Dezertní jablečné víno
Kategorie: Nápoje
Autor: wencek

Suroviny
- vylisovaná šťáva s jablek 7 kg
- cukr 1450 g
- voda 1.2 l
- kvasinky Champagne Ay 1 ks
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Kvašení
Země: Česká republika
Počet porcí: 5
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. V teplé vodě rozmícháme 85 dkg cukru a přidáme ke šťávě s kvasinkami Champagne Ay a promícháme
2. Nádoby při zakvašování uzavřeme kvasnou zátkou, kterou dobře utěsníme voskem nebo parafínem , aby vzduch nepronikal mezerami a nádoby postavíme do místnosti s teplotou kolem 20°C
3. Doba kvašení je podle teploty 3-5 týdnů. Že je víno vykvašené poznáme tak, že bublinky kysličníku uhličitého přestanou kvasnou zátkou unikat.
4. Do čistého vína přimícháme dalších 60 dkg cukru (jemný cukr rozpustíme v teplém víně)
5. Víno ponecháme ještě 2-3 týdny, aby se vytvořily vonné a chuťové látky
6. Víno stáčíme do níže postavených lahví hadičkou, která nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale cca 3cm nade dnem (aby nenasála kal ze dna). Sklenice plníme až nahoru, aby i zátka byla vínem smáčena
7. Zátky vsuneme jen volně, nebo dáme jen vatové špunty, neboť víno nám bude ještě dokvašovat
8. Neplné doléváme stejným vínem z některé jiné láhve
9. Usadí-li se u dna vína ještě kal, znovu víno přetočíme nebo čistíme gaminem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5g taninu a 0,6 až 1g želatiny
10. Želatinu rozpustíme v teplé vodě a v jiné nádobě rozpustíme tanin. Po důkladné promíchání přidáme do vína nejdříve tanin , dobře zamícháme, pak vlijeme želatinu a opět promícháme
11. Po zčištění víno znovu přetočíme
12. Před upotřebení zátky několik hodin namáčíme ve vodě 70°C teplé a z této vody zátku po zátce vyjímáme , vsuneme do zátkovačky a zarazíme do hrdla láhve
13. Zátky by neměli hrdlo přesahovat, aby se z důvodu bezpečnosti mohli parafinovat
14. Uložené láhve by měli být uskladněny při teplotě do 14°C.
2. Nádoby při zakvašování uzavřeme kvasnou zátkou, kterou dobře utěsníme voskem nebo parafínem , aby vzduch nepronikal mezerami a nádoby postavíme do místnosti s teplotou kolem 20°C
3. Doba kvašení je podle teploty 3-5 týdnů. Že je víno vykvašené poznáme tak, že bublinky kysličníku uhličitého přestanou kvasnou zátkou unikat.
4. Do čistého vína přimícháme dalších 60 dkg cukru (jemný cukr rozpustíme v teplém víně)
5. Víno ponecháme ještě 2-3 týdny, aby se vytvořily vonné a chuťové látky
6. Víno stáčíme do níže postavených lahví hadičkou, která nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale cca 3cm nade dnem (aby nenasála kal ze dna). Sklenice plníme až nahoru, aby i zátka byla vínem smáčena
7. Zátky vsuneme jen volně, nebo dáme jen vatové špunty, neboť víno nám bude ještě dokvašovat
8. Neplné doléváme stejným vínem z některé jiné láhve
9. Usadí-li se u dna vína ještě kal, znovu víno přetočíme nebo čistíme gaminem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5g taninu a 0,6 až 1g želatiny
10. Želatinu rozpustíme v teplé vodě a v jiné nádobě rozpustíme tanin. Po důkladné promíchání přidáme do vína nejdříve tanin , dobře zamícháme, pak vlijeme želatinu a opět promícháme
11. Po zčištění víno znovu přetočíme
12. Před upotřebení zátky několik hodin namáčíme ve vodě 70°C teplé a z této vody zátku po zátce vyjímáme , vsuneme do zátkovačky a zarazíme do hrdla láhve
13. Zátky by neměli hrdlo přesahovat, aby se z důvodu bezpečnosti mohli parafinovat
14. Uložené láhve by měli být uskladněny při teplotě do 14°C.
Poznámka:
5 porcí = 5 litrůPodobné recepty
- » Vepřové kotlety na dezertním víně
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Dezertní krém s karamelem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Jablečné řezy s tvarohem
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Jablečné řezy s vanilkovým pudinkem
(Hodnocení: 2.13 - hlasovalo 8x) - » Tvarohové jablečné lívanečky
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 3x) - » Jablečné řezy s pudinkem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Svařák z jablečného džusu alias tekutý štrůdl
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017457) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316413) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237939) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234721) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131936) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113951)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy