Smetanová omáčka
Kategorie: Ostatní
Autor: Bmilinka1991
Suroviny
- čerstvých hub, nejlépe hříbků (lze použít i směs či předem namočené sušené houby) 400 g
- Máslo 3 lžíce
- Hladká mouka 3 lžíce
- Houbový bujon 900 ml
- Olej na smažení 5 lžíce
- Velká, jemně pokrájená cibule 1 ks
- Zakysaná smetana 100 ml
- Smetana ke šlehání 100 ml
- Sůl dle chuti 3 špetka
- Mletý bílý pepř 2 špetka
- Vinný ocet 1 lžička
- Mletý kmín na dochucení 1 špetka
- Na knedlíky
- Hrubá mouka 400 g
- Sůl 1.2 lžička
- Žloutek 2 ks
- Mléko 250 ml
- Droždí 10 g
- Starší žemle, pokrájené na kostičky, osmažené na troše másla 4 ks
- Jemně nasekaná zelená petrželka 1 hrst
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1) Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte. V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Zalijte chladným houbovým vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky. Dejte stranou.
2) V kastrolu rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova; trvá to asi osm minut. Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou deset minut poduste. Vmíchejte základ z jíšky a na malém plameni povařte asi čtvrt hodiny. Nakonec do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte.
3) Teď připravte knedlíky: prosijte mouku se solí do mísy, vlijte mléko s rozmíchanými žloutky, rozdrobte droždí a vypracovávejte, až je těsto lesklé a takzvaně hází puchýře. Vpracujte osmaženou žemli, jemně nasekanou petrželku a nechte chvíli odpočinout. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji.
4) Připravte si čtyři namočené vyždímané utěrky nebo látkové ubrousky. Těsto rozdělte na čtyři díly a rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujte čtyři válečky. Zabalte je do připravených ubrousků a na obou koncích zavažte tak, abyste ponechali knedlíku trochu prostoru – nabude totiž na objemu. Vložte do vroucí vody a povařte asi dvacet minut. Pak opatrně rozvažte a rozbalte utěrku a knedlík nakrájejte na plátky. Podávejte s houbovou omáčkou.
2) V kastrolu rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova; trvá to asi osm minut. Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou deset minut poduste. Vmíchejte základ z jíšky a na malém plameni povařte asi čtvrt hodiny. Nakonec do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte.
3) Teď připravte knedlíky: prosijte mouku se solí do mísy, vlijte mléko s rozmíchanými žloutky, rozdrobte droždí a vypracovávejte, až je těsto lesklé a takzvaně hází puchýře. Vpracujte osmaženou žemli, jemně nasekanou petrželku a nechte chvíli odpočinout. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji.
4) Připravte si čtyři namočené vyždímané utěrky nebo látkové ubrousky. Těsto rozdělte na čtyři díly a rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujte čtyři válečky. Zabalte je do připravených ubrousků a na obou koncích zavažte tak, abyste ponechali knedlíku trochu prostoru – nabude totiž na objemu. Vložte do vroucí vody a povařte asi dvacet minut. Pak opatrně rozvažte a rozbalte utěrku a knedlík nakrájejte na plátky. Podávejte s houbovou omáčkou.
Podobné recepty
- » Smetanová omáčka s lososem a tagliatelle
(Hodnocení: 1.47 - hlasovalo 17x) - » Smetanová omáčka na pizzu
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 10x) - » Smetanová omáčka s hořčicí
(Hodnocení: 1.4 - hlasovalo 5x) - » Kedlubnová smetanová omáčka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Křenová smetanová omáčka
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Mandarinkovo-smetanová omáčka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Smetanová omáčka s hráškem a houbami
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1012732) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 292183) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 236114) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 223326) - » Couračka
(Navštívilo: 150666) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 128289) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 112871)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy