DUCH - nápoj kočovníků

Kategorie: Nápoje

Autor:

DUCH - nápoj kočovníků

Suroviny

Porce: 2 + –
  • vychlazený bílý jogurt (2x 150g) 2 ks
  • studená voda 200 ml
  • sůl 1 špetka
  • sušená máta (lze nahradit čerstvou – cca 4 lístečky) 1 hrst
  • voda 1 hrnek
  • salátová okurka 0.5 ks

Doba přípravy: 30 min

Obtížnost: Středně obtížné

Způsob přípravy: Šlehání

Země: Uzbekistán

Počet porcí: 2

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:


1. jogurty smícháme v míse s 200 ml studené vody a přidáme lžičku soli
   
2. 1/2 salátové okurky omyjeme, necháme ve slupce a velmi nadrobno nakrájíme na maličké kostičky (nestrouhat) 

3. nakrájenou okurku smícháme s jogurtem a přidáme drcenou suchou mátu. 
Pokud nemáme, použijeme mátu čerstvou, kterou jemně promneme, aby získala na vůni a natrháme nadrobno.

4. Takto připravenou směs ručně našleháme, nalijeme do skleniček a vychlazené podáváme.

Poznámka:

Duch – tak se jmenuje osvěžující nápoj do parného léta tradičně připravovaný středoasijskými kočovníky. Neustále putují a denně ujdou desítky kilometrů. A to i za velmi teplého počasí.

Zatímco si koráby pouště nesou vodu v hrbech, nomádi na tom jsou podstatně hůře.
Vždy trpěli nedostatkem tekutin a neustále přemýšleli, jak se cestou osvěžit. Velbloudí mléko bylo kdykoliv po ruce. Jenže,přechovávané ve vacích z ovčí kůže, rychle kyslo.

Procesu nakonec chytře využili ke vzniku jogurtu. Aby byl lahodnější, přidali mátu, která rostla všude kolem a kdosi přihodil i lahodnou okurku. Vznikl tak nápoj, ideální pro dlouhé cesty ve velkých vedrech. Zadržuje se v těle déle než voda, které by musel kočovník vypít velké množství. A s těžkým žaludkem se velmi špatně pochoduje.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist