Broskvový koláč se zakysanou smetanou
Kategorie: Moučníky
Autor: wencek

Suroviny
- těsto
- hladká mouka 400 g
- hera 250 g
- kypřící prášek 1 balíček
- citrón 1 ks
- moučkový cukr 200 g
- vejce 4 ks
- Na formu
- hera 20 g
- Na vál
- hladká mouka 1 hrst
- Náplň
- vanilkový puding Dr. Oetker 2 balení
- zakysaná smetana 400 g
- mléko 600 ml
- broskve 600 g
- krystalový cukr 6 lžíce
- bílek 4 ks
- Na ozdobu
- vejce 1 ks
- směs cukru 1 lžíce
Doba přípravy: 80 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 16
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Heru utřeme se směsí mouky, prášku do pečiva a moučkového cukru. Citron opláchneme horkou vodou a nastrouháme kůru. Do směsi s Herou vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, 1–2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy a žloutky. Uhněteme těsto. Těsto rozdělíme na 2 části stejné velikosti, které zabalíme do potravinové fólie a necháme uležet v lednici alespoň 30 minut.
Mezitím připravíme náplň: pudinkový prášek smícháme s mlékem, přidáme cukr a na mírném ohni uvaříme hustý pudink. Po vychladnutí smícháme se zakysanou smetanou. Broskve omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Dužinu nakrájíme na kousky o velikosti 2 × 2 cm a vmícháme do pudinkového krému. Pokud moučník připravujeme z broskvového kompotu, broskve před zpracováním necháme okapat. Ušleháme tuhý sníh z bílků a vmícháme ho do broskvovo-pudinkové směsi. Z jedné poloviny těsta vyválíme plát o velikosti 20 × 35 cm a položíme ho na plech vymazaný Herou. Těsto rovnoměrně potřeme broskvovo-pudinkovým krémem. Poté vyválíme plát z druhé poloviny těsta a tím přikryjeme krémovou vrstvu.
Povrch koláče potřeme našlehaným vajíčkem, propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě 180 °C (v horkovzdušné troubě 165 °C) přibližně po dobu 40 minut.
Necháme vychladnout na pekáči, poté dáme uležet do lednice. Koláč musí být úplně vychladlý, abychom ho mohli nakrájet. Před servírováním nakrájíme na kostky a posypeme směsí vanilkového a moučkového cukru.
Tip: Příprava není snadná, jelikož těsto je velice křehké. Kdybychom přidali do těsta větší množství mouky, při pečení by příliš vyschlo. K usnadnění práce s těstem doporučujeme začátečníkům, aby těsto vyváleli mezi dvěma vrstvami pečicího papíru a pak ho vyklopili přímo na pekáč.
Tip: Před přidáním nakrájených broskví můžeme do pudinkového krému přimíchat 1 polévkovou lžíci pšeničné krupice . Tím bude krém tužší a po upečení se moučník lépe krájí.
Mezitím připravíme náplň: pudinkový prášek smícháme s mlékem, přidáme cukr a na mírném ohni uvaříme hustý pudink. Po vychladnutí smícháme se zakysanou smetanou. Broskve omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Dužinu nakrájíme na kousky o velikosti 2 × 2 cm a vmícháme do pudinkového krému. Pokud moučník připravujeme z broskvového kompotu, broskve před zpracováním necháme okapat. Ušleháme tuhý sníh z bílků a vmícháme ho do broskvovo-pudinkové směsi. Z jedné poloviny těsta vyválíme plát o velikosti 20 × 35 cm a položíme ho na plech vymazaný Herou. Těsto rovnoměrně potřeme broskvovo-pudinkovým krémem. Poté vyválíme plát z druhé poloviny těsta a tím přikryjeme krémovou vrstvu.
Povrch koláče potřeme našlehaným vajíčkem, propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě 180 °C (v horkovzdušné troubě 165 °C) přibližně po dobu 40 minut.
Necháme vychladnout na pekáči, poté dáme uležet do lednice. Koláč musí být úplně vychladlý, abychom ho mohli nakrájet. Před servírováním nakrájíme na kostky a posypeme směsí vanilkového a moučkového cukru.
Tip: Příprava není snadná, jelikož těsto je velice křehké. Kdybychom přidali do těsta větší množství mouky, při pečení by příliš vyschlo. K usnadnění práce s těstem doporučujeme začátečníkům, aby těsto vyváleli mezi dvěma vrstvami pečicího papíru a pak ho vyklopili přímo na pekáč.
Tip: Před přidáním nakrájených broskví můžeme do pudinkového krému přimíchat 1 polévkovou lžíci pšeničné krupice . Tím bude krém tužší a po upečení se moučník lépe krájí.
Podobné recepty
- » Hrníčkový dvoubarevný broskvový koláč
(Hodnocení: 1.62 - hlasovalo 39x) - » Lehký broskvový koláč
(Hodnocení: 3 - hlasovalo 2x) - » Broskvový koláč s drobenkou
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Broskvový koláč s ořechy
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Hrníčkový dvoubarevný broskvový koláč
(Hodnocení: 1.62 - hlasovalo 39x) - » Lehký broskvový koláč
(Hodnocení: 3 - hlasovalo 2x) - » Broskvový koláč s drobenkou
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015717) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308000) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237341) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232245) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy