Fettisdagsbullar semlor
Kategorie: Moučníky
Autor: wencek

Suroviny
- pšeničná mouka 375 g
- máslo 75 g
- droždí 30 g
- mléko 250 ml
- hnědý cukr 4 lžíce
- mletý kardamom 1 lžička
- vejce 1 ks
- Na náplň
- mleté spařené mandle 125 g
- moučkový cukr 120 g
- šlehačka 250 ml
- extraktu s hořkých mandlí 3 kapka
- bílek 1 ks
Doba přípravy: 45 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Švédsko
Počet porcí: 13
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. V polovině vlažného mléka a špetky cukru rozpustíme rozdrobené kvasnice a necháme je vzejít
2. Zbytek smetany s vodou smíchat s cukrem, solí, rozpuštěným máslem, kardamomem a trochou mouky, našleháme dohladka
3. Přidáme vzejitý kvásek se zbytkem mouky, pomocí vařečky vypracujeme pevné, hladké těsto (kdo má, může použít robota)
4. Povrch těsta posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut, nebo až těsto zdvojnásobí svůj objem
5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, důkladně ho propracujeme rukama, pak z něj vyválíme váleček, z kterého nožem rozdělíme na 12 částí, ze kterých vytvoříme malé bochánky , ty vyskládáme na vymaštěný plech
6. Vršky bochánků potřeme rozkvedlaným vejcem s trochou vody a dáme péci do trouby vyhřáté na 220 °C na cca 10 minut
7. Upečené buchty přendáme na mřížku nebo na utěrku a necháme vychladnout. Poté z nich opatrně odkrojíme nebo odstřihneme vršky a vyjmeme trochu střídky
8. Vyjmuté středy buchet smícháme v misce s pomletými mandlemi, bílkem, mandlovým extraktem, cukrem, a pokud je třeba, troškou mléka, vše důkladně promícháme a vypracujeme hladký krém
9. Buchtičky před samotným podáváním naplníme mandlovým krémem, ozdobíme polévkovou lžící šlehačky, přiklopíme vršky a posypeme skořicovým cukrem.
2. Zbytek smetany s vodou smíchat s cukrem, solí, rozpuštěným máslem, kardamomem a trochou mouky, našleháme dohladka
3. Přidáme vzejitý kvásek se zbytkem mouky, pomocí vařečky vypracujeme pevné, hladké těsto (kdo má, může použít robota)
4. Povrch těsta posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut, nebo až těsto zdvojnásobí svůj objem
5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, důkladně ho propracujeme rukama, pak z něj vyválíme váleček, z kterého nožem rozdělíme na 12 částí, ze kterých vytvoříme malé bochánky , ty vyskládáme na vymaštěný plech
6. Vršky bochánků potřeme rozkvedlaným vejcem s trochou vody a dáme péci do trouby vyhřáté na 220 °C na cca 10 minut
7. Upečené buchty přendáme na mřížku nebo na utěrku a necháme vychladnout. Poté z nich opatrně odkrojíme nebo odstřihneme vršky a vyjmeme trochu střídky
8. Vyjmuté středy buchet smícháme v misce s pomletými mandlemi, bílkem, mandlovým extraktem, cukrem, a pokud je třeba, troškou mléka, vše důkladně promícháme a vypracujeme hladký krém
9. Buchtičky před samotným podáváním naplníme mandlovým krémem, ozdobíme polévkovou lžící šlehačky, přiklopíme vršky a posypeme skořicovým cukrem.
Poznámka:
Je to takový švédský kříženec buchty s větrníkem. Tradičně se tyto buchtičky, jejichž název lze volně přeložit jako buchty tlustého úterý, pečou poslední den před půstem, který trvá až do Velikonoc. Servírují se posypané cukrem se skořicí v hlubokých talířích. Pokud jsou bez náplně, přelívají se navíc ještě horkým mlékem.Podobné recepty
- » Semlor
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015773) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308491) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237347) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232267) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131040) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113662)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy