Lístkové těsto máslové
Kategorie: Ostatní
Autor: wencek

Suroviny
- hladká mouka 190 g
- tažný margarín 175 g
- pitná voda 87.5 g
- hrubá mouka 35 g
- hladká mouka na rozvalování 15 g
- žloutky 14 g
- ocet 3.5 ks
- sůl 1.7 ks
Doba přípravy: 100 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Míchání
Země: Česká republika
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. Veškerý tuk a 15 % hladké mouky dobře propracujeme a vytvarujeme na čtverec o síle asi 4 cm, jehož okraje zarovnáme odříznutím
2. Tyto tukové odřezky (asi 5 % zpracovaného tuku) zapracujeme se zbývající hladkou a hrubou moukou, vaječnými žloutky, solí, octem a vodou na vláčné těsto (tzv. vodánek), které necháme přikryté 20 minut odležet
3. Odleželé těsto rozválíme do tvaru čtverce tak, aby střed byl silnější než okraje
4. Na vyšší střed položíme na koso připravený tuk promíchaný s moukou a okraje těsta přeložíme ze čtyř stran tak, aby tuk byl zcela přikrytý těstem, takto zabalený tuk v těstě rozválíme na obdélníkový plát síly 1 cm a vždy jej na čtyřikrát přeložíme jako knihu, to je směrem ke středu obě čtvrtiny obdélníku a posléze tyto přeložíme na polovinu
5. Výše uvedeným způsobem vznikne obdélníkový tvar se čtyřmi vrstvami, toto opakujeme celkem třikrát.
6. Před každým vyvalováním necháme těsto opět 20 minut vychladnout a odpočinout
7. Při vyvalování podsypáváme těsto hladkou moukou a její přebytek vždy z povrchu těsta smeteme
8. Na důkladné očištění těsta od zbytků mouky důsledně dbáme, protože má vliv na kvalitu těsta
9. Při odpočívání těsto vždy zabalíme do vlhké utěrky, aby neoschlo a při válení nepraskalo
10. Po třetím proválení je těsto připravené ke zpracování na různé výrobky z listového těsta.
2. Tyto tukové odřezky (asi 5 % zpracovaného tuku) zapracujeme se zbývající hladkou a hrubou moukou, vaječnými žloutky, solí, octem a vodou na vláčné těsto (tzv. vodánek), které necháme přikryté 20 minut odležet
3. Odleželé těsto rozválíme do tvaru čtverce tak, aby střed byl silnější než okraje
4. Na vyšší střed položíme na koso připravený tuk promíchaný s moukou a okraje těsta přeložíme ze čtyř stran tak, aby tuk byl zcela přikrytý těstem, takto zabalený tuk v těstě rozválíme na obdélníkový plát síly 1 cm a vždy jej na čtyřikrát přeložíme jako knihu, to je směrem ke středu obě čtvrtiny obdélníku a posléze tyto přeložíme na polovinu
5. Výše uvedeným způsobem vznikne obdélníkový tvar se čtyřmi vrstvami, toto opakujeme celkem třikrát.
6. Před každým vyvalováním necháme těsto opět 20 minut vychladnout a odpočinout
7. Při vyvalování podsypáváme těsto hladkou moukou a její přebytek vždy z povrchu těsta smeteme
8. Na důkladné očištění těsta od zbytků mouky důsledně dbáme, protože má vliv na kvalitu těsta
9. Při odpočívání těsto vždy zabalíme do vlhké utěrky, aby neoschlo a při válení nepraskalo
10. Po třetím proválení je těsto připravené ke zpracování na různé výrobky z listového těsta.
Poznámka:
1 porce = 500 gramůPodobné recepty
- » domácí lístkové těsto
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Pizza šneci z lístkového těsta
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Trubičky z lístkového těsta
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 6x) - » domácí lístkové těsto
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm)
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Houbová pizza z lístkového těsta
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Lístkové kremeše
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015716) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307986) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237340) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232241) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy