Cotillony
Kategorie: Moučníky
Autor: Monyszek

Suroviny
- ČOKOLÁDOVÉ TĚSTO
- Máslo 20 g
- Smetana ke šlehání 33% 30 g
- Glukóza 6 g
- Vejce 1 ks
- Moučkový cukr 30 g
- Kakaová hmota 30 g
- Hladká mouka 55 g
- Prášek do pečiva 1 g
- Hořké čokoládové lupínky 20 g
- OVOCNÝ ROSOL
- Ovoce (lesní směs) 500 g
- Cukr moučka 140 g
- Pektin 5 g
- VANILKOVÝ KRÉM
- Plátková želatina 4 g
- Studená voda 2 lžíce
- Smetana ke šlehání 33% 300 g
- Vanilkový lusk 0.5 ks
- Žloutky 2 ks
- Moučkový cukr 30 g
- DOKONČENÍ
- Hroznové červené víno 30 kulička
- Čokoládové ozdoby (čokoládová očka) 30 ks
Doba přípravy: 430 min
Obtížnost: Obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. V kastrůlku zahřejeme smetanu s glukózou na 80° stupňů. Stáhneme z ohně, přidáme máslo a zašleháme vejce a cukr. Ve směsi rozpustíme kakaovou hmotu a do našlehané hmoty zlehka vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem.
2. Těsto vlijeme do formy o rozměrech 20x24 cm vyložené pečicím papírem nebo do 30 kulatých nejlépe otvíracích formiček o průměru 4 cm vyložených papírem a vymazaných tukem. Těsto posypeme lupínky a pečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 7 minut a necháme vychladnout. Vyjmeme z formiček nebo z plátu těsta vykrájíme kulatým tvořítkem 30 koleček o průměru 4 cm.
3. Do kastrolu s nepřilnavým dnem dáme všechno ovoce, podlijeme trochou vody, pomačkáme a na mírném ohni chvíli povaříme, aby ovoce pustilo šťávu. Potom ovoce prolisujeme přes velmi jemné síto, do šťávy (mělo by jí být nejméně 200 ml) postupně vmícháme 100 g cukru a vaříme na mírném ohni 5 minut. Nakonec vmícháme zbylý cukr promíchaný s pektinem a vaříme ještě asi 2 minuty nebo dokud rosol nezačne tuhnout. Zkusíme kápnout na talířek, a jestli během chvíle zrosolovatí, stáhneme z ohně a rosol vlijeme do malých formiček tvaru polokoule o průměru 4 cm a dáme ztuhnout do chladničky. Trochu rosolu si necháme na kuličky hroznového vína.
4. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Smetanu svaříme v kastrůlku s dření z rozpůleného vanilkového lusku a stáhneme z ohně. V misce vyšleháme cukr se žloutky, ke žloutkům vlijeme za stálého míchání teplou smetanu a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí. Směs se nesmí vařit, teplota má být okolo 80 stupňů.
5. Potom krém vyjmeme z vodní lázně a vmícháme namočenou želatinu (přebytečnou vodu můžeme vymačkat) a dobře rozmícháme. Krém mícháme až do vychladnutí (nejlépe v nádobě s ledem nebo studenou vodou), a jakmile začne tuhnout, rozdělíme ho do formiček na vrstvu ovocného rosolu. Na krém vložíme kolečko čokoládového těsta a necháme ztuhnout v chladničce. Doba chlazení je min. 4 hodiny.
6. Potom dezert vyklopíme z formiček, cotillony dozdobíme kuličkou hroznového vína namočeného v tekutém ovocném rosolu, vpíchneme čokoládovou ozdobu a podáváme na servírovací lžíci.
2. Těsto vlijeme do formy o rozměrech 20x24 cm vyložené pečicím papírem nebo do 30 kulatých nejlépe otvíracích formiček o průměru 4 cm vyložených papírem a vymazaných tukem. Těsto posypeme lupínky a pečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 7 minut a necháme vychladnout. Vyjmeme z formiček nebo z plátu těsta vykrájíme kulatým tvořítkem 30 koleček o průměru 4 cm.
3. Do kastrolu s nepřilnavým dnem dáme všechno ovoce, podlijeme trochou vody, pomačkáme a na mírném ohni chvíli povaříme, aby ovoce pustilo šťávu. Potom ovoce prolisujeme přes velmi jemné síto, do šťávy (mělo by jí být nejméně 200 ml) postupně vmícháme 100 g cukru a vaříme na mírném ohni 5 minut. Nakonec vmícháme zbylý cukr promíchaný s pektinem a vaříme ještě asi 2 minuty nebo dokud rosol nezačne tuhnout. Zkusíme kápnout na talířek, a jestli během chvíle zrosolovatí, stáhneme z ohně a rosol vlijeme do malých formiček tvaru polokoule o průměru 4 cm a dáme ztuhnout do chladničky. Trochu rosolu si necháme na kuličky hroznového vína.
4. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Smetanu svaříme v kastrůlku s dření z rozpůleného vanilkového lusku a stáhneme z ohně. V misce vyšleháme cukr se žloutky, ke žloutkům vlijeme za stálého míchání teplou smetanu a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí. Směs se nesmí vařit, teplota má být okolo 80 stupňů.
5. Potom krém vyjmeme z vodní lázně a vmícháme namočenou želatinu (přebytečnou vodu můžeme vymačkat) a dobře rozmícháme. Krém mícháme až do vychladnutí (nejlépe v nádobě s ledem nebo studenou vodou), a jakmile začne tuhnout, rozdělíme ho do formiček na vrstvu ovocného rosolu. Na krém vložíme kolečko čokoládového těsta a necháme ztuhnout v chladničce. Doba chlazení je min. 4 hodiny.
6. Potom dezert vyklopíme z formiček, cotillony dozdobíme kuličkou hroznového vína namočeného v tekutém ovocném rosolu, vpíchneme čokoládovou ozdobu a podáváme na servírovací lžíci.
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017446) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316363) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237930) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234658) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131915) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113945)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy