Čokoládovo-kávový koláč
Kategorie: Moučníky
Autor: Bmilinka1991

Suroviny
- Hladká mouka 150 g
- Sůl 3.4 lžička
- Holandské kakao 40 g
- Máslo 125 g
- Třtinový cukr 100 g
- Vejce 1 ks
- Vanilkový extrakt 1 lžička
- Mascarpone 340 g
- Smetana ke šlehání 3 lžíce
- Na náplň
- Tmavá čokoláda 2.5 g
- Smetana ke šlehání 300 ml
- Jemná mletá káva 2 lžíce
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1 Na pěnu dejte čokoládu do mísy, jež dobře snáší vyšší teploty. Přiveďte smetanu s kávou k varu, nalijte přes síto na čokoládu a nechte 2 minuty stát. Pak rozmíchejte dohladka. Nechte chladnout 30–45 minut na pokojovou teplotu.
2 Na těsto prosijte mouku, sůl a kakao do mísy. Zvlášť prošlehejte máslo a cukr do pěny; trvá to 4 minuty. Přidejte vejce a vanilku a dobře rozmíchejte. Snižte rychlost a po třetinách postupně zašlehejte moučnou směs; vždy prokládejte lžící smetany. Těsto vytvarujte do silného obdélníku, zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu chladit.
3 Předehřejte troubu na 175 ºC. Odležené těsto vyválejte mezi dvěma archy potravinářské fólie na obdélník zhruba 40 x 15 cm o síle asi 6 mm. Vyložte jím nepřilnavou obdélníkovou formu 35 x 10 cm a zformujte zvýšené okraje. Zbylé těsto odřízněte. Dno hustě propíchejte vidličkou. Dejte do ledničky nebo i do mrazáku (asi na 30 minut), až ztuhne. Pečte 18–20 minut. Nechte vychladnout a opatrně vyjměte z formy.
4 Na vyšší rychlost vyšlehejte směs na pěnu, až začne tvořit špičky; trvá to 6–7 minut. Dejte ji do cukrářského sáčku s řezanou špičkou. Na korpus rozetřete nejdříve mascarpone. Na něj nastříkejte ozdobné růžičky. Moučník lze připravit den předem.
2 Na těsto prosijte mouku, sůl a kakao do mísy. Zvlášť prošlehejte máslo a cukr do pěny; trvá to 4 minuty. Přidejte vejce a vanilku a dobře rozmíchejte. Snižte rychlost a po třetinách postupně zašlehejte moučnou směs; vždy prokládejte lžící smetany. Těsto vytvarujte do silného obdélníku, zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu chladit.
3 Předehřejte troubu na 175 ºC. Odležené těsto vyválejte mezi dvěma archy potravinářské fólie na obdélník zhruba 40 x 15 cm o síle asi 6 mm. Vyložte jím nepřilnavou obdélníkovou formu 35 x 10 cm a zformujte zvýšené okraje. Zbylé těsto odřízněte. Dno hustě propíchejte vidličkou. Dejte do ledničky nebo i do mrazáku (asi na 30 minut), až ztuhne. Pečte 18–20 minut. Nechte vychladnout a opatrně vyjměte z formy.
4 Na vyšší rychlost vyšlehejte směs na pěnu, až začne tvořit špičky; trvá to 6–7 minut. Dejte ji do cukrářského sáčku s řezanou špičkou. Na korpus rozetřete nejdříve mascarpone. Na něj nastříkejte ozdobné růžičky. Moučník lze připravit den předem.
Podobné recepty
- » Švestkový koláč s bílým jogurtem
(Hodnocení: 1.64 - hlasovalo 120x) - » Svatební koláčky nekynuté
(Hodnocení: 1.36 - hlasovalo 94x) - » Originální linecký koláč
(Hodnocení: 1.52 - hlasovalo 31x) - » Koláč vlámských horníků
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Borůvkový koláč
(Hodnocení: 1.57 - hlasovalo 47x) - » Borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou
(Hodnocení: 1.45 - hlasovalo 20x) - » Obrácený jablečný koláč s karamelem
(Hodnocení: 1.29 - hlasovalo 7x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015780) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308599) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237356) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232324) - » Couračka
(Navštívilo: 150781) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131054) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113672)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy