Sirup z listů jitrocele kopinatého za studena
Kategorie: Nápoje
Autor: sarysek

Suroviny
- kyselina citronová 2 g
- cukr krystal 1 sklenice
- jitrocel (mladé listy) 1 sklenice
Doba přípravy: 30 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Zavařování
Země: Česká republika
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Dále budeme potřebovat 3 sklenice o objemu 0,5 litru (například na zavařování), nůž, plastový trychtýř a cedník, čisté plátno, 1 láhev o objemu 0,5 litru (já používám skleněné lahve s pákovými uzávěry od černého piva) a hrnec na sterilování - stačí obyčejný velký hrnec, nebo se dá sterilovat v troubě apod.
Já používám na nakládání, přelévání, ukládání a sterilování potravin a nápojů pouze skleněné nádoby, protože jsou 100% nezávadné a odzkoušeně nejlepší.
Vezmeme jednu půllitrovou sklenici a vyrazíme na sběr. Na sběr si vybereme místo co nejdále od frekventovaných silnic a mimo oblasti, kde se práškuje nebo chemicky hnojí. Sbíráme mladé zdravé listy (ve starších se poměr látek mění) a nasbírat celou půllitrovou sklenici nám chvíli potrvá. Když máme plnou sklenici, hurá domů.
Vysterilujeme dvě půllitrové sklenice a necháme je vyschnout a vystydnout. Mezitím propláchneme nasbíraný jitrocel v cedníku studenou vodou a necháme co nejvíce odkapat.
Do vysterilovaných sklenic nasypeme na dno asi 1 cm cukru krystal. Na to uděláme vrstvu z jitrocelových listů stejně silnou. Pokračujeme opět 1 cm silnou vrstvou cukru krystal a pořádně upěchujeme. Dáme zase jitrocel, potom cukr, upěchujeme atd., dokud nebudou sklenice plné, přitom končíme cukrem.
Zavíčkujeme a uložíme při teplotě 20 - 25 °C, dokud se všechen cukr nerozpustí. Cukr se rozpustil a my můžeme sirup v trychtýři přecedit přes plátno a poctivě vymačkáme šťávu ze zbytků listů do vysterilované půllitrové lahve. Ve lžíci převařené teplé vody rozpustíme kyselinu citronovou, nalijeme na vrch šťávy a zavřeme.
Tip: Vymačkané sladké jitrocelové listy můžeme pokrájet a přidat do zeleninového salátu.
Sirup z listů jitrocele kopinatého podáváme při bolestech v krku 3x denně 1 lžíci do čaje (ne vařícího, přidáme, až bude mít čaj pitelnou teplotu). Z téhle várky vyrobíme cca 0,65 l sirupu, ve kterém je zachováno maximum zdravého, co jde. Neotevřený sirup vydrží přes rok.
Já používám na nakládání, přelévání, ukládání a sterilování potravin a nápojů pouze skleněné nádoby, protože jsou 100% nezávadné a odzkoušeně nejlepší.
Vezmeme jednu půllitrovou sklenici a vyrazíme na sběr. Na sběr si vybereme místo co nejdále od frekventovaných silnic a mimo oblasti, kde se práškuje nebo chemicky hnojí. Sbíráme mladé zdravé listy (ve starších se poměr látek mění) a nasbírat celou půllitrovou sklenici nám chvíli potrvá. Když máme plnou sklenici, hurá domů.
Vysterilujeme dvě půllitrové sklenice a necháme je vyschnout a vystydnout. Mezitím propláchneme nasbíraný jitrocel v cedníku studenou vodou a necháme co nejvíce odkapat.
Do vysterilovaných sklenic nasypeme na dno asi 1 cm cukru krystal. Na to uděláme vrstvu z jitrocelových listů stejně silnou. Pokračujeme opět 1 cm silnou vrstvou cukru krystal a pořádně upěchujeme. Dáme zase jitrocel, potom cukr, upěchujeme atd., dokud nebudou sklenice plné, přitom končíme cukrem.
Zavíčkujeme a uložíme při teplotě 20 - 25 °C, dokud se všechen cukr nerozpustí. Cukr se rozpustil a my můžeme sirup v trychtýři přecedit přes plátno a poctivě vymačkáme šťávu ze zbytků listů do vysterilované půllitrové lahve. Ve lžíci převařené teplé vody rozpustíme kyselinu citronovou, nalijeme na vrch šťávy a zavřeme.
Tip: Vymačkané sladké jitrocelové listy můžeme pokrájet a přidat do zeleninového salátu.
Sirup z listů jitrocele kopinatého podáváme při bolestech v krku 3x denně 1 lžíci do čaje (ne vařícího, přidáme, až bude mít čaj pitelnou teplotu). Z téhle várky vyrobíme cca 0,65 l sirupu, ve kterém je zachováno maximum zdravého, co jde. Neotevřený sirup vydrží přes rok.
Podobné recepty
- » Pampeliškový sirup
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Borůvkový sirup
(Hodnocení: 1.63 - hlasovalo 8x) - » Rakytníkový sirup za studena
(Hodnocení: 1.59 - hlasovalo 17x) - » Ostružinový sirup
(Hodnocení: 1.67 - hlasovalo 6x) - » Sněhové pusinky s pomeranči v sirupu
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 8x) - » Sirup ze sedmikrásek
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 3x) - » Ostružinový sirup
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 4x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308487) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232261) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy