Belgické rybí Waterzooi
Kategorie: Maso
Autor: sarysek

Suroviny
- petržel 1 ks
- sladkovodní ryba 2 kg
- baby karotka 6 ks
- máslo 2 plátek
- citron 1 ks
- mletý pepř 1 ks
- řapíkatý celer 3 ks
- cibule 2 ks
- pórek 2 ks
- suché bílé víno 0.5 l
- smetana na vaření 250 ml
- sůl 1 ks
- voda 2 l
Doba přípravy: 150 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Belgie
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Nejprve si připravíme rybí bujon. Zeleninu očistíme. Ryby nakrájíme naporcujeme na větší kusy.
Do hrnce vlijeme 2 litry vody. Přidáme 2 větší cibule, 2 řapíky celeru, 1 pórek a ryby. Pokud máme, můžeme přidat i rybí odpad. Vše dáme vařit na mírný oheň. Rybí vývar vaříme asi 2 hodiny na mírném ohni.
Zatím si stranou uvaříme slávky. Když se otevřou, scedíme je, vyloupneme maso ze škeble a dáme ho stranou. Baby karotku příčně rozpůlíme, celer, petržel a pórek nakrájíme na větší kousky. Připravenou zeleninu osmahneme na plátku másla. Osolíme ji, opepříme a dáme stranou.
Z uvařeného vývaru vyjmeme ryby a maso obereme. Vývar scedíme přes pláténko. Zeleninu z vývaru vyhodíme.
Do bujonu vlijeme víno, přidáme rybu, slávky a osmahnutou zeleninu. Vše společně povaříme asi 20 minut na mírném ohni. Do Waterzooi přilijeme smetanu, ochutíme šťávou z citronu a podle chuti osolíme a opepříme. Opět lehce povaříme. Nakonec přidáme plátek másla a necháme prohřát.
Na dno talířů dáme vždy krajíček tmavého chleba. Přelijeme jej rybím vývarem a Waterzooi ozdobíme citronovou kůrou a petrželkou. Místo chleba lze použít vařené brambory. Waterzooi ihned podáváme.
Do hrnce vlijeme 2 litry vody. Přidáme 2 větší cibule, 2 řapíky celeru, 1 pórek a ryby. Pokud máme, můžeme přidat i rybí odpad. Vše dáme vařit na mírný oheň. Rybí vývar vaříme asi 2 hodiny na mírném ohni.
Zatím si stranou uvaříme slávky. Když se otevřou, scedíme je, vyloupneme maso ze škeble a dáme ho stranou. Baby karotku příčně rozpůlíme, celer, petržel a pórek nakrájíme na větší kousky. Připravenou zeleninu osmahneme na plátku másla. Osolíme ji, opepříme a dáme stranou.
Z uvařeného vývaru vyjmeme ryby a maso obereme. Vývar scedíme přes pláténko. Zeleninu z vývaru vyhodíme.
Do bujonu vlijeme víno, přidáme rybu, slávky a osmahnutou zeleninu. Vše společně povaříme asi 20 minut na mírném ohni. Do Waterzooi přilijeme smetanu, ochutíme šťávou z citronu a podle chuti osolíme a opepříme. Opět lehce povaříme. Nakonec přidáme plátek másla a necháme prohřát.
Na dno talířů dáme vždy krajíček tmavého chleba. Přelijeme jej rybím vývarem a Waterzooi ozdobíme citronovou kůrou a petrželkou. Místo chleba lze použít vařené brambory. Waterzooi ihned podáváme.
Podobné recepty
- » Belgické vafle
(Hodnocení: 1.25 - hlasovalo 4x) - » Belgické Oplatky
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 2x) - » Belgické vafle
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Belgické vafle
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Tradiční belgické vafle
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Rybí karbanátky pečené v troubě
(Hodnocení: 1.18 - hlasovalo 11x) - » Rychlý rybí salát ze zavináčů
(Hodnocení: 1.19 - hlasovalo 16x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015712) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307969) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237339) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232229) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131035) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113660)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy