Babiččin velikonoční osvědčený bochánek
Kategorie: Moučníky
Autor: albina23

Suroviny
- hladké a hrubé mouky dohromady (1:1) 500 g
- másla pokojové teploty 150 g
- másla pokojové teploty 1 ks
- jemného krystalového cukru 100 g
- nastrouhaná citronová kůra 1 ks
- vanilkový cukr 1 ks
- na špičku kulatého nože nastrouhaného muškátového oříšku 1 ks
- na špičku kulatého nože pomletého kardamomu (nemusí být) 1 ks
- čerstvých kvasnic 25 g
- vlahého mléka, nebo smetany 250 g
- žloutky 4 ks
- očištěných hrozinek chcete-li namočených v asi 1 lžíci rumu 80 g
- oloupaných a na sucho opražených mandlí, posekaných + 10g navíc na posypání 50 g
- citronády, nebo kandované citronové kůry (nemusí být) 50 g
- vejce na potření 1 ks
- máslo na vymazání pečícího papíru 5 g
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Zařazení: Svačina
Země: Česká republika
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Do prosáté a nahřáté obojí mouky se solí, kardamomem, hřebíčkem a vanilkovým cukrem rozsekáme v míse máslo. Přidáme citronovou kůru a přilijeme vykynutý kvásek (připravený z kvasnic, trochy cukru a části vlahého mléka, nebo smetany). Ve zbytku vlahé smetany rozkvedláme žloutky a přilijeme do mísy.
Těsto nejdříve dobře vypracujeme v míse a potom na vále na tuhé těsto asi jako na vánočku. Potom zapracujeme dovnitř hrozinky, mandle, citronádu, těsto dáme zpět do mísy a přikryté dáme na vlahé místo nakynouti.
Z vykynutého těsta uděláme kulatý bochánek, položíme jej na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem a dáme jej znovu přikrytý nakynouti.
Nakonec bochánek nahoře nařízneme (jak to dělám já; rozdělíme si střed na 3 části a ode středu ostrým nožíkem nakrojíme asi 5cm dlouhé zářezy, které jsou nejhlubší u středu bochánku a zmenšují se do vytracena do stran bochánku. Takto bochánek při pečení nepraskne). Potom se povrch bochánku dvakrát potře vajíčkem a posype 10g posekaných mandlí.
Pečeme v dobře vytopené troubě. Když bochánek začne nahoře červenat, teplotu zmírníme a bochánek přikryjeme připraveným pečícím papírem. Bochánek zvolna dopékáme v mírné troubě celkem asi 1 hodinu. Bochánek je upečený, když zapíchnitá dřevěná špejle je po vyjmutí čistá.
Těsto nejdříve dobře vypracujeme v míse a potom na vále na tuhé těsto asi jako na vánočku. Potom zapracujeme dovnitř hrozinky, mandle, citronádu, těsto dáme zpět do mísy a přikryté dáme na vlahé místo nakynouti.
Z vykynutého těsta uděláme kulatý bochánek, položíme jej na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem a dáme jej znovu přikrytý nakynouti.
Nakonec bochánek nahoře nařízneme (jak to dělám já; rozdělíme si střed na 3 části a ode středu ostrým nožíkem nakrojíme asi 5cm dlouhé zářezy, které jsou nejhlubší u středu bochánku a zmenšují se do vytracena do stran bochánku. Takto bochánek při pečení nepraskne). Potom se povrch bochánku dvakrát potře vajíčkem a posype 10g posekaných mandlí.
Pečeme v dobře vytopené troubě. Když bochánek začne nahoře červenat, teplotu zmírníme a bochánek přikryjeme připraveným pečícím papírem. Bochánek zvolna dopékáme v mírné troubě celkem asi 1 hodinu. Bochánek je upečený, když zapíchnitá dřevěná špejle je po vyjmutí čistá.
Poznámka:
TIP: Ze stejného těsta lze připravit i vánočku.Veselé Velikonoce!
Podobné recepty
- » Babiččina velikonoční nádivka
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Babiččin velikonoční mazanec
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Babiččiny kvašáky
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 30x) - » Babiččina čína
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Babiččina sekaná
(Hodnocení: 1.77 - hlasovalo 13x) - » Babiččin čočkový salát
(Hodnocení: 1.29 - hlasovalo 7x) - » Babiččiny šunkofleky
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 3x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017447) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 316365) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237930) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 234661) - » Couračka
(Navštívilo: 150868) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131917) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113947)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy