Pomalu pečený vepřový bok s karotkovou omáčkou
Kategorie: Maso
Autor: sarysek

Suroviny
- libový vepřový boku s kůží 1 kg
- kořenící směs na vepřové maso 2 lžíce
- karotka 1 kg
- jablka 2 ks
- 100% mrkvová šťáva 200 ml
- zeleninový vývar 200 ml
- dle chuti a potřeby sůl, máslo, cukr, pepř 1 ks
- máslová jíška 1 ks
Doba přípravy: 200 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Vepřový bok rozporcujeme na čtyři stejně velké kusy a kůži nařízneme na kostičky. Maso osolíme, opepříme a bohatě posypeme kořenící směsí. Dobře maso s kořením promneme včetně zářezů v kůži. V pekáči vyloženém pečicím papírem pečeme nezakryté 80 minut na plný výkon trouby.
Slijeme vypečený tuk a do mezer mezi masem vyskládáme na měsíčky nakrájená jablka a podlijeme 3 dl vody. Snížíme teplotu a pečeme dalších 80 minut za občasného přelévání vypečenou šťávou.
Na másle orestujeme 3 najemno nakrájené šalotky a karotku nakrájenou na kostičky. Podlijeme 2dl mrkvové šťávy, 2dl zeleninového vývaru a zlehka dusíme. Když je mrkev skoro měkká, zahustíme nastrouhanou studenou máslovou jíškou, dochutíme cukrem, solí, pepřem a za častého míchání necháme lehce probublávat 10 minut. Na závěr zjemníme oříškem másla a již nevaříme.
Bůček před podáváním nakrájíme na tenké plátky dle zářezů v kůži a opečeme na suché pánvi z obou stran, ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory sypané sekanou petrželovou natí.
Slijeme vypečený tuk a do mezer mezi masem vyskládáme na měsíčky nakrájená jablka a podlijeme 3 dl vody. Snížíme teplotu a pečeme dalších 80 minut za občasného přelévání vypečenou šťávou.
Na másle orestujeme 3 najemno nakrájené šalotky a karotku nakrájenou na kostičky. Podlijeme 2dl mrkvové šťávy, 2dl zeleninového vývaru a zlehka dusíme. Když je mrkev skoro měkká, zahustíme nastrouhanou studenou máslovou jíškou, dochutíme cukrem, solí, pepřem a za častého míchání necháme lehce probublávat 10 minut. Na závěr zjemníme oříškem másla a již nevaříme.
Bůček před podáváním nakrájíme na tenké plátky dle zářezů v kůži a opečeme na suché pánvi z obou stran, ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory sypané sekanou petrželovou natí.
Podobné recepty
- » Pomalu pečený vepřový guláš
(Hodnocení: 1.43 - hlasovalo 7x) - » Pomalu pečený vepřový guláš
(Hodnocení: 1.43 - hlasovalo 7x) - » Pomalu pečený roastbeef
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Lasagne s pomalu pečeným hovězím
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Pomalu pečený hovězí krk s krémovou kaší
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Pomalu pečený bůček se zelím
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Kachna pomalu pečená
(Hodnocení: 1.27 - hlasovalo 55x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015716) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 307985) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237340) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232241) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy