Valašské frgále
Kategorie: Moučníky
Autor: sarysek

Suroviny
- náplň 1
- cukr moučka 1 ks
- mletý mák 200 g
- mléko 1 ks
- mleté piškoty 1 ks
- náplň 2
- máslo 50 g
- žloutek 2 ks
- tvaroh 2 kostka
- cukr moučka 3 lžíce
- vanilkový cukr 1 ks
- náplň 3
- rum 1 lžíce
- povidla 200 g
- cukr moučka 1 lžíce
- těsto
- droždí 35 g
- cukr moučka 75 g
- polohrubá mouka 500 g
- sůl 1 špetka
- mléko 0.25 l
- máslo 125 g
- žloutek 2 ks
- citronová kůra 1 ks
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. K tomu přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny. Těsto necháme kynout asi 2 - 3 hodiny.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 - 4 bochánky, každý rozválíme do tvaru a velikosti frgálu. Okraje frgálu se pokusíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Frgál potřeme náplní a ozdobíme mandlemi, rozinkami podle fantazie. Nakonec frgál můžeme posypat drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo v poměru 2:2:1). Necháme ještě chvíli dokynout a okraje potřeme tukem - třeba máslem. Valašské frgále pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Hned po vytažení z trouby okraje opět potřeme tukem, jsou pak měkčí. Po upečení a krátkém vychladnutí můžeme frgál omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.
Rada na závěr. Je dobré vyválet frgále až těsně před tím, než je dáme do trouby. Když je necháme ještě třeba půl hodiny stát, nakynou a nebudou z nich tak úzké plátky.
Náplně. Maková: asi 200g máku spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty. Tvarohová: Na jeden a půl frgálu smícháme 2 - 3 lžíce cukru, vanilkový cukr a asi 50 g másla. Přidáme 2 tvarohy (kostky) a 2 žloutky, popř. rozředíme trochou mléka. Povidlová: Smícháme asi 200g povidel, 1 vrchovatou lžíci moučkového cukru a asi 1 lžíci rumu v případě, že jsou povidla moc hustá i víc.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 - 4 bochánky, každý rozválíme do tvaru a velikosti frgálu. Okraje frgálu se pokusíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Frgál potřeme náplní a ozdobíme mandlemi, rozinkami podle fantazie. Nakonec frgál můžeme posypat drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo v poměru 2:2:1). Necháme ještě chvíli dokynout a okraje potřeme tukem - třeba máslem. Valašské frgále pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Hned po vytažení z trouby okraje opět potřeme tukem, jsou pak měkčí. Po upečení a krátkém vychladnutí můžeme frgál omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.
Rada na závěr. Je dobré vyválet frgále až těsně před tím, než je dáme do trouby. Když je necháme ještě třeba půl hodiny stát, nakynou a nebudou z nich tak úzké plátky.
Náplně. Maková: asi 200g máku spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty. Tvarohová: Na jeden a půl frgálu smícháme 2 - 3 lžíce cukru, vanilkový cukr a asi 50 g másla. Přidáme 2 tvarohy (kostky) a 2 žloutky, popř. rozředíme trochou mléka. Povidlová: Smícháme asi 200g povidel, 1 vrchovatou lžíci moučkového cukru a asi 1 lžíci rumu v případě, že jsou povidla moc hustá i víc.
Podobné recepty
- » VALAŠSKÉ BRAMBORY
(Hodnocení: 1.25 - hlasovalo 4x) - » Valašské zelí
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Pomazánka z valašské kyšky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Valašské hrušťáky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Frgále (rozpis na 2 koláče)
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015716) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307988) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237340) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232241) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy