Hvězdné galetky
Kategorie: Moučníky
Autor: Monyszek

Suroviny
- Hladká mouka 300 g
- Sůl 1 špetka
- Máslo 230 g
- Studená voda 120 ml
- Citronová šťáva 1 lžička
- Vejce na potření 1 ks
- Vanilkový cukr 1 balíček
- Skořicový cukr 1 lžíce
- Cukr moučka na poprášení 1 hrnek
Doba přípravy: 85 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. V míse promícháme prosátou mouku se solí a přidáme polovinu dávky ztuhlého másla. Hnětačem nebo špičkami prstů promícháme máslo s moukou na hrubou drobenku a postupně zapracujeme studenou vodu s citronovou šťávou tak, aby těsto bylo kompaktní. Z těsta uděláme kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na chvíli zchladit.
2. Na pomoučeném vále vyválíme obdélníkový plát o rozměrech 25x40 cm. Zbylé tuhé máslo nakrájíme na tenké plátky, polovinu uchováme v chladničce a polovinu plátků rovnoměrně rozložíme 1 cm od kraje kratší strany na dvě třetiny těsta.
3. Volnou třetinu těsta přehneme přes těsto s máslem a z druhé strany přeložíme těsto i s máslem na přeloženou část, takže nám vznikne malý obdélník ze tří vrstev těsta proložených máslem. Rozválíme ho na obdélník původní velikosti a postup skládání opakujeme se zbylými plátky tuhého másla. Složený malý obdélník zabalíme a dáme chladit na 20 minut do chladničky. Potom opět rozválíme na obdélník 25x40 cm a přeložíme po delší straně a potom po kratší straně na poloviny, zabalíme a dáme na hodinu chladit.
4. Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Těsto rozpůlíme a vyválíme na pomoučeném vále na 2 obdélníky silné asi 3-4 mm. První plát potřeme vejcem, posypeme oběma cukry a překryjeme druhým plátem těsta. Z těsta vykrájíme tvořítkem hvězdy o průměru asi 8-10 cm a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem.
5. Menšími tvořítky ve tvaru hvězd nebo nožem na povrchu těsta vytlačíme ozdobné obrysy, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 200° asi 15-20 minut dozlatova. Galetky stáhneme z plechu a necháme vychladnout.
2. Na pomoučeném vále vyválíme obdélníkový plát o rozměrech 25x40 cm. Zbylé tuhé máslo nakrájíme na tenké plátky, polovinu uchováme v chladničce a polovinu plátků rovnoměrně rozložíme 1 cm od kraje kratší strany na dvě třetiny těsta.
3. Volnou třetinu těsta přehneme přes těsto s máslem a z druhé strany přeložíme těsto i s máslem na přeloženou část, takže nám vznikne malý obdélník ze tří vrstev těsta proložených máslem. Rozválíme ho na obdélník původní velikosti a postup skládání opakujeme se zbylými plátky tuhého másla. Složený malý obdélník zabalíme a dáme chladit na 20 minut do chladničky. Potom opět rozválíme na obdélník 25x40 cm a přeložíme po delší straně a potom po kratší straně na poloviny, zabalíme a dáme na hodinu chladit.
4. Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Těsto rozpůlíme a vyválíme na pomoučeném vále na 2 obdélníky silné asi 3-4 mm. První plát potřeme vejcem, posypeme oběma cukry a překryjeme druhým plátem těsta. Z těsta vykrájíme tvořítkem hvězdy o průměru asi 8-10 cm a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem.
5. Menšími tvořítky ve tvaru hvězd nebo nožem na povrchu těsta vytlačíme ozdobné obrysy, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 200° asi 15-20 minut dozlatova. Galetky stáhneme z plechu a necháme vychladnout.
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308492) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232268) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131040) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113662)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy