Babiččin velikonoční osvědčený bochánek

Kategorie: Moučníky

Autor:

Babiččin velikonoční osvědčený bochánek

Suroviny

Porce: 1 + –
  • hladké a hrubé mouky dohromady (1:1) 500 g
  • másla pokojové teploty 150 g
  • másla pokojové teploty 1 ks
  • jemného krystalového cukru 100 g
  • nastrouhaná citronová kůra 1 ks
  • vanilkový cukr 1 ks
  • na špičku kulatého nože nastrouhaného muškátového oříšku 1 ks
  • na špičku kulatého nože pomletého kardamomu (nemusí být) 1 ks
  • čerstvých kvasnic 25 g
  • vlahého mléka, nebo smetany 250 g
  • žloutky 4 ks
  • očištěných hrozinek chcete-li namočených v asi 1 lžíci rumu 80 g
  • oloupaných a na sucho opražených mandlí, posekaných + 10g navíc na posypání 50 g
  • citronády, nebo kandované citronové kůry (nemusí být) 50 g
  • vejce na potření 1 ks
  • máslo na vymazání pečícího papíru 5 g

Doba přípravy: 60 min

Obtížnost: Středně obtížné

Způsob přípravy: Pečení

Zařazení: Svačina

Země: Česká republika

Počet porcí: 1

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Do prosáté a nahřáté obojí mouky se solí, kardamomem, hřebíčkem a vanilkovým cukrem rozsekáme v míse máslo. Přidáme citronovou kůru a přilijeme vykynutý kvásek (připravený z kvasnic, trochy cukru a části vlahého mléka, nebo smetany). Ve zbytku vlahé smetany rozkvedláme žloutky a přilijeme do mísy.

Těsto nejdříve dobře vypracujeme v míse a potom na vále na tuhé těsto asi jako na vánočku. Potom zapracujeme dovnitř hrozinky, mandle, citronádu, těsto dáme zpět do mísy a přikryté dáme na vlahé místo nakynouti.

Z vykynutého těsta uděláme kulatý bochánek, položíme jej na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem a dáme jej znovu přikrytý nakynouti.

Nakonec bochánek nahoře nařízneme (jak to dělám já; rozdělíme si střed na 3 části a ode středu ostrým nožíkem nakrojíme asi 5cm dlouhé zářezy, které jsou nejhlubší u středu bochánku a zmenšují se do vytracena do stran bochánku. Takto bochánek při pečení nepraskne). Potom se povrch bochánku dvakrát potře vajíčkem a posype 10g posekaných mandlí.

Pečeme v dobře vytopené troubě. Když bochánek začne nahoře červenat, teplotu zmírníme a bochánek přikryjeme připraveným pečícím papírem. Bochánek zvolna dopékáme v mírné troubě celkem asi 1 hodinu. Bochánek je upečený, když zapíchnitá dřevěná špejle je po vyjmutí čistá.

Poznámka:

TIP: Ze stejného těsta lze připravit i vánočku.
Veselé Velikonoce!
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist