asi 3 cm vysokou a několikrát přeložíme jako obálku nebo šátečky. Překládáním vzniklý bochánek vrátíme do moukou vysypané mísy a přikryté necháme další 2 hodiny kynout.
Půl hodiny před koncem kynutí zapneme troubu s připraveným hrncem s poklicí. Dolů do trouby dáme plech s okrajem. Poté těsto přemístíme do horkého hrnce a pod poklicí pečeme 30 minut. Poté sejmeme poklici a do plechu vlijeme vodu. Dáváme pozor na páru! V závěru chléb dopékáme 20 - 30 minut podle toho, jakou barvu kůrky požadujeme.
Kváskový chléb bez práce necháme vychladnout na mřížce pod utěrkou. Pokud jste trpěliví a nechcete hnětením ztrácet čas, je tento recept přesně pro vás. Čas přípravy je uveden bez kynutí.
Tak jsem se dočkala a pokus se vydařil! Chtěla jsem zjistit, zda mohu upéct chléb pouze z kvásku, přitom použít metodu dlouhého kynutí. To čekání stálo za to! Největší radost jsem měla, když mi maminka řekla, že tohle je přesně ten chléb, který znala z dětství.
Podobné recepty
- » Bílý ošatkový kváskový chléb z podmáslí
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Bílý ošatkový kváskový chléb z podmáslí
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Ovocné tvarohové knedlíky z toustového chleba
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 6x) - » Originální chlebíčky
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 9x) - » Výborný "podmaz" na chlebíčky
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 5x) - » Bílkový chlebíček
(Hodnocení: 1.31 - hlasovalo 13x) - » Velikonoční chlebíčky
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017465) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316451) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237960) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234766) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131941) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113956)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy